Lepotan

Životna priča Zdravka Čolića: Šmeker zbog kog su devojke lomile izloge! (VIDEO)

Već u drugoj polovini sedamdesetih godina je postao jedna od najvećih zvezda domaće scene, a u to vreme je počela i histerija lepšeg pola za ovim izvođačem
Vip priča
22:00h Autor:
Životna priča Zdravka Čolića: Šmeker zbog kog su devojke lomile izloge! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Zdravko Čolić Official

Zdravko Čolić (64) i danas je jedan od najpopularnijih pevača, ali u vreme svoje najveće slave 80-ih godina prošlog veka dobijao je stotine pisama obožavateljki svakodnevno iz cele bivše Jugoslavije. Na većinu je odgovarao i to sam jer nije želeo da mu neko pomaže oko intimne prepiske. Šmeker svetskog glasa ne prestaje da intrigira javnost, a ovo je njegova interesantna životna priča.

Rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu. U detinjstvu se bavio sportom, bio je golman u juniorskom timu Železničara i trkač na 100m. Iako je imao odlične rezultate u sportu, nikada nije osvojio neki veći trofej. Pored toga glumio je u dečijim pozorištima, svirao gitaru i pohađao muzičku školu.

Pred smrt imala samo jednu želju: Evo zašto je Jovanka Broz sahranjena baš uz ovu pesmu!

Prekretnicu u njegovom životnom opredeljenju je bilo amatersko takmičenje pevača u Bijeloj, gde je učestvovao na nagovor prijatelja i osvojio drugo mesto. Radio je u grupama Mladi i lijepi, Ambasadori, koja je bila sastavljena od vojnih muzičara, kasnije 1970. godine u grupi Novi ambasadori. Iste godine na festivalu Vaš šlager sezone učestvuju sa pesmom ,,Plačem za tvojim usnama”.

Zdravko Čolić je u to vreme dobio ponudu da postane član Indeksa u slučaju da Davorin Popović napusti grupu, a da dotle vežba sa grupom. Ipak, uspeh Ambasadora na Šlageru sezone je skrenuo pažnju Kornelija Kovača na Čolića i on ga poziva da postane pevač Korni grupe umesto Dada Topića, što on i prihvata.

Istorijska tajna o Hurem: Šta je sve radila opasna crvenokosa žena?

Posle dva snimljena singla, shvata da se teško uklapa u rad grupe i sporazumno ih napušta posle pola godine zajedničkog rada. Njegova solo karijera je počela nastupom na festivalu Vaš šlager sezone 1972. godine, gde je dobio pesmu ,,Sinoć nisi bila tu”, koja je u prvom trenutku bila namenjena Josipi Lisac, a koja je odustala od nje.

Osvojio je nagradu za interpretaciju i treće mesto publike. 1973. godine sa pesmom ,,Gori vatra”, Čolić predstavlja Jugoslaviju na izboru za Pesmu Evrovizije u Luksemburgu. Ta pesma je postala veliki hit na domaćoj sceni, ali je na takmičenju osvojio pretposlednje mesto. Narednih godina veoma uspešno nastupa na mnogobrojnim festivalima.

Najbolji saradnik Čolića je postao Kornelije Kovač, a njihova saradnja je trajala veoma dugo. Već u drugoj polovini sedamdesetih godina je postao jedna od najvećih zvezda domaće scene, a u to vreme je počela i histerija lepšeg pola za ovim izvođačem. To je posebno došlo do izražaja posle beogradskog koncerta u sklopu njegove prve jugoslovenske turneje sa Indeksima, kada je masa devojaka lomila izloge Jugotonove prodavnice, gde je davao autograme, kako bi mu se približila.

Tragičan kraj Magi iz grupe EKV: Pad crnog anđela! (FOTO, VIDEO)

U narednom periodu, kordoni milicije su morali da sprečavaju ovakve incidente. Album ,,Ako prideš bliže”, izdat 1977. godine, prodat je u više od 700.000 primeraka. Turneja koja je usledila je uključila baletsku grupu Lokice, koje su bile prava atrakcija. Epitet najveće jugoslovenske estradne zvezde je opravdao koncertom na stadionu Crvene zvezde 5. septembra 1978. godine, gde se okupilo preko 60 000 ljudi. Razglas nije bio dobar, tako da deo publike nije uopšte čuo pesme. Sav prihod je ustupio Savezu slepih.

Krajem 1978. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u Valjevo. Prvi sledeći album je snimio 1980. godine. Taj i sledeći album su snimani u Britaniji, a doneli su malo rokerskiji zvuk nego na prethodnim albumima. Velika saradnja je ponovo ostvarena sa Kornelijem Kovačem, ali i sa drugim zvučnim imenima poput Gorana Bregovića, Đorđa Balaševića, Arsena Dedića, Kemala Montena i Marine Tucaković. Prvi put Zdravko se oprobao kao autor muzike u pesmi ,,Što si prepotentna”.

Čuo sam njegove poslednje reči, pa isključio aparate: Ispovest Titovog lekara!

Turneja koja je usledila je uključila i gostovanje u Prištini, u kojoj zbog demonstracija početkom osamdesetih godina, niko nije gostovao više od godinu dana. Njegov reklamni spot za album je bio zabranjen, jer je slogan iz spota ,,Nova diverzija Zdravka Čolića” bio veoma tendeciozan za to vreme. Album ,,Ti si mi u krvi” iz 1985. godine sem pesama ,,Ti si mi u krvi” i ,,Pamti me po dobru”, koje su prošle dobro, doneo je pesme koje su imale u sebi novokomponovani narodnjački zvuk. To je propraćeno veoma lošim kritikama i drastičnim padom prodaje izdanja.

Početkom 1987. godine je priveden u stanicu milicije pod optužbom da je obavljao kupovinu deviza na crno. Pronađeni novac mu je oduzet i dobio je pozamašnu novčanu kaznu. Mediji su od ovog događaja napravili skandal iako je zakon kršen na sličan način od strane mnogih. 1990. godine radi album sa Bregovićem ,,Da ti kažem šta mi je”, na kom se pojavila obrada narodne pesme ,,Čaje šukarije”, u kojoj mu je partnerka devojčica Ivana, koja je pobrala simpatije mnogih zahvaljujući ovom nastupu.

Sirota plemkinja Grejs Keli: 10 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

Kada je počeo rat, Čolić se preselio u Beograd, gde do danas, s vremena na vreme, nastupa i publikuje albume.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs