Odlazak legende

Srpska Sofija Loren: Pamtimo je kao prija Jelenu, poslednje godine njenog života obeležila je trauma! (FOTO)

Proslavljena glumica Jelena Žigon, imala je uloge u mnogim kultnim filmovima bivše Jugoslavije, a možda najzapaženija bila je uloga Jelene Todorović, prije iz "Žikine dinastije"

Vip priča
14:08h Autor:
Srpska Sofija Loren: Pamtimo je kao prija Jelenu, poslednje godine njenog života obeležila je trauma! (FOTO)
Foto: Beta / Miloš Miškov

Jelena Jovanović Žigon rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu. Nakon uloge Žikine prije imala niz angažmana u domaćim filmovima i TV serijama, ali čini se da je publici ipak ostala najdraža kao Jelena Todorović.

Jelena je bila u braku sa glumcem Stevom Žigonom sve do njegove smrti 2005. godine, a sa njim ima kćerku Ivanu, takođe glumicu i sina Nikolu, slikara.

foto: Fonet

Inače, Jelena Žigon je bila unuka Mitra Martinovića, koji je bio crnogorski divizijar, kasnije divizijski general Jugoslovenske vojske, predsednik vlade Kraljevine Crne Gore.

Čuvena srpska glumica Jelena Žigon preminula je u 85. godini u bolnici u Beogradu gde je i živela.

Žigon je imala bogatu karijeru, a pre tri godine doživela je veliku traumu kada ju je, dok je bila sama u kući, napao i maltretirao provalnik.

"Bio je veoma jak, ali mlađi čovek. Gurno me je i maltretirao, držao za vrat i sve vreme je govorio: “U redu je Jelena, neću vas ubiti”. Valjda je to rekao kako ne bih vrištala", ispričala je tada vidno potresena glumica.

Kako je glumica otkrila, on je od nje tražio sve zlato koje ima u kući.

"Nisam mogla da mu odgovorim jer me je prigušio pa je počeo da obija fioke. Uzeo je novčanike sa stola, nešto novca što imam", ispričala je tada Jelena Žigon.

foto: Kurir / Marina Lopičić

Tokom bogate karijere imala je brojne zapažene uloge u domaćim serijama i filmovima, a jedna od zapaženijih je i uloga Jelene Todorović u "Žikinoj dinastiji".

Osim ove, pamtićemo je i po mnogim istaknutim hit ulogama jugoslovenske i srpske kinematografije.

Uloga Vere u filmu "Ljubav i moda"

Marinina majka u seriji "Policajac sa Petlovog brda"

Seja Šljivić iz "Više od igre"

Boškovićeva sekretarica u seriji "Vruć vetar"

Ostaće upamćena i po ulogama u filmovima „Prvi građanin male varoši“ (1961), „Pustolov pred vratima“ (1961), „Obračun“ (1962), „Došlo doba da se ljubav proba“ (1980), „Ljubi ljubi al glavu ne gubi“ (1981), „Idi mi, dođi mi“ (1983), „Kakav deda takav unuk“ (1983), „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“ (1984), „Žikina dinastija“ (1985), „Druga Žikina dinastija“ (1986), „Sulude godine“ (1988), „Kuda plovi ovaj brod“ (1999) i mnogo drugih.

U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma "Obećana žena" i The picture show man". U legendarnoj seriji o Vinetu koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Laureat je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, kao i plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006.godine.

Na zenitu svog života i uspešne karijere sasvim nedavno, u martu na međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji dobila je nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka - kao najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu.

Od njenih kolega u Srbiji ovu nagradu dobili su samo Bata Živojinović i Lazar Ristovski, dok je Jelena bila prva srpska glumica koja je postala laureat ove prestižne nagrade.

foto: Kurir / Dragan Kadić

Povodom nagrade Sergej Bondarčuk Saša Erdeljanović je izjavio da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u Prvom građaninu male varoši Puriše Đorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca – i nimalo slučajno dobila ključ jednog od najplodnijih predela naše zemlje, Aleksandrovačke Župe, što i nije slučajno jer je i njen rad bio veoma plodan i to u širokom spektru njenih aktivnosti.

U Republici Srpskoj nagrađena je za svoj rad sa ranjenicima i za njene odlaske kroz ratne koridore i obilaske ranjenih vojnika ordenom Njegoša Prvog stepena, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog g.Amfilohija dobila je medalju Njegoša za plemenitost njenog umetničkog i dobrotvornog rada.

Na sve te počasti Jelena je uvek odgovarala skromno, uvek ističući slavu svojih kolega: "Veoma velika je radost što to priznanje delim u Srbiji sa mojim omiljenim glumcima, sa Batom Živojinovićem sa kojim sam puno sarađivala i sa Lazarom Ristovskim koji je za mene simbol istinskog glumca novije generacije. Zahvaljujem se svim divnim režiserima sa kojima sam sarađivala i koji su ostavili iza sebe antolgijske filmove ka što su „Prvi građanin male varoši“ Puriše Đorđevića, „Divlje seme“ Kokana Rakonjca, „Moja strana sveta“ Vlatka Filipovića....

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs