Šta se krije iza paž frizure i ogromnih naočara

Ana Vintur: Čelična dama modnog sveta

Zajedno sa zemljakinjom Viktorijom Bekam, ona je najomraženija dama modnog sveta. Ipak, to joj ne predstavlja problem da bude strah i trepet ove industrije
Vip priča 26.04.2013. - 10:07h
1 / 9

Ova tanana britanska novinarka, uvek sa istom frizurom, može da stvori ili uništi nečiju karijeru. Na čelu američkog izdanja magazina Vogue se nalazi više od dve decenije, upodero dajući šanse novim talentima i zadirući u živote najatraktivnijih zvezda šou biznisa, te dajući čitaocima upravo ono što traže. Američki Vogue je za mnoge prava modna Biblija, a Ana Vintur (Anna Wintour) je ovekovečena i u knjizi, a zatim, hit filmu Đavo nosi Pradu.

 

Ana je u svet novinarstva zakoračila još u tinejdžerskim danima, što nije iznenađujuće jer je njen otac Čarls Vintur (Charles Wintour), urednik londonskog magazina Evening Standard. Nakon uspeha u rodnoj Engleskoj, tada mlada, Ana se odlučila za karijeru preko okeana, najpre u magazinima New York i House & Garden. Zatim su usledili poslovi pomoćnog urednika u magazinima Harpers & Queen i Harper's Bazaar, kao i mesto urednika britanskog Vogue-a, kojim je vladala samo godinu dana, iščekujući mesto u najznačajnijoj modnoj publikaciji - američkom Vogue-u. Danas, Ana Vintur ima 63 godine i uz Grejs Kodington (Grace Coddington) spada među najpoznatije ženske figure koje su došle sa Ostrva i pokorile SAD.

 

Stil Ane Vintur je poprlično klasičan. Osim frizure, koju nosi čini se oduvek, njen zaštitni znak su velike, tamne naočare za sunce, koje joj daju dodatnu dozu misterije i strogoće. Nekima je njen stil dosadan, optužuju je da propagira elitizam, ali ona ne mari za kritike i ostaje dosledna najviše suknjama srednje dužine, koje kombinuje sa ženstvenim, poslovnim sakoima. Vizuelno je ostala vezana za 80-te, ubacujući u svoje odevanje samo trendove za koje smatra da joj stoje, uvek pazeći da bude obučena u skladu sa prilikom i godinama. Titulu urednice Vogue-a shvata veoma ozbiljno, ne dajući drugima povoda da kritikuju njen rad.

 

Vinturova van modnog sveta je samohrana majka, koja svoju privatnost drži daleko od očiju javnosti. Zato je iznenadile sve ljubitelje mode kada je pristala da bude deo dokumentarca The September Issue. U njemu možemo da vidumo da je Vinturova daleko više od predstave koju pruža dok sedi u prvim redovima naznačajnijih revija nedelja mode. Njen smisao za humor je tipično britanski, ume da se nasmeje, naljuti, otvorena je za kreativne svađe, posebno sa Kodingtonovom, koja je kreativni urednik i jedna od Aninih najbližih saradnika. Pretencioznost Ane Vintur nije maliciozna, već proizilazi iz stidljivosti. Na momente ona je ranjiva, tek u toj meri da podseti ostatak sveta da je, ipak, ljudsko biće.

 

Međi njenim prijateljima je Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld), te često nosi Chanel odeću, koja odgovara njenom stilu. Zatim, Mark Džejkobs (Marc Jacobs), kom je pomogla u stvaranju legende kakva je danas, ali i posrnuli Galijano (John Galliano), kome je izašla u susret, iako ga je modni svet proterao. Ana Vintur se ne izjašnjava javno na temu modnih skandala, ali je spremna da pomogne i pokaže iskreno divljenje prema talnetima, dajući nam do znanja da je svesna koliko je okrutan svet kojim gospodari.

 

Ono što je čini čeličnom je njeno NE. Kim Kardašijan (Kim Kardashian) je ponudila veliku količinu novca, bukvalno moleći Vinturovu da se pojavi da naslovnici Vogue-a. Ana je na sve to odgovorila sa: "samo preko mene mrtve". Tokom kampanje za izbor predsednika SAD-a, Ana Vintur je zabranila dizajnerima i stilistima da oblače gospođu Romni (Ann Romney), jer je otvoreno podržala Obamu (Barack Obama) i njegovu politiku. Vinturova je smatrala da je Romni loš izbor za žene, ljude koji nisu belci, kao i homoseksualce. Možda nosi krzno i najskuplje krpice, ali mora joj se priznati hrabrost, jer da Obama nije pobedio, sumnjamo da bi još dugo zadržala posao.

 

Odlučnost je pokazala i time što je jedina dobila pravo da prikaže fotke sa venčanja Kejt Mos (Kate Moss), koje je uslikao Testino (Mario Testino). Njen sledeći poduhvat je naslovnica sa Kejt Midlton (Catherine Middleton), Vojvotkinjom od  Kembridža. Midltonova nije pristala da se slika za britansko izadanje Vogue-a, te ukoliko Ana Vintur uspe u svom poduhvatu, očekuju se više nego burne reakcije, koje će prevazići modni svet. Mi verujemo u nju, jer njoj niko ne sme da kaže ne.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs