Biće ispoštovana poslednja želja nekadašnje prve dame SFRJ

Jovanka Broz biće sahranjena u Kući cveća

Kako je odlučila Vlada Srbije, biće ispoštovana poslednja želja nekadašnje prve dame SFRJ da bude sahranjena u Kući cveća gde i njen suprug
Vip priča
10:54h Autor:
Foto: Beta

Vlada Srbije prihvatila je danas zahtev porodice da Jovanka Broz (89), udovica doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, bude sahranjena u "Kući cveća" u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug. Uz vojne počasti, sahrana će biti održana u subotu, 26 oktobra, u 12 časova.

 

Vlada je osnovala Organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz, na čijem će čelu biti potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

 

Podsetimo, nekadašnja prva dama SFRJ je 23. avgusta primljena u Urgentni centar dehidrirana i u polusvesnom stanju. Lekari su kasnije utvrdili da ima tumor kože koji je potekao sa jednog mladeža na leđima, a onda se, zbog nelečenja, proširio. Osamdesetdevetogodišnja Titova udovica juče je preminula u Urgentnom centru.

 

Vest o njenoj smrti prenele su i mnoge strane novinske agencije i mediji, uz komentare da je, posle smrti supruga, bila zaboravljena, dok je za njegovog života uživala u glamuru. O tom periodu svedoči i fotografija na kojoj je bračni par sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom, koji su samo neki od predstavnika džet seta sa kojima su se Tito i Jovanka poznavali.

 

 

Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla "Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito".

 

Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svetskog rata, zatim Titova lična sekretarica, a na kraju je aprila 1952. postala njegova žena. Skriveno od očiju javnosti u lepom ambijentu vile Dunavka u Iloku održano je venčanje u prisustvu Aleksandra Rankovića, mladoženjinog kuma, i generala Ivana Gošnjaka, mladinog kuma. Brak je zvanično trajao sve do Titove smrti, 1980.godine, iako je poslednjih godina njegovog života Jovanka bila nasilno razdvojena od muža.

 

Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 miliona stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tokom "hladnog rata".

 

Američka agencija AP je objavila da je umrla "udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita". Naslednici Tita na čelu države su kasnije Jovanku Broz lišili njenih prava, usled čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

 

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju srpsku kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živeo u luksuzu, naveo je Frans presTada su Jovanki oduzeti lični dokumenti, koji su joj srpske vlasti ponovo uručile tek 2009. godine, kad je dobila i penziju, dodaje agencija.

 

Nemački mediji naveli su da je decenijama živela izolovana, u nemilosti u zapuštenoj kući, a poslednje dane provela u bolnici.

 

List Zidojče cajtung je s malim izmenama ponovio jedan ranije objavljen portret Jovanke, navodeći da je živela u uslovima koje siromašni Srbi poznaju iz sopstvenih života i da je skoro četiri decenije bila u nemilosti, daleko od javne scene "kojom je decenijama brilijantno i virtuozno vladala, kao ni jedna druga žena socijalističkog lidera".

 

"Svojom lepotom, elegancijom i osmehom koji zrači, plenila je ona u Beogradu i na preko 100 inostranih putovanja s Titom.

 

U tekstu se navodi da je Tito koji je, kako se kaže, Jovanku dugo u sebi voleo, u leto 1977. godine isključio Jovanku iz javog života, ali da nije tražio razvod.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Jovanka Broz

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...