Brinite o sebi

Najbolji ženski saveznik za zdravlje i lepotu: Pogodno i za dijabetičare!

Različita hrana sadrži i različite tipove kolagena

Lepi & Zdravi
Autor:
Najbolji ženski saveznik za zdravlje i lepotu: Pogodno i za dijabetičare!
Lena Kovačević, Foto: Promo

Kolagen je strukturni i najzastupljeniji protein koji ulazi u sastav preko 25% svih proteina organizma sisara, preko 30% proteina čoveka i preko 70% proteina ljudske kože. On je osnovni sastojak vlakna vezivnog tkiva i čini 70% vezivnog i kožnog tkiva, kao i tkiva kostiju i zuba. Čini takođe sastavni deo zidova krvnih sudova, rožnjače, korena dlake.

Neophodan je u formiranju hrskavice, tetiva, ligamenata, kostiju, zuba, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Starenjem i intezivnom fizičkom aktivnošću organizam gubi kolagen. Ovo ima za posledicu smanjenje debljine, gustine, otpornosti i gipkosti tkiva koja sadrže kolagen, što posledično dovodi do artroze, osteoporoze, povreda mišića, kostiju, zglobova, starenja kože, stvaranju bora, lomljenju kose i noktiju.

Različita hrana sadrži i različite tipove kolagena. Tip I je najzastupljeniji u našem organizmu. Kolagen koji se nalazi u ribama je većinom tip I i jedan je od najvažnijih, jer utiče na zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, varenje i na kosti.

Naticol®- hidrolizovani riblji kolagen tipa I ima malu molekulsku masu, bolju apsorpciju u odnosu na ostale kolagene životinjskog porekla, apsorbuje se 1,5 puta efikasnije. Smatra se najboljim izvorom kolagena u medicinske svrhe i najsigurnijim i najčistijim biološki dostupnim kolagenom.

foto: Promo

Vitamin C (L-askorbinska kiselina) je najvažniji hidrosolubilni vitamin, antioksidans i snažan redukujući agens. Spada u mikronutrijente koji se ne mogu sintetisati u ljudskom organizmu, već se može samo uneti regularnim putem ishrane, a neophodan je za ljudsko zdravlje. Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože.

Vitamin E (tokoferol) pripada grupi liposolubilnih vitamina i ne sintetiše se u ljudskom i životinjskom telu, već se može samo uneti hranom. Deponuje se u masnim tkivima. Neophodan je za normalan rast i deluje kao antioksidans. Neophodan je za formiranje vezivnog tkiva i neophodan je u sintezi proteina (a naročito za: kolagen, pokosnicu, skeletne mišiće i srčani mišić).

Cink (Zn) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav preko 70 različitih enzimskih sistema u organizmu. U telu ga ukupno ima oko 2 g, od čega je 20% lokalizovano u koži, a na drugom mestu se nalaze kosti i zubi. Cink je odličan regulator masnoće kože, sprečava gubitak kose i daje joj čvrstinu.

Bakar (Cu) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav većeg broja enzima i proteina, u okviru kojih ima ulogu u ćelijskom disanju, sintezi melanina, formiranju vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od dejstva slobodnih radikala.

Značajan je i za formiranje kolagena, sazrevanje eritrocita i leukocita, metabolizam glukoze i holesterola, imune funkcije, zdravlje kostiju. Bakar doprinosi normalnom transportu gvožđa u organizmu, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnoj pigmentaciji kose i kože.

foto: Promo

Nice kolagen možete pronaći u svim Lilly drogerijama, njegove dodatne prednosti za vas su sledeće:

-Proizvod je pogodan za dijabetičare -prijatan voćni ukus -bez šećera -bez laktoze -bez glutena

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs