VILA POKOJNOG ĐANIJA VERSAČEA KRIJE PUNO TAJNI: Šta se zapravo desilo sa kućom nakon smrti SLAVNOG dizajnera?

Casa Casuarina, ili jednostavno Versače vila, krije puno tajni, a nakon smrti čuvenog modnog dizajnera sve se promenilo.

Galerije
1 / 30 Foto: MCT / ddp USA / Profimedia

Kada je tog kobnog leta 15.jula 1997.godine, svet je ostao u šoku kada je legendarni modni dizajner Đani Versače, upucan na stepeništu ispred svog doma u Majami Biču, u ulici Oušn Drajv.

To je bio jedan od veoma retkih dana kada je sam odlučio da ode do obližnjeg kafića da kupi magazine, umesto svoje posluge koja je redovno odlazila umesto njega u trgovinu. U povratku, serijski ubica na slobodi Endru Kunanan, došao je da ubije dizajnera, iz do danas nepoznatih razloga. On ga je upucao u obraz Taurus PT100. 40 mm pištoljem, gde je on završio na stepeništu. Njegovu smrt su lekari konstatovali u bolnici u kojoj je bio odvežen gde je i zvanično preminuo.

Nakon Đanijeve smrti, njegov dečko Antonio D'Amiko, prema testamentu koji je ostavio Đani, trebao je da dobije pravo na mesečna primanja i pravo da živi u bilo kojoj vili u vlasništvu Versačea. To se nije ostvarilo.

Đani Versaće
foto: Printskrin@vivianavolpicella/Pinterest

On bi dobio mogućnost da živi u Versačeovoj vili, da vila nije bila u vlasništvu kompanije, a ne lično dizajnerova. Spor koji je Antonio D'Amiko imao sa ostalim članovima Versače familije, uključujući najviše sestru Donatelu Versače i brata Santa Versačea, uticao ja na taj ishod. Njemu nisu dozvolili da ostane tu, a iznos velikog novca koji je trebao da dobija na mesečnom nivou, prepolovljen je.

Vila je ostala u vlasništvu kompanije Đani Versače, da bi nakon tri godine (2000.godine), prodali vilu koju je kupio Piter Loftin za 19 miliona dolara. Renovirao je imanje za upotrebu kao butik hotel, restoran i luksuzni prostor za događaje.

Vilu je kupila nakon Loftina, kompanija VM South Beach LLC (u vlasništvu porodice Nakaš) za 41,5 miliona dolara 2013. godine. Od 2015. godine, vila Casa Casuarina je luksuzni hotel sa deset jedinstvenih apartmana. Tu se nalazi gurmanski restoran pod nazivom Đanis.

Đani Versaće
foto: LIDO / Sipa Press / Profimedia

Vila u mediteranskom stilu, koja datira iz 1930.godine, prošla je mnoga renoviranja i promena, ali je od samoga starta krila određene tajne, izazivala interesovanja i priče, i privlačila pažnju turista.

Evo neke od tajni i zanimljivosti:

  • Od samog početka vila je poznata po različitim tajnim prolazima i vratima, koje su pravljene kako bi prvi vlasnik Alden Friman lakše dolazilo iz jedne prostorije ili dela kuće u drugi. Gostima hotela je zabranjeno da ih koriste, ali je pokojni dizajner znao da ih koristi, na primer kako bi iz svoje spavaće sobe došao do sobe za događaje.
  • U bašti kod bazena vile, nalazi se lik Meduze koju je postavio Đani, a koja se sastoji od hiljada mozaik pločica. To je najveći prikaz Meduze u kući koja sablasno gleda preko gostiju dok lutaju vilom. Taj rad, donešen je iz njegovog rodnog mesta Ređo Kalabrija iz Italije.
  • Jedan od najskupljih komada u kući, bio je jedan od retkih Đanijevih stvari koje njegova sestra Donatela nije prodala na aukciji. Luksuzni toalet je isklesan od mermerne ploče, a šolja i poklopac su obavijeni zlatom od 24 karata.
  • Pošto je pokojni dizajner imao previše garderobe, morao je da je odloži na različitim mestima po kući. On je imao skrivene vešalice, police i komode za odlaganje svoje odeće preko celog imanja od 2000 kvadrata. Gosti i danas mogu da pronađu te skrivene predemte za odlaganje garderobe.
  • Neposredno ispod opservatorije Vile, nekada je stajao golubarnik za brojne Đanijeve golubove pismonoše. Priča se da su on i njegovi prijatelji razmenjivali tajne poruke koristeći slanje pisma preko golubova.
  • Priča se da složeni dizajn popločanog poda kod bazena sadrži šifrovanu poruku. Pod krije puno tajni, a nije poznato ko je znao šifru, niti šta se nalazi tu.
  • Tokom izgradnje vile 1930. godine, vremenska kapsula je pažljivo sakrivena unutar jednog od zidova. Arhitekta je umro samo sedam godina kasnije, a niko je još uvek nije pronašao.

Vila Casa Casuarina i dalje prima goste, a noć u ovom hotelu prema proceni sajta Buking, iznosi 67 402 dinara.

U nastavku pogledajte turu oko vile.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs