Decenijama unazad

Nekada su ovo bile novogodišnje odluke: Šta su poželeli Fridrih Niče i Merilin Monro!

Mislite da veliki i slavni umetnici i naučnici nisu imali novogodišnje odluke? Njihovi dnevnici i knjige kažu nešto drugo. Zavirimo u njihov privatni svet mašte, želje i nadanja
Vip priča
02:02h Autor:
Nekada su ovo bile novogodišnje odluke: Šta su poželeli Fridrih Niče i Merilin Monro!
Foto: Profimedia

Fridrih Niče u svom klasiku iz 1882. godine „The Gay Science“ – knjizi koja se smatra najličnijom od svih, i u kojoj se prvi put pojavljuje rečenica „Bog je mrtav“, otkriva neke svoje želje, prenosi BrainPickings.com.

Na početku 1882. godine, pod naslovom „Sanctus Januarius“, Niče je napisao:

"… Danas svi imaju slobodu da izraze svoje želje i omiljene misli: Pa, i ja sam takođe mislio da kažem šta sebi želim danas, i šta mi je prvo palo na pamet ove godine – misao koja bi trebalo da bude osnovna, koja će zasladiti moj život ubuduće. Želim da vidim više potrebne lepote u stvarima – Biću onaj koji ulepšava stvari! Ljubav prema sudbini! Ne želim da vodim rat sa ružnoćom. Ne želim da optužujem, ne želim čak ni da optužujem one koji optužuju. Gledajući spolja, neka to bude moja jedina negacija! Sve u svemu, da sumiram: Želeo bih da od sada pa ubuduće budem samo onaj koji će govoriti stalno „da“.

Suzan Sontag je 1972. godine (kada je imala 39 godina) zapisala u svoj dnevnik:

"Dobrota, dobrota, dobrota. Želela bih da donesem novogodišnju molitvu, ne odluku. Molim se za hrabrost".

Zatim, na početku 1977. godine rešila je:

"Počev od sutra – ako ne od danas:

Ustajaću rano svakog jutra ne kasnije od osam sati. (Mogu da prekršim ovo pravilo jednom nedeljno.)Ručaću samo sa Rogerom Strausom.Pisaću beleške svakog dana.Kazaću ljudima da ne zovu ujutro, ili se neću javljati na telefon.Pokušaću da ograničim svoje čitanje uveče. (Suviše čitam – kao beg od pisanja.)Odgovaraću na pisma jednom nedeljno".

Ćao, doviđenja: Izbacite ove 4 reči iz upotrebe i sreća će vam se osmehnuti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U zimu 1955. godine, 29-godišnja Merilin Monro odlučila je i to zapisala u svoj kožni adresar da će u Novoj godini biti bolja.

"Moram biti disciplinovanija da bih uradila sledeće:

Ići na časove i predavanja.Ići što je češće moguće i posmatrati Strassbergove druge privatne časove.Nikada ne propuštati sesije u glumačkom studiju.Raditi kad god je to moguće – i uvek raditi na glumačkim vežbama.Gledati oko sebe – posmatrati – ne samo sebe nego druge i sve ostalo…Moram uložiti snagu da radim na trenutnim problemima i fobijama koji su se pojavili u prošlosti – mnogo, mnogo više truda uložiti u svoje analize. I uvek dolaziti na vreme – nema opravdanja za kašnjenje.Ako je moguće – pohađati bar jedno predavanje o literaturi na fakultetu.Pokušaću da nađem nekog da pohađam časove plesa – vežbe.

Pokušaću da uživam kad god mogu…"

Snimao Merilin Monro i šokirao se: Nisam mogao da verujem kako živi! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs