Porodičan čovek

Najbogatiji čovek živi kao sav normalan svet: Pere sudove, žena ga starim kolima vozi na posao! (FOTO)

Džef Bezos, osnivač Amazona prvi je milijarder čije je bogatstvo prešlo 100 milijardi dolara, pokazala je Forbsova lista najbogatijih ljudi. Bezos beleži i vrtoglavi skok sa prošlogodišnjih procenjenih 39.2 milijarde, na 112 milijardi, što je najveći skok bogastva otkad se objavljuje ta lista

Vip priča
Autor:
Najbogatiji čovek živi kao sav normalan svet: Pere sudove, žena ga starim kolima vozi na posao! (FOTO)
Džef Bezos i Mekenzi, Foto: Profimedia

A ko je ustvari najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos? On nije nasledio nikakvo bogatstvo, nego je kako se kaže "self mejd milijarder", koji je sve sam stvorio i zaradio.

Rođen je 1964. godine u Albukerkiju, a majka ga je rodila kao tinejdžerka koja se nakon godinu dana rastala od njegovog oca i udala za kubanskog imigranta.

Od malih nogu Bezos je pokazivao veliki interes za elektroniku pa je u porodičnoj garaži provodio puno vremena stalno nešto praveći. U tinejdžerskom uzrastu se preselio kod oca u Majami gde se još više razvila njegova ljubav prema računarima, a već u srednjoj školi pokrenuo je letnji kamp za obuku mlađih školaraca pod nazivom Drim Institute (Institut za snove).

Finansijski genije Robert Kiosaki: Nećete se obogatiti na poslu, već ovako!

foto: Profimedia

Nakon što je diplomirao elektro inženjering 1986. godine, zaposlio se na Vol Stritu, a ubrzo je postao i najmlađi potpredsednik investicione firme D.E. Šou gde je upoznao svoju suprugu Mekenzi.

Važan korak u karijeri je napravio 1994. godine kada napušta siguran i uspešan posao, i seli se u Sijetl gde pokreće prvu internet knjižaru. Kancelariju je napravio u garaži gde je zajedno sa prvim zaposlenima počeo da razvija seftber. Posao je išao tako dobro da su se ubrzo proširli na celu kuću i pokrenuli Amazon 1995. godine.

Ali, priča s Amazonom nije odmah krenula odlično, pa je prvih šest godina Bezos jedva opstajao finansijski, zaduživao se i jedva spajao kraj sa krajem. Ipak, nije želeo da odustane od svog sna, što mu se na kraju i isplatilo, jer je Amazon postala vodeća kompanija ne samo za prodaju knjiga, nego gotovo svega.

Zanimljiv je podatak da i danas najbogatiji čovek na svetu umesto stola koristi vrata s drvenim nogama. Naime, kada je pokretao Amazon to je učinio uz pomoć novca koji su uštedeli njegovi roditelji, a kako nije imao novaca, stolove svojim radnicima i sebi napravio je korištenjem vrata na koja je fiksirao drvene noge.

Pet tajnih koraka Kim Kardašijan koji garantuju poslovni uspeh: Ako napravim grešku, naučim iz nje i nastavim dalje! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako privatan život skriva od javnosti, u jedonom intervjuu je otkrio da se nikad ne odriče spavanja i da spava najmanje osam sati, a budi se bez alarma.

Svakog jutro ima rutal koji znači zajednički doručak sa svojom ženom, književnicom Mekenzi Bezos. Kako je rekao, jutarnji sati su uvek rezervisani za porodicu pa tako nikad ne zakazuje poslovne sastanke rano ujutro. Generalno, kako je priznao, ne voli sastanke, pa tako u proseku s Amazonovim investitorima razgovara samo 6 sati godišnje.

A izgleda da je najbogatiji čovek poprililno štedljiv, pa je tako priznao da kada zakazuje poslovni sastanak ima uvek jedno pravilo, a to je da nikad ne odabere mesto gde dve pice ne bi mogle da nahrane sve.

Rekao je i da kući nakon večere uvek opere sudove, pa se našalio i da je to super seksi stvar.

Kada su se Džef i Mekenzi upoznali u investicionoj kompaniji, ona je bila istraživač, a on potpredsednik te ju je Bezos zapravo intervjuisao kada je došla na razgovor za posao.

Kako da zaradite novac: Svako je unapred predodređen za uspeh!​​​​​​​​​​​​​​

foto: Profimedia

"Mislim da je moja supruga sposobna, pametna, mudra i zgodna, ali imao sam sreće što sam video njenu biografiju pre nego što sam je upoznao, pa sam tačno znao kakvi su joj rezultati testa", našalio se Bezos jednom prilikom. Iako u poslu važi za škrtu osobu pa i tiranina, privatno je druga osoba, otkrila je njegova žena koja ga je opisala kao društvenu osobu koja obožava da se druži i upoznaje nove ljude.

Džef obožava da svojoj ženi priređuje iznenađenja poklonima pa joj često kupuje odeću.

"Ponekad je nazovem i pitam koja ti je veličina toga i toga, na šta ona pita zašto. Ja joj kažem "ne tiče te se, a to je uvek nasmeje i oduševi".

Mekenzi, koja je spisateljica i asistent na fakultetu, uvek svoje radove prvo daje Bezosu da ih pročita. Do pre nekoliko godina je njihovo četvoro dece u školu i Bezosa na posao vozila u njihovoj staroj Hondi "Akord" iz 1996. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs