Ostavila neizbrisiv trag

Olivera Marković, diva jugoslovenske komedije: Život bez skandala i tračeva! (VIDEO)

Olivera je volela da se šali, i od batina u detinjstvu se uvek spasavala nekom smešnom pričicom. Bila je nestašna, često uprljana od igre, ali najviše od svega volela je i umela da peva
Vip priča
02:40h
Olivera Marković, diva jugoslovenske komedije: Život bez skandala i tračeva! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / OnlajnGramofon

Čuvena srpska glumica Olivera Marković rođena je u Beogradu 3. maj 1925. Pored pozorišta i filma, bavila se i pevanjem,­ naročito romansi. Igrala je u svim žanrovima, a mnogi kritičari i obožavaoci svrstavali su je u sam vrh najvećih srpskih glumica 20. veka.

Detinjstvo

Olivera je volela da se šali, i od batina se uvek spasavala nekom smešnom pričicom. Bila je nestašna, često uprljana od igre, ali najviše od svega volela je i umela da peva. Nikada je niko (prijatelji se ne računaju) nije čuo da se žali na bilo šta, a nije baš da nije imala razloga… Sunarodnici su je, pre svega, doživljavali kao najbolje iz slovenske rase­ po duši, odnosu prema životu, lepoti, romansama, vrcavom duhu.

Prerana smrt kneginje Zorke (26): Obistinile se njene poslednje reči!

Obrazovanje

Završila je čuvenu Drugu žensku gimnaziju, upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu i apsolvirala. U međuvremenu, prešla je na glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je 1952. i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića.

Karijera

Odmah po završetku fakulteta, postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je ostala do 1965, kad prelazi u Narodno pozorište, u kojem igra sve do 1991. Često je gostovala i u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Njeni vatreni obožavaoci, a bilo ih u svim generacijama,­ od sedamnaest do sedamdeset sedam,­ pamte je po prvim, zaista briljantno odigranim rolama. Na primer, iz predstave "Mačka na usijanom limenom krovu". Kada se 1957. proneo glas da će ona u crnom kombinezonu zaigrati na sceni BDP u "Mački", digla se prava uzbuna! Za pojedine drugove bila je to ideološka subverzija, te je drama posle prve probe jedva prikazana pred publikom.

Uzela kuburu i presudila joj: Kneginja Ljubica ubila ljubavnicu kneza Miloša!

Komunisti su gradili svetliju budućnost, jednaku za sve, u kojoj nije bilo mesta za priče o nekim tamo impotentnim muškarcima i skarednim ženama i ostalim dekandentnim odlikama trulog Zapada. U "Mački" je igrao i njen prvu suprug, Rade Marković. Mnogi je se sećaji i iz "Pigamaliona", ali i po ulozi Živke u Nušićevoj "Gospođi ministarki". Jer, ona je rođena komičarka, a njena prirodna duhovitost činila je svaku repliku neponovljivom. Tu su i uloge Arkadine u "Galebu", pa Maše u "Tri sestre", i Grušenjke u "Braći Karamozivima". Igrala je i "Koštanu".

Kad je zaigrala ledi Magbet u filmu "Sibirska ledi Magbet", i kada je to video i jedan od velikana iz Holivuda, hteo je da je vodi u filmsku Meku. Ali, nju to nije naročito zanimalo, imala je svoje pozorište i život u njemu. A da je nekada bukvalno živela u pozorištu, ilustruje priča kako je nju i celu ekipu, čuveni Paolo Mađeli, doslovce "zatvorio" u Narodnom pozorištu, pola godine, dok su pripremali Goldonijeve "Ribarske svađe". Tada je i poslednji zavidnik shvatio da je bog zaista bio milostiv prema njoj. Jer, ženi čije su glavne reference bile crna, sjajna kosa beo, porculanski ten, crne, kao ugarak oči, bujne grudi, a lepo je izgledala i s crnim brkovima… Pa čak i obučena u kućicu za presvlačenje na plaži...

Životna priča Olivere Katarine: Fatalna Srpkinja bacala muškarce na kolena! (FOTO, VIDEO)

Odigrala je više od šezdeset filmskih uloga, upravo snima "Civilni život", više od stotinu pozorišnih predstava, oko pedeset TV drama i serija, snimila je dvadesetak ploča, mnogi i danas kažu da je pevala kao slavuj, gostovala je na svim kontinentima. Ali, nikada nije bila na žutim stranama, ni u trač rubrikama, pa bi se moglo reći da je biografija njenog prvog supruga i kolege mnogo bogatija – u privatnom delu.

Stranački angažman

Na svu sreću, njena generacija je imala pune ruke posla, pa nije imala kad da se bavi politikom. Ne javno. Kako su se vremena menjala, mahom na gore, morala je i sama da konstatuje: "Vidite, leškarim kod kuće, čekam "Arsenik" i gledam TV. Možda i previše gledam. S jedne strane vodi me kroz događaje i svet, s druge strane me sve to što gledam čini depresivnom, pritiska me, kao i druge. Treba izdržati ove sumorne, sive i smutne godine. Ja sam svoje progurala i razmišljam kakva budućnost čeka mog sina Gorana Markovića, koji ovde ne snima jer nema novca, i mnoge mlade ljude, decu…" Ovako je pričala decembra 2001. godine.

Andrićeva inspiracija i ljubav: Milica Babić, žena koje nema (FOTO, VIDEO)

Zanimljivosti

Velika diva jugoslovenskog ­filma i pozorišta, volela je posle ručka da popije čašu dobrog crnog vina. I da se šali, pa nije isključeno da je prijateljima priređivala sjajne trenutke – sve onako kao da neće, iz svoje stare, udobne fotelje. Mnogi su je i mnogo voleli, mnoge nagrade je zasluženo dobila, a jedan od najlepših komplimenata stigao joj je od koleginice, takođe glumačke legende, Ružice Sokić: "Nisam se trudila da imam uzore, jedino sam mnogo volela Oliveru Marković. Gledala sam je kad je bila na vrhuncu, bože šta je sve ta žena odigrala… Toliko divnih uloga. Samo kad se setim "Karoline Riječke"! Ne znate da li je bila lepša ili šarmantnija. Čudo jedno! Obožavala sam je. To što je ona odigrala, teško da će se nekom još desiti."

Životna priča Ružice Sokić: Krhka duša srpske glumačke dive! (FOTO, VIDEO)

Najlepše godine Olivera je proživela u drugom braku, sa kolegom Dušanom Bulajićem, inače rođenim bratom režisera Veljka Bulajića. Olivera je preminula 2. jula 2011. u 87. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs