Bitka koja se ne predaje

Kim Besindžer otkrila svoje najstrašnije iskustvo: Plakala sam, tresla se, nisam izlazila iz kuće!

Glumica je javno govorila o svojoj mukotrpnoj borbi sa paničnim poremećajem, agorafobijom i socijalnom anksioznošću, ne stideći se toga
Vip priča
16:04h Autor:
Kim Besindžer otkrila svoje najstrašnije iskustvo: Plakala sam, tresla se, nisam izlazila iz kuće!
Foto: Profimedia

Čuvena američka glumica Kim Besindžer (62) uspela je da izgradi uspešnu glumačku karijeru, i pored toga što se još od ranog detinjstva borila sa socijalnom anksioznošću.

Ovaj termin podrazumeva anksiozno reagovanje u prisustvu drugih ljudi, publike, generalno na javnim mestima gde ima ljudi. Zapravo, ove osobe imaju strah da se ne obrukaju pred drugima, da ne budu poniženi, iskritikovani.

Kim Besindžer je bila toliko povučeno dete, da su je roditelji vodili na razne testove, sumnjajući da pati od autizma ili nekog psihijatrijskog poremećaja. Međutim, testovi su pokazali da je sa njom sve u redu.

Napad panike koji mi je promenio, ali i spasao život: Ešli (23) otkrila svoje strašno iskustvo!

Tokom odrastanja, njen najveći strah postao je čitanje i odgovaranje pred celim odeljenjem, a bio je u tolikoj meri izražen da je nastavnica sumnjala na nervni slom.

Ti strahovi je nisu napuštali ni mnogo godina kasnije. Kada se 1997. popena na binu kako bi primila Oskara, slavna glumica je doslovce ostala bez teksta, iako je danima pripremala govor.

Kim je javno govorila o svojoj mukotrpnoj borbi sa paničnim poremećajem, agorafobijom i socijalnom anksioznošću, ne stideći se toga. Primala je odgovarajuću psihološku terapiju za svoju anksioznost, ali je i dalje ostala podložna panici i agorafobiji.

U nastavku pročitajte neke od njenih inspirišućih citata, koji će ohrabriti sve vas koji se borite sa istim problimama.

"Moja ćerka i ja smo prošle toliko toga zajedno, a ona mi je pomogla da prevaziđem mnoge moje strahove".

Budite im od pomoći: 5 najboljih rečenica koje anksiozna osoba želi da čuje kada joj je teško!

"Ruke su mi drhtale. Prekomerno sam se znojila, nisam mogla da se pomerim. Nekako sam uspela da dođem do kola, ubacim ključ, odvezem do kuće, parkirala sam se i nakon toga nisam izašla iz kuće narednih šest meseci".

"Strah je nešto sa čim sam živela ceo život, strah od bivanja na javnim mestima dove, strah koji je prerastao u anksioznost i napade panike. Danima nisam izlazila iz kuće i plakala sam po ceo dan", objašnjava glumica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs