Do sada nepoznati detalji

Snimao Merilin Monro i šokirao se: Nisam mogao da verujem kako živi! (FOTO)

Sredinom 1940-ih, kad je Merilin stupala na scenu, zvezde se nisu rađale nego su ih agenti stvarali, a njihovo najsnažnije oružje bio je fotografski aparat; diva ili devojka, elegantna ili senzualna - dobar imidž stvarao je karijere, a jedan loš potez ih je uništavao
Vip priča
12:02h Autor:
Snimao Merilin Monro i šokirao se: Nisam mogao da verujem kako živi! (FOTO)
Foto: Profimedia

Više od 50 godina prošlo je otkad je tada 36-godišnja Merilin Monro umrla od posledica predoziranja u svom domu u Los Anđelesu. Brojni teoretičari zavera i dalje se zabavljaju mogućim uzrocima njene smrti, od afere s predsednikom Džonom Kenedijem koju je trebalo zataškati nadalje, ali Merilin i danas ima jednako snažan uticaj na pop kulturu - njena sposobnost da začara muškarce, ali i žene, posledica je pažnje koju je posvećivala svom izgledu i imidžu.

Sredinom 1940-ih, kad je Merilin stupala na scenu, zvezde se nisu rađale nego su ih agenti stvarali, a njihovo najsnažnije oružje bio je fotografski aparat; diva ili devojka, elegantna ili senzualna - dobar imidž stvarao je karijere, a jedan loš potez ih je uništavao. Tokom života Merilin je pozirala za hiljade fotografija - toliko ih je da su vremenom postale poznatije od njenih filmskih uloga - ova dama je, ipak, bila glumica, a ne fotomodel. Sesil Biton, Eliot Ervit, Daglas Kirklend, Milton Grin - najslavniji fotografi u istoriji borili su se da bi dobili priliku da ovekoveče Merilin - uvek podjednako poželjnu, ali prožetu njihovom karakterističnom estetikom.

Životna priča Merilin Monro: Tragična sudbina koja ne prestaje da interesuje ceo svet!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prošle nedelje radovi dvojice ovih slavnih fotografa - Miltona Grina i Daglasa Kirklenda, predstavljeni su u londonskoj Little Black Gallery u okviru izložbe "Muškarci više vole plavuše" ("Gentlemen Prefer Blondes"), a zajednička tema im je upravo platinasta lepotica. Obojica su je upoznala kad su bili u dvadesetim godinama, a ona je bila na vrhuncu svog statusa seks-simbola - obojici je, kako priznaju, obeležila živote. Milton Grin koji je preminuo 1985. Merilin je prvi put snimio 1953.

"Odmah su se složili", tvrdi njegov sin Džošua. "Obožavao je njenu autentičnost. Kroz godine saradnje Milton i Merilin postali su dobri prijatelji, a nakon raskida s bejzbol legendom Džoom Dimađiom, upravo je kod porodice Grin pronašla utočište. Sledećih nekoliko godina živela je delom u njihovoj porodičnoj kući u Konektikatu, a delom u njihovom stanu u Njujorku.

Frenk Sinatra zaprosio Merilin Monro: Evo zašto ga je proklinjao njen bivši muž!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Tata ju je uverio da mora da se odvoji od zapadne obale i predstavio joj novi način života", prisetio se Džošua. "Družili su se s Marlonom Brandom i Frenkom Sinatrom, išli su u džez klubove da slušaju Majlsa Dejvisa i Elu Ficdžerald. Bila je očarana. Njihovo prijateljstvo opstalo je dok Merilin nije upoznala Artura Milera i počela vezu s njim - navodno mu je često prebacivala što ju je odvojio od Miltona, jedinog muškarca kojem je ikad verovala. Daglas Kirklend je upoznao Merilin 1961., kad je dobio zadatak da je snimi za naslovnicu časopisa Look.

"Bila je jedna od najvećih zvezda tadašnjice, ali kad sam je posetio u njenom domu u Holivudu, nisam mogao da verujem kako skromno živi", prisetio se danas 81-godišnji fotograf. Kirklend je od početka znao da želi provokativne fotografije, ali bilo ga je sramota da prizna pred kolegama - srećom, Merilin je slično razmišljala.

Pogrebnik otkrio jezive detalje: Kako je Merilin Monro izgledala nakon smrti!

"Trebaće nam krevet, ploče Frenka Sinatre, Dom Perinjon i beli svileni čaršav", naredila je. Iako je na dogovoreno snimanje kasnila skoro dva sata, a potom digla frku oko kvaliteta čaršava, obavljeno snimanje je jedno od legendarnih Kirklendovih dela.

"Mislim da je kasnila jer je došla kao druga osoba - Merilin o kojoj smo svi maštali. Govorila je drugim glasom, imala jaku seksualnu energiju, znala je da se kreće. Popeo sam se na merdevine i slikao je od gore, pa sam shvatio da sve vreme flertuje sa mnom", prisetio se fotograf, koji je ipak ostao veran svojoj ženi, iako je Merilin naredila svima prisutnima da napuste prostoriju.

"Pozvala me u krevet, ali odbio sam, tako da je sva seksualna energija na kraju pretočena u fotografije", kune se Kirklend. Iako je u karijeri snimao dosta impresivne žene - Brižit Bardo, Katrin Denev, Ketrin Hepbern, čak i Koko Šanel, s kojom je bio kad je saznao za smrt Merilin, Kirklend kaže da joj nijedna nije bila ni blizu.

Pismo Merilin Monro iz ludnice: Otkriveno u koliko lošem stanju je bila!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs