tužna vest

Odlazak operske dive: Preminula Monserat Kabalje!

Španska operska diva svetske slave Monserat Kabalje preminula je u 86. godini u Barseloni, objavio je španski list "El Pais" pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau. U karijeri koja je trajala 50 godina, Kabalje je nastupala u najprestižnijim svetskim operskim dvoranama i postala poznata po izuzetnoj lakoći pevanja i melodičnosti i kontroli svoga glasa.

Vip priča
16:47h Autor:
Odlazak operske dive: Preminula Monserat Kabalje!
Monserat Kabalje, Foto: Profimedia

Monserat Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u bolnici u Barseloni, zbog problema sa žučnom kesom.

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera.

Rođena je u Barseloni, a već sa devet godina primljena je na prestižni “Conservatori Liceu”. Školovanje je završila 1953. godine i otišla u Italiju gde je u početku dobijala manje uloge.

Veliki karijerni proboj desio se nakon uloge Mimi u Boemima u Švajcarskoj nacionalnoj operi u Bazelu. Status operske zvezde zacementirala je nastupom u Karnegi holu u operi Lukrecija Bordžija, Gaetana Donicetija.

Nastavila je da nastupa u prestižnim dvoranama, poput Metropolitana, Operi u San Francisku i Bečkoj državnoj operi, gde se pojavljivala na bini sa Lučijanom Pavarotijem i Plasidom Domingom.

Široj svetskoj javnosti postala je poznata po pesmi Barselona, koju je izvela sa pevačem grupe “Kvin”, Fredijem Merkjurijem. Numeru je objavila 1987. godine, da bi postala himna Olimpijskih igara održanih u njenom rodnom gradu 1992, godinu dana nakon smrti Merkjurija.

Ipak, govoriila je da sebe ne doživljava kao opersku legendu, prenosi Pais.

“Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou”, rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

Proslavljena španska operska diva, sa nadimkom “La Superba” Monserat Kabalje održala je koncert u Beogradskoj areni 2011. godine, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom njenog zemljaka Hozea Koljada.

Sahrana Monserat Kabalje biće obavljena u ponedeljak, saopštile su gradske vlasti Barselone.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs