MESTO NA KOJEM JE ŽIVOT STAO PRE 37 GODINA: "Gradu duhova" jedino je priroda prkosila, a prizori su kao iz HOROR FILMA

Pre 37 godina Černobilj je zadesila najveća nuklearna katastrofa, a evo kako danas izgleda.

Galerije
Autor:
1 / 10 Foto: Shutterstock

Černobiljska tragedija i dalje je najveća tehnološka katastrofa u istoriji čovečanstva. Eksplozija koja se dogodila u 4. pogonskoj jedinici nuklearne elektrane dovela je do ispuštanja radioaktivnih supstanci.

Radioaktivne susptance bile su prisutne u 400 puta većoj količini nego što je to bio slučaj kada je bačena atomska bomba na Hirošimu 1945. godine, piše BBC.

Černobilj
foto: SERGEY SUPINSKI / AFP / Profimedia

Procene o broju žrtava su različite, ali ono što se zna jeste da je stradao veliki broj ljudi, dok su posledice osetili mnogi. Nakon jake radijacije, život u ovoj oblasti bio je nemoguć, a sve do 2011. godine oblast je bila u potpunosti zatvorena za bilo kakve posete.

Zona isključenja nuklearne elektrane Černobilj sad je jedinstvena turistička atrakcija, a pre dve godine serija "Černobilj" aktuelizovala je priču i dodatno privukla turiste mestu koje je "spavalo" decenijama, piše Nova.

Na slikama Černobilja danas, ruinirani vremenom, prepoznaju se ostaci nekadašnje svakodnevice, kuće napuštene u brzini i prepuštene vremenu, igrališta na kojem su ostale zaboravljene lutke, kancelarije sa uramljenim fotografijama važnih ljudi tog vremena, luna park na kojem kao da je točak zaustavljen u pokretu…Sve podseća na grad duhova!

Sve je postalo pusto, godinama se ništa nije promenilo, jer sve stoji netaknuto. Međutim, priroda kao da želi da pokaže da ništa moćnije od nje ne postoji, dok je godinama bujala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs