Novi detalji

Kako je Dajana slomila kraljičino srce: Spletke na dvoru, Elizabetino najveće razočaranje! (FOTO)

Dajanu je kraljica jednom opisala kao "potpuno ludu", a ipak je princeza iz naroda zaslužna za to što je institucija kraljevske porodice na sigurnim nogama
Vip priča
22:48h Autor:
Kako je Dajana slomila kraljičino srce: Spletke na dvoru, Elizabetino najveće razočaranje! (FOTO)
Foto: Profimedia

Dok je u zamku Vindzor na čaju sa starim prijateljem britanska kraljica Elizabeta pričala o osmoro svojih unučadi, spomenula je i prinčeve Vilijama i Harija, nakon čega je napravila pauzu, a onda se nasmešila.

"Možda, na kraju krajeva, imamo na čemu da zahvalimo Dajani", rekla je Elizabeta. Ove reči otkrivaju emotivnu promenu u kraljičinom stavu prema pokojnoj snaji čiji je buran brak sa princom Čarlsom maltene srušio monarhiju, piše britanski Daily Mail.

Kraljičin prijatelj je otkrio da dok je Dajana bila živa, Elizabeta je za nju mislila da je "lepa devojka koja nije nimalo doprinela onome što su u porodici radili i šta su joj namenili da radi".

Šokantne tvrdnje: Britanska kraljevska porodica pije krv male dece svakog jutra!

"Nisu se slagale. Na početku je imala razumevanja za Dajanu, ali mislim da joj kasnije uopšte nije bilo žao princeze", dodao je prijatelj. Jedna od najnesrećnijih epizoda u 64-godišnjoj kraljičinoj vladavini sada ipak ima srećan kraj. Ali, nije uvek bilo sve tako "sjajno".

Kada je Dajana rekla Elizabeti da želi da se angažuje u borbi protiv side, kraljičin odgovor je bio daleko od entuzijastičnog: "Zar ne možeš da radiš nešto lepo?" Doduše, u to vreme, stav prema sidi, tada smrtonosnoj bolesti, bio je potpuno drugačiji, što, opet, nije omelo princezu u svojoj nameri.

"Na Dajanu nimalo nije uticala kraljičina reakcija. Otkrila mi je da je Elizabeti rekla da je to važan posao. Verujte mi, Dajana je znala o čemu priča kada je sida bila u pitanju", izjavio je Ken Vorf, inspektor i Dajanin bivši telohranitelj. Kraljica je na kraju uvidela koliko je bila značajna Dajanina uloga u prikupljanju sredstava koja su omogućila pronalaženje leka za ovu bolest, zahvaljujući kojem mnogi oboleli mogu da žive relativno normalnim životom.

Pismo otkrilo veliku tajnu: Ovo je bila najveća briga princa Čarlsa o Dajani!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali danas, ono što najviše intrigira kraljicu jeste Dajanin ogroman uticaj na monarhiju, koji se i dalje oseća. Iako joj je bila važna sinovljeva sreća, ipak je budućnost britanske krune prevazila sve porodične probleme. A upravo je Dajana, koju je kraljica jednom opisala kao "potpuno ludu", zaslužna za to što je ova institucija na sigurnim nogama.

Situacija te davne 1980. godine, kada je princ Čarls uveo 19-godišnju lejdi Dajanu Spenser u kraljevsku porodicu, i čitava noćna mora koja je usledila bila je nezamisliva. Naime, kraljica je verovala da je njihov spoj bio "inspirišući", jer je Dajana odgovarala prestolonasledniku i ispunjavala potrebe dinastije.

Sveštenik raskrinkao britansku kraljevsku porodicu: Evo šta rade iza zatvorenih vrata! (FOTO)

Sa kraljičinom sestrom, princezom Margaretom, Dajana je u početku imala mnogo bolji odnos. Uzajamno su se poštovale jer su bile slične. Margareta je u njoj videla mladu, glamuroznu osobu kakva je i ona sama bila nekada. Obe su delile ljubav prema pozorištu i baletu.

"Princeza Margareta ju je upućivala u zvanična dešavanja, šta će se dešavati, sa kim treba da se rukuje i šta da kaže", otkrio je Margaretin dugogodišnji šofer Dejvid Grifin. Njih sve su se sprijateljile, iako je Margareta uvek bila spremna da joj uputi oštru lekciju o zvaničnom protokolu.

"Dajana je jednom napravila kardinalnu grešku jer je mene i telohranitelja princeze Margarete nazvala po imenu. Margareta ju je tada udarila po ruci i rekla joj da nam se obraća po prezimenu", otkrio je Grifin.

Blud i razvrat: Horoskop predvideo skandalozan život princeze Margarete! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poboljšanju odnosa između Dajane i kraljice nije pomoglo ni to što je princeza znala šta Elizabeta voli, a šta ne voli. Tako je za njen 67. rođendan i čajanku u Vindzoru Dajana došla sa Vilijamom i Harijem i donela gomilu balona i klovnova od papira, koje kraljica ne podnosi. Nakon toga, Dajana je počela da dekoriše salon.

Još jedna stvar zapala je za oko kraljici. Naime, tokom odmora na Elizabetinom imanju u Balmoralu, umesto da bude sa porodicom, Dajana je uvek radije provodila vreme sa kuvarima u kuhinji.

"Volela je da "pobegne" od porodice i da sa nama ćaska o pozorištu", rekao je Daren Mekgrejdi, bivši kuvar Bakingemske palate. To je bilo u suprotnosti sa kraljičinim pristupom posluzi, koju je posećivala jednom godišnje pred neko veliko zvanično dešavanje u Bakingemskoj palati, da bi se lično uverila da je sve pripremljeno na visini zadatka.

U to vreme, kraljevska porodica počela je da uviđa da pada u Dajaninu senku, što je posebno smetalo Čarlsu. Ni kraljici nije promakao taj jaz između njene snaje i ostalih članova porodice, koji je postajao sve dublji. Tu se umešala i princeza Margareta, nekada veoma naklonjena Dajani, koja je počela da zauzima stranu svog sestrića Čarlsa.

Kako me princeza Dajana spasila sigurne smrti: Iskrena ispovest slavnog pevača! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kada bi ugledala Dajanu na naslovnici nekog časopisa, brzo bi okrenula poslednju stranu. Žalila se i kada bi na bazenu Bakingemske palate ugledala Dajanu sa sinovima jer nije želela da kvasi kosu, pošto je pričala da su 'užasna deca prskala vodu na sve strane' ", rekao je Grifin. Čarslovu stranu je bezrezervno zauzela i njegova baka, Kraljica Majka, u čijoj palati, nakon njihovog razvoda, nikada nije spomenuto ime princeze Dajane.

Međutim, uviđajući sve veći uticaj koji Dajana ima u narodu, kraljica je odlučila da bez znanja ostalih članova porodice pozove princezu na državni banket u Bakingemskoj palati, 4 meseca nakon što se rastala od Čarlsa. Razlog je bio više nego fascinantan - kraljica se nadala da će se njen sin i Dajana pomiriti. Iz istog razloga je pozvala svoju bivšu snaju da 1993. godine prisustvuje božićnoj misi na imanju u Sandringamu, kada su bili zvanično rastavljeni godinu dana. Dajana je došla, prespavala je u dvorcu, otišla je sa sinovima i ostalim članovima porodice u crkvu, ali je napustila Sandringam pre ručka. Dajana nije pristajala na pomirenje jer je Čarls već uveliko imao aferu sa Kamilom Parker i vratila bi mu se jedino da je on raskinuo sa svojom ljubavnicom. Na to Čarls nije bio spreman.

Bez stida, nije krila suze: Evo šta je rasplakalo Kamilu Parker! (FOTO)

Umorna od medijske pompe koja se podigla oko Čarlsove afere i praćenja svakog Dajaninog koraka u javnosti, kraljica je ipak odlučila da pošalje pismo Čarlsu i Dajani u kojem im preporučuje da je bolje da se zvanično razvedu. Čitajući između redova, oboje su znali da je pismo zapravo instrukcija. Dajana je kraljicu zamolila za malo vremena, kako bi mogla da razmisli. Čarls, sa druge strane, je momentalno poslao pismo princezi tražeći razvod.

Svi ovi usponi i padovi kraljevske porodice se danas čine bizarnim, imajući u vidu veliki uticaj koji je poštovana, i čak voljena kraljica imala u narodu. Ona je čak u jednom trenutku sumnjala u naklonost podanika, zbog sve veće naklonosti koju je ceo svet gajio prema Dajani. Upravo tada je kraljica napravila kardinalnu grešku. Naime, kada je Dajana poginula 1997. godine, Elizabeta je odbila da se vrati u London, već je ostala na svom imanju u Balmoralu. To joj narod nikada nije zaboravio, niti oprostio, kao ni to što zastava na Bakingemskoj palati nije bila spuštena na pola koplja. Kao razlog njenog produženog boravka na imanju, naveli su se njeni unuci Vilijam i Hari, koje je htela da skloni od emocionalnih izliva na ulicama britanske prestonice.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Kako se kraljica približava 90. rođendanu, niko ne bi pomislio da bi ona, nakon svega što se između njih dve desilo, tako blagonaklono i sa zahvalnošću gledala na Dajanu.

"Sada ne bi rekla da Dajana nije doprinela porodici. Uvidela je da Dajana prosto "zrači" iz Harija i Vilijama i koliki je njihov uticaj na obične ljude. U njima vide upravo Dajanu - koliko su zabavni, kako lako komuniciraju sa ljudima", dodao je prijatelj sa početka. Nakon decenija netrpeljivosti, kraljica konačno gleda blagonaklono na Dajanu, jer zahvaljujući njoj, budućnost monarhije je u sigurnim rukama.

Državna tajna kraljevske porodice: Kejt i Vilijam pobegli sa decom iz Velike Britanije! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs