Oni su uzor svima

Ljubavna priča najpoznatijeg holivudskog pravoslavca: Sve sam pronašao u supruzi! (FOTO)

"S njom mogu da razgovaram i kao s ljubavnicom i kao sa suprugom i kao s devojkom i kao sa sestrom, prijateljicom, majkom", izjavio je slavni Tom Henks
Vip priča
22:08h Autor:
Ljubavna priča najpoznatijeg holivudskog pravoslavca: Sve sam pronašao u supruzi! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bilo da igra vojnika u misiji, maloumnog dobričinu ili advokata homoseksualca, glumac Tom Henks (60) uvek publiku natera da iz bioskopa izađe sa sumnjama šta bi učinili da su na njegovom mestu. Ali, osim po briljantnim ulogama, u javnosti je poznat i kao miran porodični čovek, veran muž i predan otac koji u retkim intervjuima rado ističe da je za njegov glumački uspeh jedino zaslužna njegova supruga Rita Vilson.

Rani život

Rođen je 6. jula 1956. godine u gradiću Konkordu u Kaliforniji kao Tom Džefri Henks. Roditelji su mu se razveli kad je imao jedva pet godina. Zato je sa sestrom Sandrom i bratom Rufusom odrastao uz oca kuvara Amosa Meforda Henksa, inače rođaka majke američkog predsednika Abrahama Linkolna. Najmlađi brat Džim ostao je uz majku Dženet Marilin Frejdžer koja je bila bolničarka.

Kad se otac ponovo oženio, Tom je uz maćehu dobio i petoricu polubraće. Samo dve godine kasnije i taj brak se raspao, pa je Tomov otac postao samohrani otac. Da bi prehranio decu, radio je od jutra do mraka, ostavljajući ih da se snalaze i brinu jedni za druge. A onda se ponovo oženio 1965. godine sa Fresis Vong, koja je u porodicu dovela i svoje troje dece iz prethodnog braka. Svi zajedno skrasili su se privremeno u kalifornijskom gradu Ouklandu, gde je Tom završio osnovnu školu.

Razvod od Trampa joj doneo milione: Ivanu je Donald prvu voleo! (FOTO)

Tokom tih prvih godina školovanja zbog očevog posla se porodica toliko selila da je Tom prvih pet razreda pohađao u desetak različitih škola:

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Navikao sam se na stalne promene. Bio sam poput vojnika koji nema stalni dom. Srećom, uvek sam imao oko sebe mnogo prijatelja jer sam stalno nešto izmišljao, zapravo sam se iz petnih žila trudio da se stalno nešto događa, samo da ne bih bio sam."

Zbog čestog seljenja postao dežurni zabavljač u školi

"Uvek sam se radovao promeni sredine jer sam znao da će se pre ili posle u novoj školi neko nasmejati nekoj mojoj dosetki. Tako sam probijao led i mamio nove prijatelje. Ponekad mi je za to trebalo dva dana, ali u većini slučajeva već bih prvi dan uspeo da pronađem put u društvo.

Istrenirao sam se kako da uđem u novu sredinu i bilo mi je zanimljivo da posmatram vršnjake kako se nose sa svojim problemima. Zbog toga sam vrlo rano stekao socijalne veštine.

"Moji roditelji su", Hanks s time često voli da se šali, "zamorčići po kojima je pisan zakon o poništenju braka države Kalifornije." On i njegova braća i sestre bili su često na putu između majčine kuće u severnoj Kaliforniji i mnogih gradova širom SAD-a, gde god se u tom trenutku skrasio njihov otac, zbog novog posla, ili nove žene.

Tom pamti kako nikada nije dugo imao igračke koje bi mu majka ili otac poklonili, ili bi ih napravio sam – one bi jednostavno ostale kad bi ga otac u dva ujutro uzeo za ruke i bežao zbog toga što ga žena tera iz kuće. Tako se i dan danas priseća kako je ostavio mali kartonski kombi, koji je napravio dve noći pre, kad se njegovom ocu raspao jedan od brakova.

Sedmogodišnjem dečaku to je tada bilo čak i pomalo zabavno jer bi ga otac ubacio u automobil i krenuli bi kao da idu u neku noćnu avanturu. Sve do trenutka dok se ne bi setio da je zaboravio svoj mali kombi. Ali povratka nije bilo...

I dok je u školi neprestano bio okružen društvom i kod kuće je često bio okružen brojnim članovima porodice. Ali u tome nije toliko uživao. Neretko bi ih, na raznim proslavama i okupljanjima bilo i po tridesetak, ali njega to nije toliko zabavljalo.

"U početku je bilo zaista zbunjujuće. Svako malo bi čuo od oca: "Ovo su tvoja nova braća i sestre." Da barem niko nije upotrebio tu reč "brat i sestra". To bi mi bilo skroz OK. Da su mi recimo rekli: "Ovo su neka deca koja će neko vreme živeti s tobom." To bi bilo mnogo bolje. Ovako bih svaki put nakon godinu-dve pitao: "A šta se dogodilo s onim bratom i onom sestrom koje sam imao?"

Najfatalnija lepotica na svetu: Zbog nje su muškarci pokušavali da se ubiju! (FOTO)

A photo posted by Tom Hanks (@tomhanks) on Jun 11, 2015 at 1:01pm PDT

U Holivudu Toma i suprugu Ritu smatraju uzorom

Rita, kojoj je pravo ime Margarita Ibrahimov Vilson rođena je 1956. u Los Anđelesu, u porodici balkanskih korena. Majka joj je rođena u malom mestu na granici Grčke i Albanije, a otac Hasan Halilov Ibrahimov bio je bugarski musliman turskog porekla, rođen takođe u Grčkoj. Preselio se 1949. godine u Ameriku i promenio ime u Alan Vilson 1960. godine.

Rita je prvu ulogu dobila sa 16 godina u TV seriji "The Brady Bunch", 1972. godine, a nastavila je da igra u TV serijama i posli u filmovima, ali pravu ljubav gajila je oduvek prema pozorištu, pa i danas često nastupa u brodvejskim predstavama.

Na setu filma "Volunteers" ona i Henks više nisu imali sumnji o budućnosti.

U braku su punih 28 godina, a vole se kao prvog dana: Ovako izgleda prava ljubav! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tom je ubrzo nakon toga podneo zahtev za razvod. Brak između njega i tadašnje supruge Samante okončan je 1987. godine, a već godinu dana kasnije Rita i Tom su se venčali. U to vreme ni on ni ona nisu bili previše slavni, pa ni svadba nije previše zanimala medije. Jedino se zna da su se venčali u crkvi Svete Sofije u Los Anđelesu, a zbog ljubavi prema Riti Tom je s katoličke prešao u pravoslavnu veru. U novoj porodici pronašao je sve ono što nije imao nikad pre.

Žena ga spasila propasti: Potresna životna priča Kirka Daglasa (100)! (FOTO)

A photo posted by Rita Wilson (@ritawilson) on Aug 19, 2016 at 1:32am PDT

"Iskreno, ovim venčanjem sam stekao pravu tradicionalnu porodicu u kojoj ljudi obožavaju da provode vreme jedni s drugima. Tokom svih ovih godina braka s Ritom otkrio sam da ništa van braka ne može da nadomesti taj osećaj. Ne mogu ni da nabrojim sve prednosti koje nosi takav odnos. Kad si iz dana u dan do detalja uključen u život svojih bližnjih."

69 godina u braku sa princom Filipom: Istina o hladnoj kraljici Elizabeti! (FOTO, VIDEO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Karijera obeležena mnogobrojnim nagradama

Prema njegovom mišljenju, upravo je stabilan brak bio polazna baza za njegovu kasniju karijeru. Nakon venčanja s Ritom i povratka u Los Anđeles, Henks je iz godine u godinu dobijao sve veće i sve značajnije uloge. Zapravo je i njihov brak počeo prvim Henksovim uspehom u filmu simboličnog imena "Veliki". Komedija o tinejdžeru zarobljenom u telu 35-godišnjaka donela mu je te 1988. godine nagradu Saturn i Zlatni globus, a nominovan je i za Oskara.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na ovu nagradu pričekaće još pet godina. Prvi put ju je odneo kući 1993. za ulogu Endrjua Beketa, homoseksualca obolelog od side, u filmu "Philadelphia". I za ovaj uspeh zahvalio je svojoj supruzi.

"Moja supruga mi je najvažnija osoba u životu. S njom mogu da razgovaram i kao s ljubavnicom i kao sa suprugom i kao s devojkom i kao sa sestrom, prijateljicom, majkom. Sve sam našao u toj osobi. Upravo zahvaljujući njoj mogao sam odlično da odigram ovu ulogu.

Ono što oseća Endrju Beket prema svom bivšem ljubavniku je isti osećaj koji gajim prema Riti. Na toj bazi i na tim osećanjima izgradio sam svoj lik u tom filmu", objasnio je Henks koji je osim Oskara te godine za ovu ulogu nagrađen i Srebrnim medvedom, ali i dvostrukim Zlatnim globusom. Osim za ulogu u "Philadelphiji", ovu nagradu dobio je i za romantičnu komediju "Romansa u Sijetlu" u kojoj glumi s Meg Rajan.

Samo godinu dana posle briljirao je u ulozi života, igrajući mentalno zaostalog Foresta Gampa u istoimenom filmu. Držeći u rukama još jednog Oskara ponovno je izrekao hvalospev svojoj supruzi:

"Imam suprugu koja me svaki dan uči šta je ljubav", a tu pomalo sladunjavu rečenicu objasnio je ovako: "Možda je moguće odglumiti takva osećanja, ali za mene je to jedina stvarnost.

Žderačica muškaraca, živela za skupe zabave: Prljava prošlost danas uglađene Kamile Parker! (FOTO)

A photo posted by Rita Wilson (@ritawilson) on Dec 12, 2016 at 12:09am PST

Ono što me razlikuje od drugih jeste da ja taj osećaj mogu da verbalizujem. Istina je da mnogi beže od, prema njihovom mišljenju, ovakve patetike, ali ja ne. Uvek kad me pitaju mislim li zaista ono što izgovorim o svojoj supruzi i braku, odgovaram da su moji govori vrlo lična promišljanja koja u tom trenutku isporučujem milionima ljudi. Da nisam i sam iskusio takvu ljubav, nikad ne bih mogao tako verno da odigram Foresta i sve ono što se događa u njegovoj glavi jer je zaljubljen u Dženi".

Elizabet Tejlor ga nikad nije prežalila: Žene nisu mogle da mu kažu Ne! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs