Običaji

Žene sa tanjirima u ustima: Šta to tera ove lepotice da se ovako unakaze? (FOTO)

Devojkama između 15. i 16. godine majke raseku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle staviti mali tanjir (najčešće glineni ili drveni).

Galerije
17:25h Autor:
1 / 6 Foto: Profimedia

U dolini reke Omo u Etiopiji naseljava nekoliko plemena. Jedno od njih je pleme Mursi koje živi u blizini granice sa Sudanom

.

Nošnja ovog plemena izuzetno je bogata i raznovrsna, a posebno su poznate žene ovog plemena koje umeću tanjir u usta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIAGGI disORGANIZZATI (@viaggi_disorganizzati) on

Odakle potiče ovaj običaj?

 

Ne zna se tačan razlog, ali se veruje da ovaj običaj potiče iz vremena kada su Afrikom harali lovci na robove. Kako bi im bile neatraktivne, pretpostavlja se da su se žene namerno unakažavale da bi izbegle ropstvo.

 

Pored te, postoje još dve teorije. Jedna kaže da Mursi veruju da zli duhovi ulaze na usta, pa se pomoću tanjira od njih brane. Druga teorija kaže da od veličine tanjira zavisi i miraz. Što je tanjir veći, to je veći i miraz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laurent Nilles (@societyofexploration) on

Umetanje tanjira

 

Devojkama između 15. i 16. godine majke raseku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle staviti mali tanjir (najčešće glineni ili drveni).

 

Počinje se sa manjim tanjirima a veličina se menja nakon određenog vremena ako su voljne da trpe bol koji je prisutan tokom širenja usne. Ženama je dosta naporno da nose taj tanjir u usni pa ga stavljaju samo kad su plemenska slavlja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Victor Collor (@victorcollor) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...