Životna priča mlađe sestra kraljice Elizabete

Blud i razvrat: Horoskop predvideo skandalozan život princeze Margarete! (FOTO)

Već sa 14 godina, Margareta je izgledom odavala samo devojčicu, ali u srcu je tada već bila žena, koja je sanjala i maštala o svom princu. Kasnije tokom života priređivala je glavobolje kraljevskoj porodici
Vip priča
11:54h Autor:
Blud i razvrat: Horoskop predvideo skandalozan život princeze Margarete! (FOTO)
Foto: Profimedia

Život princeze Margarete, mlađe sestre kraljice Elizabete II, bio je obeležen ljubavlju koja nije mogla da se ostvari, kasnijim nesrećnim brakom i burnim godinama pred kraj života. Tada je često birala mlađe ljubavnike pa je, praveći skandale, često stvarala mnogo dodatnog materijala britanskim tabloidima koji su u poslednjim decenijama 20. veka naprosto bili gladni "sočnih" priča iz kraljevske porodice. Ali, ako se pogleda dalje od tih poslednjih nekoliko decenija, ko je zaista bila i kako je živela princeza Margareta?

Ljubav njenog života nije joj bila dopuštena. Ta zabranjena ljubav zauvek je ostavila veliku prazninu u njenom srcu, koju niko, pa čak ni njen suprug, fotograf Entoni Armstrong-Džouns, kasnije grof od Snoudona, ni njena deca Dejvid i Sara, nisu nikada uspeli da popune.

Šokantne tvrdnje: Britanska kraljevska porodica pije krv male dece svakog jutra!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da li joj je tako bilo suđeno i zapisano u zvezdama? Margaret Roiz, engleska princeza, možda poslednja princeza koja kao da je u stvarnost došla direktno iz bajke, rodila se 21. avgusta 1930. godine. Tri dana kasnije ponosni otac, tada vojvoda Albert od Jorka (koji će kasnije da uzme ime Džordž VI), dobio je u ruke životni horoskop svoje devojčice.

Nimalo mu se nije dopalo ono što je video. Gotovo se užasnuo. Na brzinu je smotao i sakrio papir, gorak ukus u ustima pokušao je da ispere, a mir u dušu da vrati s nekoliko gutljaja viskija. Šta je tamo pročitao, zna samo on, ali njegova ćerka će kasnije da priredi i te kakve glavobolje kraljevskoj porodici.

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je 14 godina kasnije London bio na udaru nemačkih vazdušnih napada, Margaretin otac je već vladao Britanijom kao kralj Džordž VI. Sa svojim ćerkama se povukao u zamak Vindzor. Za devojčice je to bila iluzija sigurnosti i mira. I za buduću naslednicu prestola Elizabetu i za malu Margaretu, koja se već gotovo navikla da uvek bude u drugom planu.

Izgledom je Margareta odavala samo devojčicu, ali u srcu je tada već bila žena, koja je sanjala i maštala o svom princu. Lepa, samouverena, sasvim svesna svog položaja, bila je sigurna da ga zaslužuje i da će ga dobiti. I onda, bilo joj je jedva 14 godina, našla se oči u oči s njim, s muškarcem svojih snova. Sređivala je svoju crnu kosu, sklanjala je sa svog malog lica i otvoreno gledala u naočitog muškarca u okićenoj pilotskoj uniformi koji je upravo razgovarao s njenim ocem. "Baš tipično za moju ćerku", pomislio je kralj primetivši njeno ponašanje, nasmešio se i predstavio joj ga kao novog prijatelja porodice.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zvao se Piter Taunsend. Margaretine ljubičaste oči su zasijale. Zasigurno veliki ratni junak, koji je sposoban da odbije nemačke napade, koji je za to spreman da rizikuje i vlastiti život.

"On zaslužuje da bude moj princ", pomislila je u tom trenutku. Potpuno se zanela zaboravivši da je njen junak punih 16 godina stariji od nje, da je oženjen i otac dvoje dece.

"Zaljubila sam se u njega preko ušiju", priznala je odmah sestri, "i mora da bude moj", dodala je odlučno. Od tog trenutka mala princeza je činila sve što joj je bilo u moći da osvoji srce svog junaka. Očijukala je, svirala mu na klaviru, slala mu pisma. Za njega su, međutim, to bila samo prenemaganja nezrele devojke. I ništa više. Tri godine kasnije, stvari su već izgledale drukčije.

Gorka tajna lepe kraljice: Upoznajte Maksimu od Holandije! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kako bi se na afričkom reklo: Volim te više od svega", upitala je Pitera tokom jedne posete kraljevske porodice Južnoj Africi, gde se on tada nalazio. "Ne mislim, Vaša visosti, da bi vam ta rečenica ovde uopšte mogla zatrebati", odgovorio joj je uljudno, ali sada ipak već pomalo zbunjen. Shvatio je, napokon, da se tu zbiva nešto što bi moglo da postane opasno. Opasna igra s vatrom. Jer, pred njim je sada bila lepa i poželjna žena.

Ono što je tinjalo, moralo je da se rasplamsa. Bila je već kasna noć kada se, tada već 19-godišnja Margareta, vraćala u Piterovoj pratnji s jedne svečanosti. On je već bio razveden, nikakve formalne prepreke više nije bilo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pitere, ponesi me uz stepenice", rekla mu je kada su se našli pred palatom. Reči su bile zapovest, pogled je bio molba. Nije bilo druge, naravno, morao je da se posluša. Kada ju je uzeo u naručje, poljubila ga je u usta. Čvrsto i dugo. Toliko je dugo maštala o tom trenutku, toliko je dugo čekala na njega. Ali, bio je to poljubac koji joj je otkrio da on oseća isto što i ona.

Ali, to nipošto nije bilo srećno vreme za takvu ljubav. Nije se toliko radilo o stidljivosti, koliko, zapravo, o licemerju. Ljubavna veza između princeze i građanina, to je ipak skandal. A veza s razvedenim muškarcem uz to je i ozbiljan greh. Njih dvoje, ipak, o tome nisu previše vodili računa. Činilo se da i Bog štiti zaljubljene, pogotovo kada je Piter 1950. godine došao, po funkciji, na dvor. Sada su mogli, bez posebnog rizika, da uživaju u svojoj ljubavi i u svojoj sreći. Potpuno su se predali jedno drugom. Bili su to lepi, romantični trenuci. Puni životne radosti, znali su na konjima da galopiraju kroz Vindzorski park, da se ljube skriveni iza stabala ili grmlja. Dvor je o tome ćutao. Čak je zataškan i skandal kada je Piter viđen kako izlazi kroz prozor Margaretine privatne odaje.

Prevrtljivi anđeo: Princeza Dajana htela da ubije Kamilu!

U međuvremenu, umro je kralj Džordž VI. Na presto je sela Elizabeta. Na dan krunisanja, 2. juna 1953. godine, starija Margaretina sestra je naprosto blistala, u otmenoj odeći, sva u nakitu i dijamantima. I Margareta je zračila. Ali, iznutra, nošena ljubavnom vatrom koja je u njoj gorela. Ušla je u Vestminstersku opatiju, kročila sigurnim korakom i zaustavila se kod Pitera. Pozdravljajući se srdačno s njim, skinula je vlas kose s njegove uniforme. Pogledi su im govorili više od reči, ali njih je u tim trenucima malo ko mogao da uoči.

Međutim, na sve strane su blještali blicevi fotoaparata i slika njih dvoje, u trenutku kada mu ona uklanja dlačicu s uniforme, sledućeg dana se pojavila u novinama. Tajna ljubav izbila je na svetlo dana. Skandal nije mogao da se izbegne. Princeza Margareta, kraljičina sestra, koja bi u određenim okolnostima i sama mogla da sedne na presto, ljubaka se s razvedenim muškarcem! Pikanterija koju mnoge novine jednostavno nisu želele da ispuste iz ruku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Danima se naklapalo o tome da li kraljičina sestra sme da se uda za razvedenog muškarca. Činilo se da su svi bili protiv nje i njene ljubavi: porodica, dvor, vlada s premijerom Vinstonom Čerčilom, Anglikanska crkva. Ali, njih dvoje nipošto nisu želeli da se predaju, borili su se za pravo na ljubav. Na kraju, kraljica je svojoj buntovnoj sestri zabranila udaju. To, međutim, nije umirilo javnost, o skandalu se i dalje naveliko pričalo, Margareta je trpela žestoke kritike i osude konzervativne javnosti, a premijer Ćerčil je, u besu, čak tvrdio da takvi postupci i skandali mogu da demorališu društvo i da dovedu do kraja monarhije.

Sama protiv svih, Margareta nije klonula. Čak je kovala planove o begu sa svojim ljubavnikom. Ipak, bila su to samo maštanja. Piteru je zabranjeno da s kraljevskom porodicom ode na već planirani put u Rodeziju.

Brane mi da viđam unuka: Princ Čarls otkrio na koga je besan!

"Videćemo se za tri nedelje", poručio joj je dok su se opraštali. Već su zaključili što im je činiti. Nadali su se, naime, da će moći da se venčaju kada Margareta bude imala 25 godina. Tada joj, naime, za to neće biti potreban kraljičin i porodični blagoslov, pod uslovom da se odrekne svih kraljevskih prava, dakle i prava na presto. Za vreme putovanja u tadašnju Rodeziju bila je tužna, odsutna, u mislima s Piterom. Nije još znala da će njihova razdvojenost da traje mnogo duže nego što su mislili.

"Čerčil ga je poslao u Brisel", hladno joj je, još u avionu, saopštila majka. Dobio je diplomatsku službu u inostranstvu samo da bi bio što dalje od nje. Zaplakala je kad je čula tu vest. Nikakva podsećanja na njen status, na dužnosti članice kraljevske porodice, nisu mogla da zaustave jecanje.

Čak je i plan puta morao da bude promenjen. Da previše ljudi ne bi videlo uplakanu kraljičinu sestru, avion je sleteo na jedan mali aerodrom, umesto na glavni aerodrom Salizburi (današnji Harare), gde je pripreman svečani doček. Ipak, ni tamo nikome nije promakla Margaretina utučenost. Novine su pisale da je bolesna, ali javnost se nije dala zavesti. Bilo je jasno da je princeza bolesna samo od ljubavnih jada.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada se vratila u Englesku, nije joj bilo nimalo lakše. S Piterom nije mogla da se sretne. Bila je potištena, živela je kao u nekakvom vakuumu. Jedina uteha i zadovoljstvo joj je bilo pisanje dugačkih pisama, stranica i stranica ispunjenih nežnošću i ljubavlju, koja mu je krišom slala. Prošla je cela godina otkako se nisu videli. A onda više nisu mogli da izdrže, čežnja je bila prejaka. Pod lažnim imenom, Piter je doputovao u Englesku. Bio je to riskantan potez. Uspeli su da organizuju tajni sastanak. Sati sreće i zanosa, međutim, prošli su kao treptaj oka. Trebalo je da se još strpe, da dočekaju Margaretin 25. rođendan.

"Dopusti, Gospode, da se ostvare želje njenog srca", rekao je propovednik tokom službe Božije koja je održana na njen rođendan. Puna nade, Margareta je gledala u njega. Istovremeno, u belgijskom Ostendeu u jednoj crkvi klečao je i molio se Piter. Nekoliko nedelja kasnije, ponovno su se susreli. Da li je, napokon, došao kraj mukama i skrivanju? Da li je pred njima zajednički život? Dugo su čekali taj trenutak, ali su onda, sasvim neočekivano, stvari krenule drugim tokom.

Princ Filip o danima nakon Dajanine smrti: U pismu otkriveno šta je najviše pogodilo porodicu!

"Tek da znaš, ako se zaista udaš za Pitera, izgubićeš sva svoja prava, nećeš dobijati apanažu, ostaćeš bez svega. I moraćeš da napustiš Britaniju", hladno joj je saopštila sestra šta je čeka. Sva očajna, Margareta se rasplakala. Kome god da se sledećih dana obratila za savet i pomoć, svugde je nailazila na isti odgovor: nemoj da se udaš, moraš da se žrtvuješ za Britaniju. A brak ionako ne bi mogao da bude sklopljen u crkvi.

I onda, 31. oktobra 1955. godine, u radijski mikrofon Bi-Bi-Si-ja izgovorila je beživotnim glasom: "Odlučila sam da se ne udajem za kapetana Taunsenda". Spominjala je u tom govoru svoje dužnosti, porodicu, crkvu, Britaniju. U to vreme je Piter, praznog srca, ulazio u avion kojim će da krene na put oko sveta. Da bi pokušao da izleči rane, da bi pokušao da je preboli. Nju su, pak, od toga trenutka zvali tužnom princezom. Prvi put se nasmešila tri godine kasnije, kada je ponovno srela Pitera. Pali su jedno drugom u zagrljaj, nekoliko sati su proveli zajedno, a onda je Piter napustio kraljevski dom potpuno bled u licu. Nema više tajnih susreta. Definitivno je gotovo. Kraljičina zapovest mora da se poštuje.

Dve godine kasnije, videla je u novinama vest da se Piter verio s ćerkom jednog belgijskog milionera. Zaprepašćeno je gledala u sliku verenice, koja joj je čak bila slična. Osećala se izdanom, napuštenom. Negde u dubini duše verovala je da će joj Piter ostati veran do kraja života. Zatvorila se u svoju sobu, danima nije izlazila, a onda se pojavila jedna sasvim drugačija Margareta.

Usledile su burne godine, u kojima kao da će se svojim ponašanjem, na neki način, svetiti svima koji su je sprečili da ostvari svoju životnu sreću. Neprestano je bila u pokretu, izlazila je, provodila se, prisustvovala svim važnijim društvenim događajima, družila se s mnogim ljudima, pogotovo umetnicima.

Životna priča Merilin Monro: Tragična sudbina koja ne prestaje da interesuje ceo svet!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako je upoznala i budućeg supruga, fotografa Entonija Armstorng-Džounsa. I ta veza je prilično šokirala porodicu, ali ovoga puta nije bilo odustajanja, njih dvoje su se venčali u maju 1960. godine. Iduće godine je rodila sina Dejvida, a tri godine kasnije i ćerku Saru.

"Dvadeset razloga zbog kojih te mrzim." To je pisalo na papiru koji je, doduše godinama kasnije, otkrila na suprugovom noćnom ormariću. A mrzeo ju je najviše zato što nije mogla ili nije htela da zaboravi Pitera. Ali, i sama je doprinela propasti braka. Zaljubila se u muzičara i pesnika Robina Daglasa Houma, veza je trajala kratko, ali sasvim dovoljno da za nju sazna muž. Iako bi i o njemu imalo štošta da se kaže, bio je izvan sebe od ljubomore i povređene taštine.

Ako ti jave, umro sam: Svi životni brodolomi Mike Antića! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kraljevska porodica je opet bila zaprepašćena njenom namerom da se razvede, ali nije bio druge, kraljica je odobrila, čak navodno i naredila razvod. Godinu i po kasnije on se ubio. Međutim, ona je nastavila da vodi buran život, u kojem je bilo i obilja alkohola, cigareta, tableta, neki su govorili čak i droge. Skandal je izazvala njena veza sa 17 godina mlađim Rodijem Luelinom, bivšim hipijem i čovekom bez stalnog posla. Veza je trajala osam godina, a kada se Rodi oženio, ostali su dobri prijatelji, ali Margareta se nakon Armstrong-Džounsa više nije udavala.

Takav način života udario je pečat na njeno zdravlje. Najpre joj je operacijom odstranjen komad pluća zahvaćen rakom, 1998. godine doživela je prvi moždani udar, godinu dana kasnije neoprezno je stala u kadu vrele vode i gotovo godinu dana, zbog opekotina, nije mogla da hoda, 2001. godine ponovo je doživela moždani udar, posle čega je završila u kolicima i gotovo je oslepela.

Poslednji udar izbavio ju je svih muka kroz koje je prolazila. Umrla je u subotu, 9. februara 2002. godine, u jutarnjim časovima. Otišla je u snu, mirno i spokojno.

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs