Nemoral, blud, razvrat

Najveći skandal zlatnog Holivuda: Otkriveno sve na 400 vrućih strana! (FOTO)

Razvod Meri Astor je bio neizbežan - oboje su imali ljubavnike, ali cela priča je postala mnogo zlokobnija nakon što je njen muž otkrio dnevnik s detaljno opisanim preljubama svoje supruge
Vip priča
01:44h Autor:
Najveći skandal zlatnog Holivuda: Otkriveno sve na 400 vrućih strana! (FOTO)
Foto: Profimedia

Glasine u Holivudu 1936. godine su govorile o spisima koji su toliko skandalozni da su pretili otkrivanju nemoralnih života slavnih pojedinaca, od kojih su neki bili velike zvezde. Reč je o dnevniku koji je napisala Meri Astor, klasična filmska lepotica studija Columbia Pictures, koji je počeo da se spominje u vreme njene bitke za starateljstvo nad 2 i po godišnjom ćerkom Merilin. Astorin otuđeni muž, takođe glumac Frenklin Torp, otkrio je rukom pisani dnevnik na punih 400 stranica tokom njihovog perioda rastavljenog života i iščekivanja odluke suda. Njihov razvod je bio neizbežan - oboje su imali ljubavnike, ali cela priča je postala mnogo zlokobnija nakon što je Torp otkrio dnevnik s detaljno opisanim preljubama svoje supruge.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bio je povređen, ali i u zanosu - verujući da će Meri učiniti sve da ne bi podelio sadržaj dnevnika, pa i da mu da starateljstvo nad detetom. U početku je Meri podlegla pretnjama muža, pa je potpisala drakonski ugovor razvoda po kojem je on dobio puno starateljstvo kao i kontrolu nad njenom zaradom. Ali godinu dana kasnije, unajmila je advokata koji ju je uverio da će dovesti slučaj na sud bez da Torp objavi dnevnike. Ipak, pripremila se i na mogućnost da bi sudska bitka mogla da dokrajči njenu karijeru, pa se čak kod prijatelja raspitivala ima li za nju možda mesta u modnoj industriji.

Najveća tajna holivudskog zavodnika: Iza 5 brakova krilo se ovo! (FOTO)

Shvatala je da, čak i da dnevnici ne postanu javni, detalji o njenom braku iz sudnice lako mogu da ugroze filmski ugovor s Kolumbijom. U to doba su gotovo svi holivudski ugovori uključivali tzv. klauzulu moralnosti po kojoj mogu da daju otkaz po slobodnoj proceni glumcu ako on narušava ugled kompanije, a u to bi već ulazila i činjenica da je žena spavala s muškarcem s kojim nije u braku, ako bi to postalo javno. Za Astor je to značilo probleme, ona je spavala s Džordžom. S. Kaufmanom, piscem i plejbojem, za sve vreme braka s Torpom, a povrh svega i Kaufman je bio u braku.

Saslušanje za starateljstvo je počelo 28. jula 1936., a advokatska ekipa Torpa bacila je bombu već prvi dan: "Imamo Merine dnevnike koji otkrivaju njeno neprekidno i odvratno moralno ponašanje!" To je bilo dovoljno da se mediji raspištolje, a iako je Torp navodio samo dva mala, nejasna pasusa o "gresima" glumice, započela su brojna nagađanja šta još, a i koga još dnevnici kriju. The Mirror je najavljivao holivudsku kataklizmu: "Svi u industriji su uzdrmani, dnevnici će napraviti pravi potres i razotkriti desetine filmskih producenata, glumaca i svi će biti izloženi".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kad je Torpova advokatska ekipa objavila nekoliko "bludnih" odlomaka o Kaufmanu u štampi, u kojem je Meri njihove noći opisala kao "uzbudljivu ekstazu", već je to zapalilo nacionalni interes za priču. Pojavile su se i razni falsifikati dnevnika, svaka eksplicitnija i vulgarnija od prethodne. Razlikovanje fikcije i stvarnosti je bilo nemoguće.

Tragična prva princeza Holivuda: Muževi je tukli i varali, otac je silovao! (FOTO)

Po glasinama je glumica spavala s industrijskim titanima kao što je Džon Barimur. Navodno su se čak i holivudski muškarci, bojeći da će biti razotkriveni u dnevniku, udružili i osnovali Udruženje za suzbijanje dnevnika. Nakon što su proveli leto 1936. na sudu, Meri i Torp su se dogovorili kako će deliti starateljstvo nad Merilin. Sudbinu dnevnika bilo je teže rešiti - Torp je hteo da ga zadrži kao oblik osiguranja, a Meri se borila za to da ga unište. Na kraju su se složili da će ostati zaključan dok Merilin ne postane punoletna, a tada će dnevnik spaliti. Do tada, više se nije imala čega da se boji, suđenje joj nije uništilo karijeru, a ubrzo nakon toga glumila je u "The Maltese Fiction" i osvojila Oskara za ulogu u filmu "The Great Lie". Mediji koji su je progonili takođe su je i spasili. Koliko god da su njeni obožavaoci voleli da čitaju o njenim strastvenim avanturama, želeli su da je vide i u ulozi majke mučenice - žene koja je bila spremna da rizikuje svoj ugled da bi spasila svoj odnos s detetom.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs