Moralni razlozi

Evo zašto Zoran Radmilović nije hteo da igra Radovana III: Publika je čekala!

Predstava se igrala punih 11 godina, a glumac je jednom prilikom odbio da izađe na binu
Zanimljivosti 13.10.2015. - 10:30h Autor: 6yka.com
Foto: Printscreen / Youtube/MilosSerbia1989

Jedna od najznačajnijih predstava Ateljea 212 "Radovan III", rađena po dramskom tekstu Dušana Kovačevića, imala je 299 izvođenja, od premijere 1974. do poslednjeg izvođenja 9. juna 1985, samo mesec i po pre smrti velikog Zorana Radmilovića.

 

Samo jednom predstava nije odigrana kad je bila na repertoaru. Razlog za to nije bila bolest glumca, jer su svi članovi anasambla na čelu sa Zokijem Radmilovićem igrali i kad su imali visoku telesnu temperaturu zbog poštovanja publike koja je kupovala ulaznice za Radovana dva-tri meseca unapred.

 

Razlog zašto Zoran Radmilović nije hteo da izađe na scenu ateljea 212 otkrio nam je pisac komada Duško Kovačević.

 

"Pozvao me je Zoran da se nađemo u Srpskoj kafani dva sata pred početak predstave. Kad sam stigao, on je već sedeo sa čašom pića," priseća se Duško Kovačević i nastavlja: "Pitao me je da li ja, kao autior teksta, imam nešto protiv da se predstava te večeri ne odigra."

 

Sećanje na Zorana Radmilovića: 30 godina bez čuvenog glumca! (VIDEO)

 

"Nemam drugi način da se borim za ono što mi pripada. Danas na Zboru radnih ljudi nisam dobio rešenje za stan, iako mi je ono, ti to dobro znaš, obećavano deset godina. Ovo je jedini način da se izborim za ono što mi pripada. Važno mi je samo da me ti podržiš. Za ove ostale me baš briga", rekao mi je Zoki.

 

"Rekao sam mu da ima moju punu podršku. Nastavili smo da pijemo. Petnaestak minuta u kafanu je ušao Zoran Ratković po nalogu upravnice Mire Trailović. Obavestio nas je da je publika u sali i da svi čekaju Zorana.

 

Nismo se pokolebali. Zoran je još dva puta dolazio da moli Zorana da igra predstavu. Nije vredelo. Kad je postalo “vruće”, prebacilio smo se u drugu kafanu u komšiluku u kojoj nas nisu mogli tako lako naći. Zoran je sutradan dobio rešenje o dodeli stana," otkriva naš najbolji dramski pisac.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs