Tužan život

Nikada nije preboleo smrt supruge: Porodična tragedija slavnog glumca! (FOTO)

To vas slomi, poput ogromnog talasa… Odjednom postanete užasno nestabilni. Kada vas tuga udari, danima ne možete da dođete sebi, izjavio je Lijam Nison
Vip priča
03:10h
Nikada nije preboleo smrt supruge: Porodična tragedija slavnog glumca! (FOTO)
Foto: Profimedia

Lijam Nison možda nije najlepši ni najbolji glumac, ali je uspeo da ostavi veliki trag u svetskoj kinematografiji. Rođen je u gradu Balimina u Severnoj Irskoj 7. juna 1952. godine. Sin je Katrine Kiti Nison, koja je radila kao kuvarica i Bernanda Nisona, čuvara u osnovnoj školi. Odgajan je u romokatoličkoj veri i dobio je ime Lijam po lokalnom svešteniku. Ima tri starije sestre: Elizabet, Bernadet i Rozalin. U svojoj 9. godini, Nison je počeo da ide na bokserske časove, a kasnije je postao amaterski viši bokserski šapion "Ulster" ekipe. Nison je prvi put stao na binu sa 11 godina, jer ga je učiteljica engleskog jezika pozvala da glumi u školskoj predstavi, a on je prihvatio samo zato što mu se sviđala devojčica koja je u njoj glumila.

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od tada je nastavio sa školskim predstavama i u narednim godinama. Nison je upisao studije fizičke i računarske nauke na Kraljičinom Univerzitetu u Belfastu u Severnoj Irskoj, pre odlaska na posao u Ginisovoj pivari. Takođe, na Kvinsu je otkrio talenat za fudbal i bio primećen od strane Sina Tomasa, gde je zbog njega igrao zamenu Šamroka Roversa, ali mu nije bio ponuđen ugovor.

Svoj filmski debi Lijam je doživeo 1973. godine, kada je glumio Isusa u filmu "Hodočasnikov napredak", gde su kritičari pohvalili njegov performans. U Dablin se seli 1978. godine, nakon što mu je ponuđena uloga Rona u okviru projetka koji je producirao "Arts Centre".

Najveća ljubav sa tragičnim krajem: Kajli Minog ga nikada nije prebolela! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pored uloga koje je ostvarivao u holivudskim filmovima, on se pridružio i narodnom pozorištu u Irskoj gde je takođe odigrao par uloga. Reditelj Džon Borman ga je zapazio 1980. godine u jednoj prestavi i ponudio mu ulogu u filmu "Eskalibur" što je Lijam prihvatio. Nakon angažovanja na ovom filmu, on se seli u London gde nastavlja rad u pozorištu, ali dobija i uloge u niskobudžetnim filmovima i serijama. U period od 1982. do 1987. godine Nison je glumio u pet filmova, igrajući uz velike glumačke velikane kao što su Robert De Niro i Mel Gibson. Ti filmovi su pokazali veliki potencijal koji popularni Irac ima, tako da počinje njegovo angažovanje u filmovima bolje produkcije, a slede i prve glavne velike uloge.

O Nisonovom ljubavnom životu iz ranijeg perioda malo toga se zna. Poznato je da je na snimanju filma "Eskalibur" 1981. godine upoznao Helen Miren sa kojom je živeo tokom ranih osamdesetih godina. Upravo je Helen bila ključna osoba koja je pomogla Nisonu da dobije agenta koji mu je obezbedio uloge koje su ga proslavile.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svoju buduću suprugu, Natašu Ričardson upoznao je 1993. na Brodveju dok je igrala u jednoj prestavi. To je bila ljubav kakva se jednom rađa, a par je se večnao sledeće godine u julu. U avgustu 2004. kupuju veliko imanje u Njujorku gde se ubrzo i sele zajedno sa svojim sinovima – Majklom Ričardom Antonijem i Danijelom Džekom.

Nažalost, njegova žena preminula je 2009. godine. Naime, Nataša je doživela veliku nesreću na skijanju u Kanadi gde je doživela ozbiljne povrede. Doživela je i moždanu smrt i bila na aparatima. Lijam je došao u bolnicu što je pre mogao i doneo je jednu od najtežih odluka u životu, a to je da isključi suprugu sa aparata. On je tu odluku doneo jer nije bilo ni teorijske šanse da mu se supruga osvesti, jer je nepovratno izgubila sve moždane aktivnosti. Smrt supruge potpuno je slomila glumca, koji i šest godina nakon smrti kaže da ne može da se izbori sa tugom koja ga je zadesila:

"To vas slomi, poput ogromnog talasa… Odjednom postanete užasno nestabilni. Kada vas tuga udari, danima ne možete da dođete sebi."

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Popularni glumac je izjavio da ipak postoji razlog da njenu smrt lakše podnosi, a to je činjenica da su doniranjem njenih organa spašena tri života: "Donirali smo tri njena organa, njeno srce, jetru i bubrege, a zahvaljujući tome tri osobe su i danas žive. Bio sam uplašen kada smo rešili to da uradimo, ali sam jako srećan, jer znam da je moja draga žena nekome pomogla."

Zanimljivosti:

- Magazin "Empire" ga je uvrstio u svoju listu sto najboljih glumaca svih vremena.

- Visok je 193 cm.

- Nison je ostavio cigarete 2003. godine, a uloga Hanibala koju je tumačio 2010. godine zahtevala je da Lijam puši. Međutim, kao bivši pušač on je zamolio producente da mu izađu u susret i izbace tu karakternu crtu lika, što su oni prihvatili.

- U martu 2011. godine imenovan je za ambasadora dobre volje UNICEF-a.

- Nison je generalni pokrovitelj "Belfast" filmskog festivala koji podstiče i motiviše mlade ljude da se priključe filmskoj industriji.

- Za film "Šindlerova lista", dobio je nominacije za Oskara, BAFTA-u i Zlatni globus.

- Godine 1999. postao je Časnik Britanskog Carstva.

Majka je nije želela, muževi je tukli: Jaka žena i nakon svih patnji! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs