Jedna od najmoćnijih žena sveta

Uzbudljiv život Marije Terezije: Za 20 godina rodila 6 ćerki i 10 sinova!

Bila je i ostala austrijski simbol za reforme i snagu, kao i simbol majke za primer zbog svoje odanosti i posvećivanja deci
Vip priča 21.04.2015. - 12:34h Autor: organvlasti.com
Foto: Wikipedia

Marija Terezija rođena je 13. maja 1717. godine, kao najstarija ćerka cara Svetog rimskog carstva, Karla VI i Jelisavete Brunsvik-Volfenbute.

 

Lice anđela, duša đavola: Ko je bila prava sultanija Hurem?

 

Kao jedini ženski, a i poslednji vladar iz čuvene porodice Hazburga, nakon smrti svog oca 1740, vladala je Austrijom, Ugarskom, Češkom, Hrvatskom, Galicijom, Mantovom, Milanom, Pervom, Pjačencom i Toskanom punh 40 godina!

 

Marija Terezija od Austrije na tron je došla zahvaljujući čuvenom aktu koji je doneo njen otac Karl VI, traživši od svih država da ga podrže – Pragmatično odobrenje, kojim je pravo na nasleđe Habsburgovaca dato i ženskim potomcima.

 

Postaje supruga lotaringijskog vojvode Franca Štepana 1736. godine i, tokom godina, postaje majka 6 ćerki i 10 sinova, od kojih je 13 preživelo detinjstvo! Postoje brojne anegdote da su kraljevska deca plod Marijinih mnogobrojnih ljubavnih pustolovina sa mlađim muškarcima iz njene vojne službe. Bilo kako bilo, od sve njene dece, sinovi Josip i Leopold bili su neposredni naslednici prestola, dok je ćerka Marija Antoaneta završila pod giljotinom kao žena francuskog kralja Luja XVI.

 

Dvorske tajne iz 18. veka: Dijeta po receptu Marije Antoanete

 

Marijino preuzimanje trona nije proteklo bez borbe – istorija nas je učila o osmogodišnjem ratu, poznatom kao „Rat za austrijsko nasleđe“ koji se vodio između Saksonije, Pruske, Bavarske, Francuske i Austrije. Nakon toga i o sedmogodišnjem ratu sa Pruskom, koji se završio prinudnim primirjem i gubljenjem Saksonije u korist Pruske.

 

 

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela brojne reforme i pozitivne promene u Austriji: podsticala je trgovinu i razvoj poljoprivrede, reformisala obrazovanje i uvela obavezu da sva deca od 6-14 godina moraju ići u školu, modernizovala vojsku, reorganizovala finansije i državnu kasu, zabranila je lov na veštice i mučenje, činila sve da, iako je bila vrlo pobožna, potčini crkvu autoritetu države.

 

Fatalna žena kraljica Draga: Tajna čuvana ceo vek! (FOTO)

 

Foto: Wikipedia / Marija Terezija sa mužem, carem Francom I
Foto: Wikipedia / Marija Terezija sa mužem, carem Francom I

Nakon smrti svog supruga i cara Svetog rimskog carstva (presto koji je dobio zahvaljujući njoj) Franca I, Marija Terezija je nastavila da vlada uz svog najstarijeg sina Jozefa, sve do smrti 1780. godine.

 

Iza sebe, Marija Terezija ostavila je obnovljeno, jako i modernizovano carstvo koje su njeni naslednici samo nadograđivali. Bila je i ostala austrijski simbol za reforme i snagu, kao i simbol majke za primer zbog svoje odanosti i posvećivanja deci: kraljici Mariji Antoaneti od Francuske, kraljici Mariji Karolini od Napulja, vojvotkinji od Parme Mariji Amaliji, naslednicima Jozefu II i Leopoldu II, i ostalima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...