OTAC JE BIO NJEN SVET

ONA JE KĆERKA NAŠE NAJVEĆE GLUMAČKE LEGENDE: O obožavanom ocu je napisala knjigu, skončala prerano i tragično!(VIDEO)

Bila je kćerka velikana, a ljubav prema ocu pretočila je u knjigu.

Vip roditelji
Autor:
ONA JE KĆERKA NAŠE NAJVEĆE GLUMAČKE LEGENDE: O obožavanom ocu je napisala knjigu, skončala prerano i tragično!(VIDEO)
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Ćerka legendarnog glumca Zorana Radmilovića, književnica Ana Radmilović preminula je mlada 2017. godine u 43. godini života. O uzroku njene smrti dugo se spekulisalo, ali te spekulacije nikada zvanično nisu potvrđene.

Ana je bila usvojena ćerka Zorana Radmilovića i Dine Rutić, a diplomirala je glumu u klasi profesora Radoslava Milenkovića.

Ana Radmilović provela je godine mladosti uglavnom na Vračaru i u Cavtatu, završila Dvanaestu beogradsku gimnaziju, studirala glumu u Novom Sadu, diplomirala na ulogama sluge Stepana (Ženidba i udadba) i Ane od Kleva (Henri i njegovih osam žena), ali se nije posvetila glumi nego novinarstvu i pisanju. Niz godina bila je zapaženi izveštač o događajima sa Kosova.

Objavila je knjige "Zalažem se za laž" (2009, priređivač tekstova svog oca Zorana Radmilovića), uzbudljivu, smešnu i tužnu, pisanu iz donjeg rakusa – iz ugla deteta – prozu "Kad je svet imao brkove" (2011) i pseudodokumentaristički roman "Tezge, pumpe, u brdima manastiri" (2012).

Pisala za mnoge listove i iza sebe ima preko dve hiljade tekstova, izveštaja, intervjua i kolumni.

Ana Radmilović, koja je najlepše uspomene na oca sačuvala u knjizi "Kad je svet imao brkove".

ONA JE BILA NAJVEĆA LJUBAV ZORANA RADMILOVIĆA:Zbog glumca raskinula veridbu,rodila mu ćerku,pa prerano ostala bez oboje!

Ljubav i poštovanje prema svom ocu Zoranu Radmiloviću često je isticala. Bila je ljuta što ga je naše društvo doživljavalo kao "kafanskog čoveka" jer je bio nešto potpuno drugo.

"Moj otac bio je veoma obrazovan, pravi intelektualac, pogađalo me je što su ga spuštali na nivo kafanskog čoveka. Kada je umro, preselila sam se u njegov radnu sobu koju smo zvali radenička, i tamo zatekla latinske, starogrčke, španske, nemačke rečnike i raznu drugu literaturu. Bio je veoma studiozan, tako da je identifikacija sa Radovanom III pogrešna, dobar glumac koji je sjajno odigrao jednog malograđanina, ali privatno nije bio ni nalik njemu. U Zaječaru već dvadeset godina postoji manifestacija Dani Zorana Radmilovića, a iskreno se nadam da će nove vlasti imati malo više pijeteta prema njegovom imenu jer su ga zaista mnogo arčili. Bila sam dva puta tamo i osetila sam se kao na nekom poselu. Mnogi su pravili publikacije i pisali knjige o njemu koje su potpuni falsifikat. Ja imam pravo da budem subjektivna i mislim kako je on bio najveći srpski glumac, kao i da nije zaslužio da ga na taj način koriste", rekla je svojevremeno Ana.

"Slava ga je opterećivala i nije mu prijalo kad ga prepoznaju na ulici, voleo je mir i tragao za njim, a od njega mi je u vaspitanju ostala i blaga gadljivost prema moćnim ljudima i onima koji se moćnima dodvoravaju. Gajio je neku ispravnost i u skladu sa njom živio" govorila je Ana Radmilović.

Ana je znala da kroz smeh kaže kako je kao mala verovala u sve Zoranove anegdote, ali da kada je odrasla - shvatila je "da sve laže", jer joj je pričao da je bio "najbolji, košarkaš, da je išao 100 kilometara peške do škole" i slične priče.

Njena majka Dina Rutić otišla na onaj svet ubrzo nakon nje. Dina je umrla 22. januara 2019, a o njenoj i Zoranovoj ljubavi će se pričati još dugo!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs