Tuga

Kako je pastir izgubio najboljeg prijatelja: Nećete ostati ravnodušni!

Starac je u svom životu imao brojne doživljaje i priče, ali činilo mu se da to nije baš nešto posebno što će zanimati novinare, mislio je da su to više priče za obične ljude, za decu koja sede kraj vatre. Ali, konačno se odvažio da ispriča jednu priču
Zanimljivosti 30.08.2015. - 21:56h Autor: 6yka.com
Foto: Shutterstock

Jednom pastiru koji je više od sedamdeset godina proveo čuvajući ovce na obližnjim padinama brda, državne su vlasti dodelile penziju zbog toga što je kao pastir odlično obavljao svoj posao više od sedam decenija.

 

Ovaj slučaj izazvao je medijsku pažnju, tako da su brojni novinari došli da intervjuisali pastira, a jedan novinar upitao ga je:

 

“Možeš li nam ispričati neki poseban događaj koji si doživeo u toku ovih svih godina?”

 

Starac je bio nervozan i nije se baš lagodno osećao u razgovoru sa novinarima. On je bio nepismen i za novinare je samo čuo, ali nikad nije pročitao ni jedne jedine novine…

 

Kad vas dete nauči šta je život: Poruka koju svaki roditelj mora pročitati!

 

Starac je u svom životu imao brojne doživljaje i priče, ali činilo mu se da to nije baš nešto posebno što će zanimati novinare, mislio je da su to više priče za obične ljude, za decu koja sede kraj vatre. Ali, konačno se odvažio da ispriča jednu priču:

 

„Kad sam imao dvadeset godina, u obližnjoj šumi našao sam jedno mršavo štene. Bilo je tako malo i umiljato da sam ga bez mnogo razmišljanja doneo kući. Nije trebalo mnogo, pa da ga zavolim. Gde god bih išao, pas bi bio uz mene, delio sam s njim sve što sam imao.

 

Pas je bio veoma inteligentan. Seljani bi me često izazivali, govoreći: “To nije pas, to je vuk. Reši ga se pre negoli te od njega zadesi kakvo zlo!”

 

Fotografija uzdrmala svet: Devojčica (9) gola i unakažena beži od rata! (FOTO)

 

Nisam ih slušao jer ljubav prema mom psu bila je duboko urezana u mom srcu. Pas je narastao, bio je velik i snažan, i kad bih nešto zaboravio u selu, slao bih ga nazad da mi to donese. Bio je to jedan pametan pas, pomagao mi je oko ovaca i brižno ih čuvao. Jedne kasne letnje noći vazduh je bio svež, ali omoran, baš kao pred kišu. Ušao sam u baraku, koja je bila u šumi u neposrednoj blizini tora u kojem su se nalazile moje ovce, i legao sam u krevet i zaspao.

 

Ne znam koliko sam dugo spavao kada me iznenada probudilo strahovito i prodorno režanje. Nisam bio siguran da li sam budan ili još sanjam. Istrčao sam napolje da vidim šta se dešava. Moj pas je sedio okrenut u pravcu meseca, koji je obasjavao tor, a sa njegove njuške kapala je sveža krv.

 

Potresna priča princeze Olivere: Žrtveni put posut ružama! (VIDEO)

 

Njegove oči su sijale kao dve svetiljke. Sve je delovalo još neverovatnije kad sam pred njim video gomilu netom ubijenih i raskomadanih ovaca. Odmah sam shvatio šta se dogodilo…

 

Laganim koracima ušao sam u baraku, uzeo svoju pušku, koja je visila na zidu, i ponovo izašao vani. Bezosjećajno sam podigao svoju pušku, naslonio je na njegovu glavu, glavu moga vuka. Nije se uopšte pomerao. Baš kao da je osećao krivicu zbog izneverenog obećanja i truda koji sam uložio na njega. Povukao sam okidač i on se sručio na zemlju.

 

Da bih spasio nešto ovaca, sišao sam u selo da pozovem pomoć. Bilo me prilično sramota seljana, jer ih nisam slušao kad su me upozoravali.

 

Priča o četiri žene: Koja je najbolja?

 

Kad smo izdvojili napola pojedene ovce, ne možete ni zamisliti kako sam se šokirao kad sam između mojih rastrganih ovaca našao zaklana tri velika vuka i jednu vučicu… Moje se srce cepalo, a moje su se oči napunile suzama. Ja sam ubio nedužno biće, ubio sam svog istinskog prijatelja. Posumnjao sam u nedužnog i iskrenog…

 

Već je od toga prošlo preko pedeset godina, ali to nikako ne mogu da zaboravim, sećam se kao da je bilo danas. Iz toga sam naučio jednu lekciju, a to je da u svojim prsima ne nosim sumnju ni prema kome. Platio sam debelu cenu, izgubio sam nešto što nikad više neću moći da vratim."

 

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...