Srpski velikani

Odbio da umre dok se ne pomiri sa Teslom: Nisu krili suze jedan od drugog!

Kada je čuveni srpski naučnik Mihajlo Pupin pao u postelju, pred samu smrt marta 1935. godine zahtevao je da se vidi sa Teslom sa kojim nije razgovarao 30 godina
Vip priča
14:54h Autor:
Odbio da umre dok se ne pomiri sa Teslom: Nisu krili suze jedan od drugog!
Foto: Profimedia

Veliki naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin, rođen 9. oktobra 1858. godine, nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Nikolom Teslom.

Do prekretnice i konačnog razlaza među dvojicom genijalaca došlo je početkom 20. veka, kada je Tesla, gradnjom Antene svetskog sistema bežičnog prenosa energije na Long Ajlendu, blizu Njujorka, pokušao da reši mnogobrojne probleme razvijenog sveta, od bežične telegrafije do prenosa snage na velike daljine. Zbog nedostatka sredstava i ambicioznosti svog projekta morao je da obustavi svoj rad već 1903. S druge strane, Markoni je, koristeći jednostavniji sistem i Tesline osnovne patente i pronalaske u ovoj oblasti, decembra 1901. uspeo da prenese prve bežične transatlantske signale i time je napravio ogromno uzbuđenje u javnosti. U slavlju koje je nastalo, Tesline zasluge niko nije pominjao, a Pupin, koji je znao istinu, stao je na stranu Markonija. Ovo mu Tesla nije mogao oprostiti.

Zašto je Nikola Tesla bio nenadmašni genije: Način života ovog Srbina oduševio svet!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt

marta 1935. godine zahtevao je da se vidi sa Teslom. U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Janković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Čikagu i Njujorku (1926-1937), poverljivi oficir koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića.

Pupin je naime tog hladnog marta rekao svojoj kćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu, u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i bukvalno joj rekla:

"Papa ne želi da umre pre nego što se vidi sa gospodinom Teslom" i zamolila je da to učini.

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, poslušao je Natalijine molbe i posetio Pupina. Prilikom tog susreta ni Pupun a ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tokom pola sata, koliko je trajala poseta pomirenja, ostala je tajna. Ubrzo posle toga, Pupin je umro.

Pitanje koje je zanimalo patrijarha Pavla: Razmislite šta vam je bitno! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs