Put posut trnjem

Tamna strana Stiva Džobsa: Evo šta je godinama krio od javnosti! (FOTO)

Javnost ne prestaje da se zanima za slavnog Stiva Džobsa, iako je on vrlo pažljivo krio svoj privatan život
Vip priča
10:24h Autor:
Tamna strana Stiva Džobsa: Evo šta je godinama krio od javnosti! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako je vrlo pažljivo krio svoj privatan život, a tek povremeno govorio o svom tragičnom detinjstvu, u javnost su ipak procureli neki delovi privatne biografije slavnog Stiva Džobsa.

Detinjstvo

Rođen je u San Francisku 24. februara 1955. Usvojili su ga nedugo potom Klara i Pol Džobs. Njegov poočim bio je mašinista u laserskoj kompaniji, a pomajka računovođa.

Kasnije je Džobs otkrio identitete svojih bioloških roditelja. Majka po rođenju, Džoana Simpson, bila je apsolvent kada ga je rodila, a njegov otac, sirijski musliman Abdulfata Džon Džandali, napustio je rodnu zemlju u 18. godini i navodno sada radi kao podpredsednik kazina u Nevadi.

Iako je Džobs uspostavio kasnije kontakt sa majkom, njegov biološki otac ostao je distanciran.

Otkrivena mračna tajna Stiva Džobsa: Zbog ovoga su ga mrzeli! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Koledž

Zanimljivo je da osoba koja je vodila jednu od najuspešnijih kompanija na svetu nikada nije završila studije. Čak ni izbliza. Posle završetka srednje škole u Kupertinu (Kalifornija), Džobs je upisao Rid koledž 1972. Pohađao je slobodne veštine samo jedan semestar i odustao zbog finansijskih problema njegovih roditelja. U čuvenom govoru iz 2005. na Stenford Univerzitetu rekao je o tom životnom periodu: "Nije bilo romantično. Nisam imao sobu u domu, pa sam spavao na podu kod prijatelja. Vraćao sam prazne flaše od 'Koka Kole' i od depozita od 5 centi kupovao hranu. Pešačio sam sedam milja gradom svake nedelje, kako bih pojeo jedan normalan obrok u hramu Hare Krišna."

Supruga

Džobs se trudio da brak, baš kao i ostatak života drži podalje od očiju javnosti. Njegova žena Lorin radila je na Univerzitetu u Pensilvaniji, a zatim stekla doktorat na Stenfordu gde je i upoznala budućeg muža. Ljubav se rodila veoma brzo.

"Bio sam na parkingu razmišljao: "Da je ovo moj poslednji dan života, da li bih ga proveo na poslovnom sastanku ili sa ovom ženom?" Trčao sam preko parkinga i pitao potpunu neznanku da li želi da idemo na večeru. Rekla je da, i od tada se nismo razdvajali."

Venčali su se po budističkim obredima 1991.

Nikada nije preboleo smrt supruge: Porodična tragedija slavnog glumca! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sestra

Sudbina je udesila da se Džobsov put u potrazi za roditeljima ukrsti sa sestrinim. Mona Simpson, rođena kao Mona Džandali, poznati je autor knjige "Život je negde drugde" (Anywhere But Here ), koja je priča o majci i ćerki, kasnije adaptirana u film u kom su glumile Natali Portman i Suzan Saradon.

Posle prvog susreta, Džobs i Simpsonova razvili su veoma blizak odnos.

"Mi smo porodica. Ona je moj najbolji prijatelj. Zovem je svakih nekoliko dana i sve joj govorim", rekao je Stiv u jednom intervjuu. Knjiga "Život je negde drugde" posvećena je "mom bratu Stivu".

Usputne romanse

Džobs je na kratko bio u vezi sa kantri pevačicom Džoan Baez koja se zabavljala i sa Bobom Dilanom. Takođe, Džobs se neko vreme viđao i sa glumicom Dajan Kiton.

Prva ćerka

Kada je imao 23 godine, Džobs i njegova devojka iz srednje škole Kris En Brenan dobili su ćerku Lizu Brenan Džobs. Rođena je 1978. neposredno posle početka uspona "Epl" kompanije.

Džobs i Kris nikada se nisu venčali, a on je navodno neko vreme negirao da s njom ima ćerku, tvrdeći da je sterilan. Sa Lorin Pauel dobio je još troje dece, a kasnije platio prvoj ćerki školovanje na Harvardu.

Diplomirala je 2000. i sada radi kao novinar.

Pevač ne može da se pomiri sa gubitkom: Ostao sam bez tri najvažnije žene u svom životu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alternativni pravac

U nekoliko intervjua Džobs je nagovestio da je imao iskustava sa LSD-jem. O Bilu Gejtsu je rekao: "Želim mu sve najlepše, zaista. Samo mislim da su on i Majkosoft suviše bliski. Bio bi mnogo otvorenih vidika da je s vremena na vreme uzeo "esid" u mladosti."

Džobs je o svojim iskustvima s drogom rekao: "Jedna od dve ili tri najvažnije stvari koje sam u životu učinio". Povremeno je isticao da je LSD doprineo drugačijem načinu razmišljanja koji je "Eplov" dizajn doveo na prvo mesto u svetu.

Tokom putovanja u Indiju, Džobs je posetio tamošnja svetilišta i u Ameriku se vratio kao zen budista. Nije konzumirao životinjske proizvode, osim ribe i imao je duboku veru u istočnjačku medicinu, kojoj je i poverio lečenje kancera pankreasa, sve do operacije 2004.

Kleli ga, drogirao se, varao ženu: Bahati život kralja rokenrola! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bogatstvo

Kao izvršni direktor jednog od najvrednijih svetskih brendova, Džobs je dobijao komičnu godišnju platu od svega jednog dolara.

"Dobijao sam pedeset centi godišnje zbog pojavljivanja, a još pedeset centi zbog učinka", rekao je šaljivo o svojoj plati. Toliko je primao sve do 1997.

Početkom 2011. imao je 5,5 miliona akcija "Epla". Posle smrti, svaka je procenjena na 377, 64 dolara što je 43 puta uvećana vrednost u poslednjih deset godina.

Ne samo da je uzimao po jedan dolar godišnje, nego je iza sebe ostavio ogromno bogatstvo. Samo od prodaje "Piksara" kompaniji "Dizni" dobio je oko sedam milijardi dolara.

U 2011. prema magazinu "Forbs" bio je jedanaesti najbogatiji čovek na svetu. Da nije prodao svoje akcije 1985, posle napuštanja kompanije, bio bi peti najbogatiji pojedinac na Zemlji.

Iako se još ne govori o njegovoj zaostavštini, veruje se da će gotovo sve naslediti njegovo četvoro dece: Rid, Erin i Iv, koje ima sa Lorin, kao i prvoj ćerki Lizi Brenan Džobs.

Bogatstvo mu nije moglo kupiti zdravlje: Poslednje reči Stiva Džobsa naučiće vas životnoj lekciji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs