Zanimljive činjenice

Ekspedicija na MARS: Sve što NISTE ZNALI O CRVENOJ PLANETI!

Juče, 18. februara 2021. godine, Rover Perseverance upravo je postao NASIN peti rover koji je bezbedno sleteo na površinu Marsa nakon što je preživeo „sedam minuta terora“. Njegov zadatak je da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje

Galerije 19.02.2021. - 09:03h Autor: Stil
1 / 3 Foto: Profimedia

1. Nazvan je po rimskom bogu rata,  Mars je četvrta planeta od sunca u našem Sunčevom sistemu.

 

2. Mars je poznat i kao "Crvena planeta" je je - crven. A crvena boja potiče od rđe koja se nalazi u stenovitom zemljištu.

 

3. Mars je druga najmanja planeta u Sunčevom sistemu, posle Merkura. U prečniku ima oko 6.791 kilometar i upola je manja od Zemlje.

 

4. Na Marsu je prilično hladno, mnogo hladnije nego kod nas, jer je se nalazi dalje od sunca. Moguće je da je na Marsu temperatura - 140 stepeni Celzijusa.

 

5. Na Marsu se nalazi najveća planina u našem  solarom sistemu - Olimpus Mons. Visoka je 24 kilometra, što znači da je otprilike 3 puta viša od Mont Everesta.

 

6. Na Marsu bismo mogli da skočimo tri puta više nego na Zemlji. To je zbog toga što je gravitacija mnogo slabija.

 

7. Mars ima dva meseca: jedan se zove Fobos, a drugi Deimos.

 

8. Dan na Marsu traje 24 sata i 37 minuta. Godina na Marsu je dvostruko duža nego kod nas i traje 687 zemaljskih dana.

 

9. Do nedavno su naučnici verovali da na Marsu nema vode, samo stene, prašina i led.  Ali, 2018. godine pronašli su dokaz o jezeru ispod južne polarne ledene kape planete.

 

10. Ljudi još uvek nisu kročili na Mars. Do sada su tamo samo poslate svemirske letelice. Prva svemirska letelica koja je sletela na Mars je Viking Landers, koja se tamo spustila 1976. godine.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...