Ne odlučuju gotovo ništa

Zašto princ Vilijam i Kejt Midlton nemaju starateljstvo nad sopstvenom decom: Ovo sigurno niste znali!

Pravilo koje datira još od 1717. godine

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Kejt Midlton i princ Vilijam su ponosni roditelji troje dece - princa Džordža, princeze Šarlot i princa Luisa, ali oni zapravo nemaju legalno starateljstvo nad njima, zahvaljujući pravilu koje postoji već 300 godina, piše Glossy.

 

"Monarh (kraljica Elizabeta) ima zakonsko starateljstvo nad svojim maloletnim unucima", rekla je istoričarka Marlen Koenig za News.com.au.

 

"Ovo pravilo datira još od kralja Džordža I, koji je vladao oko 1700. godine, i zakon nikada nije promenjen posle toga", dodala je ona.

 

Naime, kralj je to uradio zato što je imao veoma loš odnos sa svojim sinom, budućim kraljem Džordžom II, tako da je kralj bio zvanično staratelj svojih unuka. Ovaj zakon je donet 1717. i potvrđen ponovo 1772, ali od tada nije bio promenjen.

 

Ovo znači da je kraljica Elizabeta II bila staratelj princa Vilijama i princa Harija kada su bili maloletni, ali nije sasvim jasno ko je staratelj princu Džordžu, princezi Šarloti i princu Luisu, budući da su oni kraljičini praunuci. Kralj Džordž nije imao praunuke kada je zakon donet. Ipak, ako princ Čarls bude postao kralj, on će imati starateljstvo nad svojim unucima. Dakle, i deci princa Vilijama i Kejt Midlton, ali i bduućoj deci princa Harija i Megan Markl.

 

Zašto je prabaka Elizabet ostavila veće nasledstvo princu Hariju: Kraljica milione rasporedila neravnomerno između dva praunuka!

foto: Profimedia

Za monarha, starateljstvo znači pravo da bude deo njihovog vaspitanja, obrazovanja, putovanja. Originalni zakon čak kaže da je monarh zadužen za obrazovanje i negu unučadi, da odlučuje koje će biti njihovo prebivalište i da vodi računa o njihovim brakovima.

 

Mi smo već videli kako ovaj zakon stupa na snagu kada su Vilijam i Hari bili maloletni. Princ Čarls je svojevremeno tražio dozvolu od kraljice da njegovi sinovi mogu da lete sa njim u Škotsku. Na primer kraljica nije dala dozvolu princezi Dajani da odvede svoje sinove u Australiju pred smrt.


Zvanično, njima je potrebna dozvola da putuju. Kraljica ima poslednju reč u roditeljskim odlukama poput te", dodala je Koenig.

 

Smrt Arete Frenklin iskoristila za ličnu promociju: Zašto je pola sveta besno na slavnu pevačicu! (FOTO)

foto: Shutterstock

Viševekovni zakon je, takođe, razlog zašto starateljstvo nad decom nije bilo uključeno u razvodima princa Čarlsa i princeze Dajane i princa Endrjua i Sare Ferguson.

 

Starateljstvo nije uključeno u papirima za razvod zato što oni zvanično nisu nikada ni imali starateljstvo nad svojom decom", objašnjava Koenig.

 

10 stvari koje sme samo kraljica Elizabeta: Niko ne može da je tuži, može svakom da oduzme dete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs