• Planina Vinikunka u Peruu jedno je od najlepših, ali i najmisterioznijih mesta na svetu. Poznato je i pod imenom "Dugina planina", a naučnici još uvek nisu uspeli da objasne kako je ovo svetsko čudo završilo sa prelepim, raznobojnim prugama.
  • Naska linije su fenomen koji se nalazi u blizini grada Naska u Peruu. To su veliki geoglifi koji se prostiru na čak 500 kvadratnih metara, svaka linije dugačka je i po 20 kilometara, a mogu biti različitih oblika. Pošto su veoma velike, lepo se vide samo sa visine. Antropolozi su pokušali da otkriju kako su nastale Naska linije, ali za sada bez uspeha.
  • Zašto nastaje roze pesak na plažama nikome nije jasno, ali svi se slažu u jednom - prizor je nestvarno lep!
  • Podnožje vulkana Rano Raraku na Uskršnjim ostrvima postalo je prava atrakcija zahvaljujući Moai statuama. Ima ih oko 400, datiraju iz perioda između 1000. i 1600. godine, a neke su teške i po sto tona. Već su bile tu kada su prvi ljudi naselili Uskršnja osrtva, pa niko menije jasno odakle tačno potiču i kako su nastale.
  • Smeštena na nenaseljenom delu zapadne Škotske, Fingalova pećina iz koje odjekuje šum talasa važi za jedno od najmisterioznijih, ali i najjezivijih mesta na svetu. Zbog tih zvukova nazivaju je još i Melodična pećina, a toliko je neobična i zanimljiva da je Feliks Mendelson svoju čuvenu uvertiru nazvao baš Fingalova pećina. Kako je nastala još uvek nije potvrđeno, ali deo naučnika veruje da je ova morska pećina zapravo ohlađena lava neobičnog oblika.
  • Selo Indein u Mjanmaru opkoljeno je drevnim pagodama dve različite vrste, a kako su nastale, još uvek nije sigurno, samo se zna da se u budizmu smatraju svetim istorijskim relikvijama.
  • U Grifinu u Poljskoj nalazi se jedna veoma neobična šuma. Njeno drveće ima veoma, veoma čudan oblik. Neki tvrde da se ovakav oblik drveta može prosto objasniti pravcem duvanja jakih vetrova, dok se mnogi stručnjaci ne slažu i i dalje pokušavaju da otkriju zbog čega se ovo drveće tako neobično povija blizu samog korena.

Najmisterioznija mesta na svetu: Nauka nema objašnjenje za ove fenomene! (FOTO)