Sve zbog izgleda

Najteži period u životu lepe glumice: Bila žrtva nasilja od malih nogu! (FOTO)

Glumačku divu koja danas puni 57 godina pamtimo po ulogama jakih i nekonvencionalnih žena. Karijeru je počela u popularnoj sapunici "As the World Turns", koja joj je donela nagradu Emi i otvorila put prema velikom platnu

Vip priča
17:59h Autor:
Najteži period u životu lepe glumice: Bila žrtva nasilja od malih nogu! (FOTO)
Foto: AP / Alastair Grant

Nema ko nije čuo za lepu glumicu Džulijen Mur, koja je danas napunila 57 godina, a i dalje izgleda fantastično i mogu joj pozavideti mnogo mlađe koleginice. Jedna je od najpoznatijih i najnagrađivanijih glumica u Holivudu, kojoj najviše odgovaraju uloge nekonvencionalnih žena.

Džulijen Mur je rođena 1960. godine u mestu Fort Brag u Severnoj Karolini. Njena majka En emigrirala je iz Škotske i bila je školski psiholog, dok je njen otac Piter Mur Smit bio sudija, advokat, pilot i vojni kapetan. Džulijen ima mlađu sestru Valeri i mlađeg brata Pitera Mura Smita III, koji je pisac. Glumica je imala jako naporno detinjstvo jer je njen otac bio vojno lice i zbog posla je morao često da menja prebivalište. Tako je Džulijen odrastala u raznim američkim gradovima i menjala škole.

Zbog svojih pegica i crvene kose, po čemu je danas poznata, bila je žrtva nasilja i podrugljivih komentara.

"Kad sam imala sedam godina, deca su me zvala Pegava Jagoda. Mrzela sam svoje pegice i mrzela sam taj nadimak", izjavila je Džulijen, koja kaže da je danas zahvalna što se toliko često selila, iako je u to vreme bila jako nesigurna i teško je sklapala prijateljstva.

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice!

foto: AP / Joel Ryan

"Kad se često seliš, naučiš da prilagodiš svoje ponašanje. Menjala bih se u zavisnosti od mesta boravka. Uči te da posmatraš, stvaraš i menjaš karakter."

Živela je i u Frankfurtu, gde je upisala i završila srednju školu. Nakon srednje škole vratila se u Ameriku, gde se upisala na Univerzitet Boston. Godine 1983. diplomirala je i preselila se u Njujork kako bi oprobala sreću na pozorišnim daskama. Tamo je zarađivala kao konobarica čekajući svoju prvu filmsku ulogu. Debi na malim ekranima doživela je kada je dobila jako zanimljivu ulogu u sapunici "Kako se svet okreće". Sapunica je bila jako popularna u Americi, a Džulijen je u njoj glumila do 1988. godine.

Životna priča princeze sa tužnim očima: Nesrećna žena koju je sudbina proklela! (FOTO)

foto: AP / Thibault Camus

"Zahvaljujući toj ulozi stekla sam samopouzdanje i naučila da prihvatam odgovornost", rekla je glumica o svojoj prvoj televizijskoj ulozi, za koju je osvojila Emi za najbolju glumicu u TV seriji. Nakon tog uspeha ostvarila je brojne filmske uloge u filmovima poput "Benny & Joon" i "Begunac".

Njen talent bio je neosporan, pa je lako dobijala uloge, a filmski kritičari su je obožavali. Usledilo je nekoliko uloga u romantičnim komedijama, sve dok 1994. godine nije glumila u filmu "Vanja iz 42. ulice". Taj film označava veliku prekretnicu u njenoj karijeri jer joj je omogućio da dobije mnogo ozbiljnije uloge.

Njegovoj majci su rekli da ga pobaci, ona je to odbila: Životna priča Andree Bočelija! (FOTO, VIDEO)

Devedesete su definitivno bile naklonjene Džulijen, koja je tada odigrala nekoliko životnih uloga. Veliku popularnost doneo joj je i film "Park iz doba jure: Izgubljeni svet", u kojem je imala fizički najzahtevniju ulogu do tada.

"Stalno smo se peli, skakali i visili. Bila je to akcija bez prestanka. Odjednom sam shvatila da sam započela svoju komercijalnu filmsku karijeru", komentarisala je Džulijen. Prvi put je nominovana za prestižnu nagradu Oskar 1997. godine, zahvaljujući ulozi u filmu "Kralj pornića". Nedugo nakon toga usledila je uloga u filmu "Veliki Lebovski", koji nije doživeo veliki uspeh u bioskopima, ali je vremenom dobio kultni status.

Početak milenijuma se pokazao još boljim za njenu karijeru, a filmovi u kojima je glumila bili su još uspešniji. Tako je 2003. godine glumila u filmu "Daleko od raja", u ulozi žene koja saznaje da joj je muž homoseksualac i da je vara već niz godina. Ta uloga proglašena je njenim najuspešnijim ostvarenjem i za nju je dobila dvadeset nagrada, ali ne i Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice. Iste godine nominovana je za Oskara i za film "Sati", u kojem je glumila s Nikol Kidman i Meril Strip, a mnogi su komentarisali sličnost uloga u ta dva filma, što je Džulijen komentarisala kao veliku slučajnost tvrdeći da su likovi karakterno vrlo različiti. Prvi put se nakon 18 godina pojavila na malim ekranima u četvrtoj sezoni serije "Televizijska posla", a kasnije i u HBO-ovoj seriji "Promena igre", u kojoj je glumila političarku Saru Pejlin. Nakon četiri nominacije za nagradu Oskar, peta nominacija, za film "I dalje Alis", donela joj je zasluženu pobedu. U filmu je glumila ženu koja boluje od Alchajmerove bolesti, a za ulogu se pripremala mesecima, proučavajući dokumentarce o bolesti i družeći se s obolelima.

foto: AP / Jordan Strauss

O ljubavnom životu zanosne glumice malo se toga zna. Svog prvog supruga, glumca i reditelja Džona Gulda Rubina, upoznala je još 1984. godine. Par je bio u vezi dve godine, nakon čega su se odlučili za brak. Raskinuli su 1993. i zvanično se razveli 1995. godine. Džulijen je izjavila da je odluku o braku donela jako mlada, ishitreno, i da je jedino rešenje bio razvod. Godinu dana nakon razvoda započela je vezu s Bartom Frondlajkom, s kojim je 1997. godine dobila sina Kejleba, a 2002. ćerku Liv. Venčali su se 2003. godine i preselili u Grinič Vilidž u Njujorku.

Životna priča Merilin Monro: Tragična sudbina koja ne prestaje da interesuje ceo svet!

foto: AP / Jordan Strauss

"Imamo vrlo stabilan porodični život i to mi pruža najveće zadovoljstvo u životu", izjavila je oskarovka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs