Životna priča

Dobroćudni džin Taško Načić: Davitelj kojeg smo obožavali! (VIDEO)

"Svestan sam da, zbog svoje spoljašnjosti, ne mogu da igram ljubavnike niti heroje. Potpuno sam siguran da nikada neću biti Hamlet," naveo je on
Vip priča 02.04.2016. - 23:01h Autor: 6yka.com
Foto: Printscreen/ Youtubte/ Sacuvano Od Zaborava

Zbog specifičnog fizičkog izgleda Taško Načić nikad nije mogao da igra Romea ili Hamleta i bio je svestan toga, ali zato je uloga Davitelja napravljena baš za njega.

 

Taško Načić preminuo je 26. marta 1993. godine. Imao je 58 godina i za sobom samo jednu glavnu ulogu - i to Pere Micića, glavnog junaka filma "Davitelj protiv davitelja".

 

Načića su smatrali "dobroćudnim džinom" srpskog glumišta koji je i najmanjoj ulozi znao da da lični pečat i učini je istorijskom (pa, setite se samo čuvene replike „Ne brinite, puška je zakočena“, koju izgovara kao lovac u kultnom "Ko to tamo peva").

 

Izrazito visok, krupan, izraženih  obrva i spuštenih očnih kapaka, bio je izuzetno upečatljiv lik, posebno talentovan za komedije. Ipak, takvi ne dobijaju glavne uloge zavodnika, i on je bio svestan toga, mada je na pozorišnu scenu stao još kao desetogodišnjak.

 

"Svestan sam da, zbog svoje spoljašnjosti, ne mogu da igram ljubavnike niti heroje. Potpuno sam siguran da nikada neću biti Hamlet," izjavio je jednom prilikom.

 

Ala je opravio, svaka mu čast: Čuvene replike iz domaćih filmova koje su ušle u svakodnevni govor!

 

 

Međutim, 1984. se našla glavna uloga za njega. Zapravo, napisana je za njega. Scenario filma "Davitelj protiv davitelja" napisan je sa idejom da će Taško Načić tumačiti glavnog (anti)heroja, infantilnog prodavca karanfila koji se noću pretvara u davitelja, ubicu svih koji ne vole karanfile. Njegovu jezivu majku igra Rahela Ferari (čija će vas životna priča ostaviti bez teksta), a tu su i Srđan Šaper, Sonja Savić, Nikola Simić...

 

"Slobodan Šijan je u pisanju scenarija sa Nebojšom Pajkićem, čini mi se, mislio na mene. Davši mi ga na čitanje, pitao me kako mi se sviđa. Rekao sam da je izuzetan, na šta je on uzdahnuo i rekao: "Znaš, da ga nisi prihvatio, ne bih ga ni radio"" otkrio je Načić u jednom intervjuu.

 

Očekivano, maestralno je odigrao ulogu, po mnogima najznačajniju u svojoj karijeri, ali i najčudniju u istoriji domaćeg filma. I poznatiju od bilo kojeg Hamleta i Romea na domaćoj sceni.

 

"Smatram da vezivanje za nečiji izgled ide na prvu loptu, važnije je šta čovek iznutra može uraditi," jedna je od Načićevih izjava koje se pamte.

 

Taško Načić se pojavio u 26 igranih filmova. U matičnom pozorištu, Ateljeu 212 ostavio je neizbrisiv trag ulogama u kultnim predstavama "Kralj Ibi", "Maratonci", "Čudo u Šarganu", "Radovan III"...

 

Ima milione u banci, fanove širom sveta, a nema jedino što želi: Gorka sudbina slavnog glumca!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...