Zvezda koja se prerano ugasila

Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija! (FOTO, VIDEO)

Otac Veronike Lejk je umro u nesreći kada je imala samo 10 godina, a ona je nakon toga postala problematična i uskoro joj je dijagnostikovana šizofrenija
Vip priča
02:40h Autor:
Foto: Profimedia

Karijera Veronike Lejk je dokaz da je moguće postati legenda za sva vremena, iako nije ostavila preveliki trag u filmskoj industriji. Bavila se glumom nekoliko godina, a postala je jedna od najpoznatijih i najlepših holivudskih glumica svog vremena.

 

Njena filmska karijera brzo se završila jer je patila od mentalnih bolesti i alkoholizma i bila je potrešena porodičnim tragedijama. Rođena je u radničkoj porodici pod imenom Konstans Fransis Mari Okelman 14. novembra 1922. godine. Njen otac je umro u nesreći kada je imala samo 10 godina, a ona je nakon toga postala problematična i uskoro joj je dijagnostikovana šizofrenija. Majka se preudala, pa je Veronika dobila očuhovo prezime. Iako su se mnogo selili, ipak su uspeli da se smeste na Floridi na kojoj je, tada kao tinejdžerka, počela da se bavi modelingom i da pobeđuje na takmičenjima lepote.

 

Zbog Veronikinog uspeha u manekenskim vodama porodica je odlučila da se preseli na Beverli Hils gde je upisala školu glume. Ubrzo se pojavila na filmskom platnu, a nakon nekoliko uloga u nju se zaljubio scenograf Džon Detli. Iste godine par se venčao i dobio ćerku Ilejn.

 

Muškarci je obožavali, žene joj se divile: Zbog uspeha slavna glumica dotakla dno! (FOTO)

 

 

Njenu frizuru je vlada htela da zabrani

 

U to vreme još nije uzela umetničko ime, ali nakon uloge u "I Wanted Wings" njena karijera krenula je uzlaznom putanjom. Potpisala je ugovor s Paramauntom, a sugerisali su joj da uzme ime Veronika zbog svoje izuzetne lepote, a prezime Lejk jer su njene oči bile plave poput jezera.

 

Pojavila se u "Sullivan’s Travels", a nakon toga njeno ime je odjeknulo Holivudom. Postala je sinonim za lepotu i postala seks simbol tog vremena. Angažmani su se samo nizali, pa je zaigrala u nekoliko tada popularnih filmova u kojima je tumačila lik fatalnih žena i poznata kao jedna od prvih "pin up" devojaka.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njena frizura postala je planetarno popularna. Taj stil iskopirale su žene širom sveta, a to čine još i danas. Pripadnice lepšeg pola toliko su "poludele" za takozvanom "peek-a-boo bang" frizurom koja je prekrivala jedno oko da je američka vlada planirala da se zabrani jer se bojala da će se radnicama kosa zaplesti u mašine.

 

Kada se činilo da ništa ne može da je zaustavi, Veronika je doživela još jednu traumu. Naime, kada je bila trudna, pala je na setu i izgubila dete. Skrhana glumica i njen suprug tragediju nisu mogli da podnesu, a ta situacija dovela ih je do razvoda. Osim toga, film u kojem je tumačila nacističku špijunku je u međuvremenu dobio loše kritike, a njena karijera počela je da se ruši.

 

Glumac ubeđen da su ga prokleli: Ubili mu oca, silovali sestru, braća se udavila! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zbog alkohola su je i uhapsili

 

Počela je da dobija manje uloge ili pak da glumi u lošim filmovima. Zaigrala je u nekoliko noar krimića, a priče koje su kružile o njoj bile su sudbonosne za njenu karijeru. Naime, Veronika je dobila reputaciju glumice s kojom je teško raditi, a zbog cele situacije je počela puno da pije. Njen partner iz filma "Sullivan’s Travells" izjavio je da su je u njenim krugovima nazvali "kučkom" i da je ona zaslužila taj naziv. Udala se za redatilja Andrea De Tota, ali ni on nije uspeo da joj pomogne.

 

U braku s Totom dobila je sina Andrea Majkla i ćerku Dajanu, ali ni deca nisu uspela da je usreće. Njena karijera bila je mrtva, a problem s alkoholizmom sve gori. Suprug je bio primoran da potraži medicinsku pomoć za nju, pa je izbačena iz Paramaunta. I taj brak je propao, a ona je proglasila bankrot.

 

U međuvremenu se udala za pesnika Džozefa Mekartija. Objasnila je da joj je dosadilo da bude seks simbol i da bi volela da glumi u pozorištu. Tada je čak zaigrala u mjuziklu s Lajzom Mineli, pa se činilo kao da se stvari vraćaju na mesto. Ali Veronika je slomila zglob i bila primorana da se zauvek oprostiti s glumačkom karijerom. Brak je propao nakon četiri godine, a nesrećna Veronika je utehu opet pronalazila u alkoholu. Toliko je zaglibila da su je zbog pijanstva i nereda čak uhapsili.

 

Na komemoraciju došao je samo njen sin

 

Veronika je odlučila da nestane iz javnog života, ali u šezdesetim godinama je jedan reporter uspeo da je pronađe. Naime, on ju je primetio kada je radila u jeftinom njujorškom hotelu kao konobarica. Vratila se na scenu i nekoliko puta se pojavila na televiziji. Objavila je autobiografiju "Veronika" u kojoj je opisala svoju borbu s alkoholom i mentalnim problemima. Tamo je objasnila da sebe nikada nije doživljavala kao seks simbol, već je sebi dala naziv "seks zombi".

 

Grca u dugovima, a čeka 5. dete: Posrnula holivudska zvezda pred bankrotom! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Smatrala je da će tako povratiti slavu, ali to je jedino rezultiralo ulogom u niskobudžetnom horor filmu. Preselila se u Englesku gde je htela da započne novi život, pa se udala po četvrti put. Brak je potrajao dve godine, a Veronika je odlučila da se vrati u Ameriku. Njeno fizičko zdravlje se pogoršalo, a patila je i od paranoje.

 

Iste godine završila je u bolnici zbog bolova u stomaku. Njeno stanje nije se poboljšavalo – bolovala je od hepatitisa i bubrezi su joj otkazivali. Preminula je 7. jula 1973. godine kada je imala 50 godina. Njen pepeo prosut je po obali, a na komemoraciju su došli samo njen sin Majkl i nekoliko stranaca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs