Fascinantan narod

Ples je njihov način života, niko nikad nije na dijeti: 10 najzanimljivijih verovanja u koja se kunu Indijci!

Zašti indijske bebe nose ajlajner i zašto se jede samo i isključivo desnom rukom?

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Shutterstock

Kažu da je Indija zemlja koju je lako voleti, a teško zaboraviti: ples, hrana, čak i njihovi pokreti glavom - svaka sitnica vezana za Indijce je toliko zanimljiva!

Predstavljamo vam neke od stvari po kojima se Indijci izdvajaju od ostatka sveta, od svakodnevnih aktivnosti do neobičnih običaja i zanimljivih tradicija.

1. Bebe u Indiji nose ajlajner

Ono što će vam prvo zapasti za oko kada vidite bebu u Indiji, verovatno je činjenica da su im oči uokvirene ajlajnerom. Taj kozmetički prepatat kod njih se zove kajal ili surma, i predstavlja starinsku tradiciju šminkanja. Pravi se od čađi. Bebama se obično stavlja na donje kapke i veruje se da ih štiti od zlih uroka. Neki veruju i da kajal blagotvorno utiče na vid bebe, ali za to nema naučnih dokaza.

Od hrišćanske crkve do muzeja i džamije: Duhovna istorija veličanstvene Aja Sofije

2. Ples kao način života

Osim nadaleko poznatog bolivudskog plesa, Indija neguje još 8 vrsta klasične igre. Emocije koje Indijci pokazuju kroz igru ne mogu se porediti ni sa čim na svetu, a čim ih pogledate, i sami dobijate želju da zaplešete.

3. Gestikulacija kao način komunikacije

Mimika lica i gestikuliranje rukama još jedna su posebna odlika Indijaca. Oni pomažu lokalnim ljudima da dublje izraze svoja osećanja. Na primer, kada se uhvatite za uši, to znači da se izvinjavate iz dubine duše.

4. Najzačinjeniji čaj na svetu

Indijci tradicionalno piju crni čaj sa mlekom i gomilom začina, jer se veruje da jača imunitet, smanjuje upale i daje energiju.

Božje oči-fenomen koji se može videti samo u Bugarskoj: Ova pećina krije neverovatnu istoriju!

5. Najveći tanjir koji ste ikada videli

Tali (Thali) bukvalno znači tanjir, i predstavlja ravnu posudu na kojoj se može poslužiti apsolutno svaki ukus - slani, slatki, ljuti, gorki, kiseli. Indijci ovako ručaju, jer veruju da savršen obrok mora da sadrži balans svih ovih ukusa. U nekim indijskim restoranima istovremeno se služi više od 20 jela na jednom tanjiru u malim posudama.

6. Ne koriste porcelan

Umesto porcelana i drugih materijala, Indijci još uvek preferiraju čelik, jer lepo izgleda, jeftino je i praktično - ne može da se razbije. Posuđe od drugih materijala Indijci smatraju nečistim.

Zemlja izlazećeg sunca, ulica bez imena i otadžbina seksualnih poremećaja: 7 čudnih stvari koje ne znate o Japanu!

7. Indijci ne mogu da budu na dijeti

Kulinarska tradicija Indije iznedrila je bezbroj recepata za hleb. Svaki je jedinstven, neverovatno ukusan i nijedno jelo se ne služi bez hleba.

8. Najveći festival boja i ljubavi

Holi je najpopularniji indijski festival koji se održava početkom proleća. Zove se još i Festival boja i Festival ljubavi. Najpoznatija odlika festivala je gađanje prahom u najrazličitijim bojama, od crvene i žute, do crne. Holi je postao toliko popularan da su ovu tradiciju usvojile još neke zemlje.

9. Problem leve ruke

Pravilo desne ruke još uvek važi širom Indije. Ono podrazumeva da se leva ruka smatra nečistom, jer se njome obavljaju "prljavi" poslovi, poput poslova u toaletu. Zato Indijci jedu, rukuju se i dodaju stvari isključivo desnom rukom.

10. Brak sa drvećem i životinjama

Indijci duboko veruju u horoskop i prema njemu donose važne odluke. Ako horoskop kaže da osoba nema sreće, nudi joj se brak sa drvetom ili životinjom. Ovakav prvi "brak" sklapa se da bi se prekinula kletva i da bi se izbegla patnja u drugom braku sa ljudskim bićem.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs