Neprevaziđeni glumac

Na današnji dan rođen Bora Todorović: Po ovim ulogama pamtimo glumačku legendu! (VIDEO)

Zbog uloge Ahmeda u "Domu za vešanje" živeo je s Romima. Pamtićemo ga i po Bori Šnajderu, ulozi Dragiše – Gileta u "Sivom domu" i mnogim drugim ulogama
Vip priča 05.11.2016. - 22:00h Autor: opanak.rs
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Bora Todorović bio je jedan od naših najboljih filmskih i pozorišnih glumaca. Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra 1930. godine. Studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem kod profesora Joze Laurenčića.

 

Najviše ga pamtimo po replikama iz kultnih domaćih filmova gde je igrao u vrlo različitim ulogama; od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug", komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe "romske mafije" u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

 

Đenka je zaista postojao: Životna priča legendarnog junaka iz Maratonaca! (VIDEO)

 

Podsetimo se njegovog lika i dela kroz 6 njegovih najboljih replika:

 

1. Đenka – "Maratonci trče počasni krug"

 

 

2. Pik - "Balkan ekspres"

 

 

3. Luka Laban – "Profesionalac"

 

 

4. Petar Markov Jakovljević - "Balkanski špijun"

 

 

5. Žile – "Nacionalna klasa"

 

 

6. Bob Mihajlović – "Vruć vetar"

 

 

Zbog uloge  Ahmeda u "Domu za vešanje" živeo je s Romima. Pamtićemo ga i po Bori Šnajderu, ulozi Dragiše – Gileta u "Sivom domu" i mnogim drugim ulogama. Pozorišnim, takođe.

 

Počeo je karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu, zatim četiri godine radio u Hrvatskom narodnom kazalištu, pa u Ateljeu 212, da bi karijeru završio u Zvezdara teatru. Iza njega ostale su brojne uloge u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Razvojni put Bore Šnajdera", "Radovan III", "Maratonci trče počasni krug", "Čudo u Šarganu"…

 

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Bio je brat slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović. Rođen je na današnji dan, a preminuo 7. jula 2014. godine.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs