Neverovatno

Život Lava Nikolajeviča Tolstoja: Najbogatiji pisac koji je umro kao beskućnik!

Tolstoj je - verovali ili ne - potrošio gotovo kompletnu sumu koju bi zaradio, dajući novac veoma često - lokalnim prosjacima. To je razbesnelo Sofiju, njegovu ženu, koja je verovala da se udala za dobrostojećeg pisca sa plemenitim poreklom
Vip priča
20:26h Autor:
Život Lava Nikolajeviča Tolstoja: Najbogatiji pisac koji je umro kao beskućnik!
Foto: Wikipedia

Za Lava Nikolajeviča Tolstoja mnogi Rusi tvrde da je u pitanju genije, a ima i onih koji koji smatraju da je bio ludak, navodi newsweek.rs

U svakom slučaju, reč je o jednom od najvećih ruskih pisaca, o svecu radikalnih pogleda, o bogatašu sa asketskim navikama. Verujemo da ste čitali njegove romane, Rat i Mir, Anu Karenjinu, trilogiju Detinjstvo, Dečaštvo, Mladost, potom Vaskrsenje... Ali isto tako verujemo da niste poznavali njegov život.

Evo pet stvari iz njegove biografije koje ga čine čudakom:

Bio je anarhista

Ne samo da je bio anarhista, već je imao reputaciju Hrišćanskog anarhiste. To je u svakom slučaju - bio prilično revolucionaran koncept u carskoj Rusiji. Kao hrišćanin, smatrao je da mora da bude pacifista, a da država, koja pokreće ratove i ubistva, treba da bude zanemarena. Njegove ideje kasnije su bile inspiracije za Mahatmu Gandija i Martina Lutera Kinga juniora.

Sve što razumem, razumem zato što volim: Mudre misli Lava Tolstoja o životu!

Pratila ga je i carska tajna policija

Portret Tolstoja koji je naslikao Gorski Ovo - baš i nije neko iznenađenje, s obzirom na to da je bio anarhista. Ipak, sukob sa sekularnom carskom vladom nije jedini razlog zbog kojeg je bio na meti tajne policije: Tolstoj je pokušao je da se u potpunosti posveti Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Međutim, brzo se razočarao i doveo u pitanje autoritet crkve. Zato ga je crkva ekskomunicirala i pratila. A to su pratili - pripadnici tajne službe!

Bio je džanker

Ne, nije bio narkoman, pa da napišemo "džanki". On je bio džanker - prusko/nemački zemljoposednik i član manjine sa plemenitim poreklom. To u njegovo vreme i nije bilo toliko važno, jer su mnogi u vreme Lava Nikolajeviča Tolstoja osiromašili ili izgubili svoju zemlju, pa su radili kao vojnici, ili kao nadničari na selu.

Tolstoj je bio i jedno i drugo, ali sa seoskim poslovima - jednostavno rečeno - nije imao blage veze. Sa svojim bratom pridružio se vojsci i učestvovao u Krimskom ratu.

Podeliio je svoje bogastvo prosjacima

Tolstoj je zahvaljujući Ani Karenjini došao do velikog finansijskog bogatstva. Gotovina se svakodnevno slivala na njegov račun, a zarađivao je zahvaljujući pisanju koliko i ozbiljan plemić u carskoj Rusiji.

I sve bi bilo sjajno da je Tolstoj postupao kao prosečan čovek, koji bi zadržao novac za sebe. Međutim, Tolstoj je - verovali ili ne - potrošio gotovo kompletnu sumu koju bi zaradio, dajući novac veoma često - lokalnim prosjacima. To je razbesnelo Sofiju, njegovu ženu, koja je verovala da se udala za dobrostojećeg pisca sa plemenitim poreklom. Zbog raspada njegovog braka, Tolstoj se otisnuo u nepoznato, počeo da putuje i živi kao asketa.

Tragedija velike ljubavi Ane Karenjine: Nije mogla bez njega, nije umela sa njim!

Kažu da je naplodniji pisac svih vremena

Ne zato što Rat i mir u izvornoj verziji ima preko 400.000 reči, ili zbog Ane Karenjine, niti zbog famozne trilogije kojom je započeo ozbiljnu spisateljsku karijeru. Nikolajeviča Tolstoja mnogi akademici i svetski proslavljeni pisci smatraju najplodnijim piscem svih vremena.

Bio je uzor Džejmsu Džojsu, Virdžinija Vulf ga je nazvala najvećim novelistom svih vremena, Nabokov, Čehov, Prust, Fokner su ga citirali. Interesantno je da i pored neverovatnog Rata i mira, kao i fantastičnih drugih romana koji su obeležili njegovo stvaralaštvo - većina pomenutih autora smatra da je Ana Karenjina njegovo remek delo po kom će ostati zapamćen u istoriji.

Koga je voleo Meša Selimović: Ko promaši ljubav, promašio je život!

Umro na železničkoj stanici gde se ubila Ana Karenjina

Tolstoj je umro na železničkoj stanici Astapavo od upale pluća, nakon dugogodišnjeg aksetksog lutanja. Ovaj velikan ruske književnosti je najpre zbog bolova i iscrpljujućeg kašlja dobio dozu morfijuma, pa su ga odneli na sprat stanice - da umre.

Interesantno je da je umro na železničkoj stanici na kojoj je njegova literarna heroina Ana Karenjina - doživela svoj kraj. Jedino što se Tolstoj nije bacio na šine, kako bi ga pregazio voz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs