Obavezno pročitajte

Anđelina Džoli o seksualnom zlostavljanju: Poznata glumica i aktivistkinja održala moćan govor! (VIDEO)

Anđelina Džoli je osudila seksualne zločine nad ženama u svim delovima sveta na UN-ovoj konferenciji "Peacekeeping Defense Ministerial" koji se održava u Vankuveru...

Vip priča
18:21h Autor:
Anđelina Džoli o seksualnom zlostavljanju: Poznata glumica i aktivistkinja održala moćan govor! (VIDEO)
Anđelina Džoli, Foto: Profimedia

Aktivistkinja za ljudska prava Anđelina Džoli je bila jedna od govornica na UN-ovoj konferenciji "Peacekeeping Defense Ministerial" u Vankuveru gde je iznela potresan govor o seksualnim zločinima nad ženama.

"Seksualni zločini se dešavaju svuda u svetu – u industriji u kojoj ja radim, u poslovnom svetu, na Univerzitetima, u politici i vojci. Često su takvi zločini nad ženama predmet ismevanja, ili se nazivaju manjim prestupima osoba koji ne mogu da odole jer su bolesni. Ali treba znati da muškarac koji zlostavlja žene nije samo opsednut seksom, već je nasilnik. "

Iako u svojem govoru nije direktno izgovorila ime Harvija Vajnstina koji je optužen za brojne slučajeve napastovanja žena u Holivudu, ranije je priznala novinarima Njujork Tajmsa da je imala loših iskustava sa poznatim producentom.

Glumica je istakla i kako su seksualni zločini nad ženama poput silovanja i seksualnog ropstva trenutno veliki problem u čak 19 zemalja sveta, kao jedan od promišljenih oružja rata. Silovanje je jeftinije od metka, a ima dugotrajne posledice koje su okrutno predvidljive, istaknula je Anđelina javno izražavajući zgražavanje nad pričama o vojnicima u Demokratskoj Republici Kongo koji su optuženi za seksualne zločine nad decom i maloletnicima jer su verovali da će im krv nevinih dati nadljudske moći. Spomenula je i slučaj izbeglica u Rohingyja u Bangladešu koji su ili bili žrtve seksualnih zločina, ili su njima svedočili. Aktivistkinja za ljudska prava je uverena da se seksualni zločini mogu kazniti i sprečiti čak i u nepredvidljivim ratnim situacijama. Da, teško je, ali nije nemoguće. Imamo zakone, institucije i znanje u prikupljanju dokaza. U mogućnosti smo identifikovati počinitelje. Ono što nedostaje je politička volja da to rešimo. U YouTube videu CBS-a možete saslušati celokupno obraćanje Anđeline Džoli na UN-ovoj konferenciji "Peacekeeping Defense Ministerial" u Vankuveru od kojeg se ledi krv u venama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs