Jedino što je Metju Peri želeo - Bog mu nikad nije dao: Do poslednjeg dana verovao je da će mu ispuniti ovu želju

Hteo je slavu, i to je dobio. Novac je pristizao i onda kada godinama nije radio. Imao je sve, ali Bog jednostavno ono najvažnije nije hteo da da Metju Periju

Vip priča
Autor:
Jedino što je Metju Peri želeo - Bog mu nikad nije dao: Do poslednjeg dana verovao je da će mu ispuniti ovu želju
Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Teško je odvojiti ličnost glumca Metjua Perija od njegovog lika Čendlera Binga – toliko su prerasli jedno u drugo tokom serije.

Monikinog muža odlikovao je oštar sarkazam u vezi sa svime, „Čendler je bio spreman da proda svog oca“, govorio je Metju koji se i sam smejao poljuljanoj stvarnosti u kojoj se zadesio.

Samo što je sredio život, legao je u đakuzi u svojoj novoj kući koju je nedavno kupio i koja je imala pogled na Los Anđeles. To je bila nagrada, ali smrt je stigla kada se najmanje nadao.

Bilo je to 28. oktobra 2023. godine kada ga je pomoćnik našao u kadi. Lekar je konstatovao zastoj srca sa napomenom da je glumac mogao biti spašen samo da je neko bio pored njega. Ali nikog nije bilo pored njega.

Metju Peri
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Celog života, šaljivdžija, šarmer i ljubitelj ironičnih šala sanjao je da ima porodicu, ali je umro sam. Zašto?

Metju Peri je rođen u Vilijamstaunu u porodici kanadske novinarke Suzan Lengford i američkog glumca Džona Beneta Perija. Roditelji su sklopili brak kako bi legitimisali Matejevo rođenje, a godinu dana nakon venčanja su se razveli. To nije bila tragedija, već čista statistika.

Suzan je mnogo vremena posvetila podizanju sina, čak ga je upisala u tenis u dobi od 4 godine, a on je postao šampion među juniorima. Ali on je želeo slavu koju mu tenis nije mogao ponuditi.

"Para mi je izlazila iz ušiju, toliko sam želeo da budem poznat", priznao je glumac u intervjuu za Njujork tajms 2002. "Želite pažnju, novac i najbolje mesto u restoranu."

Metju Peri
foto: Profimedia

Ove mladalačke ambicije odvele su kanadskog školarca u Los Anđeles, gde je pohađao školu Bakli u Šerman Ouksu. Sve ovo vreme, buduća holivudska zvezda živela je sa svojim ocem, koji je takođe imao karijeru u filmskom poslu, i u tom periodu se gadno odao alkoholu.

Peri je svoju glumačku karijeru započeo nastupima u serijama Charles in Charge, Beverli Hills 90210 i A Night in the Life of Jimmi Reardon 1980-ih i ranih 1990-ih. Ali to je opet bila neka vrsta lažne slave.

Ali tek kada je pilot "Prijatelji" izazvao veliku pažnju, Metju Peri je shvatio da je njegovih pet minuta stiglo.

"Kada sam pročitao scenario za Prijatelje, osećao sam se kao da me neko proganja godinu dana, krade moje šale, kopira moje manire, fotokopira moj umoran, ali duhovit pogled na život. Nisam ni mislio da mogu da igram Čendlera, jer sam bio Čendler“, rekao je Peri u svojoj autobiografiji.

Metju Peri
foto: / IPA / IPA / Profimedia

Serija, koja je lansirana 1994. godine, postala je pravi hit i pretvorila Perija i njegove kolege na setu u zvezde A-liste.

Njihovi portreti su bili svuda. Do 2002. godine, Peri i ostatak glumačke ekipe serije zarađivali su milion dolara po epizodi. Ali ogromna popularnost, kao nit, povlači za sobom sve neželjene efekte koji prate uspeh - alkohol, promiskuitet, droge.

2022. godine Metju Peri je izdao memoare u kojima je priznao zavistnost s kojom se borio:

"Zdravo, moje ime je Metju, iako me možda poznajete pod drugim imenom. Moji prijatelji me zovu Meti. I već bi trebalo da sam mrtav“, kaže u knjizi na samom početku.

Svaki deo knjige otkrivao je još jedan, deo senke slavnog glumca o kojem su fanovi znali, a sada čitaju u prvom licu.

Metju Peri
foto: Profimedia

Metju je priznao da je prvi put pio sa 14 godina, a sa 18 je već patio od alkoholizma. Zbog strasti prema alkoholu, glumac se nije sećao nekoliko godina snimanja u seriji „Prijatelji“.

"U početku mi se činilo da nikada neću piti na setu, pio sam nakon snimanja, da bi na set došao strašno mamuran. A onda sam počeo da pijem u pauzama, ne sećam se tri godine snimanja”, priznao je Peri prijateljima u intervjuu za Bi-Bi-Si. "Bio sam malo van toga u to vreme, negde između treće i šeste sezone."

„Pokušao sam da razgovaram sa njim“, rekao je Met Leblank, koji je igrao Džoija Tribijanija. "Ali Metju nije želeo da čuje, ovo je tako lična borba - morao je sam da dostigne dno."

I ostali "Prijatelji" osećali su isto:

"Teško je to čak i početi opisati“, priznala je Lisa Kudrou, koja je igrala Fibi Bafej u intervjuu za Njujork tajms tokom sezone 2000-2001. „Kada je Metju bio bolestan, to uopšte nije bilo zabavno. Samo smo beznadežno stajali po strani. Metju je jedan od najsmešnijih ljudi koje sam upoznao u životu. On je šarmantan i zabavan. Većina šala na setu dolazila je od njega.”

Metju Peri
foto: Profimedia

Kasnije su lekari došli do zaključka da zvezda nije imala samo psihičku zavisnost od alkohola, već i hemijsku, a to što je kasnije postao zavisnik od droge samo je pogoršalo njegovo psihičko stanje. Ovo je olakšala jedna epizoda - 1997. glumac kada je Metju doživeo nesreću na snimanju, pa su mu prepisani medikamenti:

„Kada je pilula stupila na snagu, nešto je škljocnulo u meni. I to je bio klik koji bih jurio do kraja života... Nisam mogao da verujem kako mi je dobro; Bio sam u potpunoj i čistoj euforiji. Sledećeg dana sam pozvao doktora i zatražio još tableta. Kunem se Bogom, da ih nisam uzeo tada, ništa od ovog ne bi bilo", rekao je glumac u svojim memoarima.

Mogao je da popije 30 tableta jakog leka protiv bolova dnevno i pravo je čudo, rekli su lekari, da nije umro pre 10 godina.

U nastojanju da ostane na površini i ne izgubi svoju kreativnost, Peri je otišao na rehabilitaciju i radio psihoanalizu. I taman kada se činilo da se izlečio, opet je bio privučen boci. Alkohol je bio lek koji bi ga uvek tešio, alkohol mu je bio prijatelj.

Metju Peri
foto: Profimedia

Godine 2015, u situaciji crnog očaja, zvezda „Prijatelja“ je čak otišla kod meksičkih šamana da ga izleče od pijanstva. Izveli su ceremoniju tokom koje su, kako su rekli, proterali crne demone.

Peri se činilo da se oseća bolje. Ugojio se, vratio mu se stari šarm i smisao za humor, a depresija je nestala. Godine 2015. igrao je glavnu ulogu Oskara Medisona u rimejku serije The Odd Couple iz 1970-ih, a dve godine kasnije u spin-offu The Good Vife. Osim toga, bio je aktivno uključen u produkciju filmova. I postajao je sve bogatiji, bogatiji, bogatiji. Činilo se da je Peri našao čvrsto tlo, to su potvrdili i njegovi menadžeri - glumčevo bogatstvo u 2018. procenjeno je na 80 miliona dolara.

Metju je pristao na ulogu u filmu „Prevaranti“, ali je već od petog dana snimanja prebačen na intenzivnu negu zbog perforacije gastrointestinalnog trakta. Telo nije moglo da izdrži višegodišnju torturu drogom. Glumac je doživeo dvonedeljnu komu i petomesečnu hospitalizaciju nakon rupture debelog creva. Prema rečima glumca, lekari su mu ostavili samo 2% šanse da preživi. Devet meseci je živeo u bolnici. Sve ovo vreme pored njega su bile samo medicinske sestre. U tom periodu Metju je shvatio da više ne želi da bude sam, ali je znao da mu ne trebaju devojke za zabavu.

"Više me ne zanima druženje sa nekim koga ne poznajem ili sa nekim koga stvarno ne volim. Želim porodicu - i mislim da bih bio sjajan otac...” rekao je u svom poslednjem intervjuu.

Metju Peri
foto: Profimedia

Pokušao je da izgradi vezu sa književnom agenticom Moli Hurvitz 2019. On je imao 50, ona 28, ogromna razlika u godinama, ali Peri se zaljubio kao dečak. Poslao je avion za svoju voljenu na večeru u Njujork, zajedno su odleteli u Pariz za Božić, zajedno su kitili jelku u kući prijatelja.

Metju, holivudski tajkun sa reputacijom cinika, uspeo je da pronađe mladalačku osetljivost negde duboko u svom srcu. Čak joj je predložio i brak: „Odlučio sam da se verim: na sreću, izlazim sa najboljom ženom na planeti!“

Ali nakon godinu dana veridba je raskinuta. Život je pokazao da nisu na istom putu. Ali glumac je verovao da će i dalje sresti svoju ljubav i čak se registrovao na sajtu za upoznavanje. Peri se našalio: „Na kraju, moram imati naslednika, inače ko će dobiti ovo neizrecivo bogatstvo".

Do 2023. njegova neto vrednost iznosila je 120 miliona dolara.

Ipak, nije mu se dalo... Na pitanje novinara kako želi da ga svet pamti, nešto pred smrt , Peri je rekao:

"Kao momka koji je živeo život, lepo voleo, dobro živeo i pomagao ljudima."

Ipak, svet će ga pamtiti kao nekoga koje imao sve - a ništa u stvari nije imao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs