ponovo u centru pažnje

ČIM JE PREŠLA 50-U SNEŽANA DAKIĆ JE URADILA VAŽNU STVAR: Evo zašto izgleda kao devojka, savet koji svako treba da čuje

Pred svoj 55. rođendan sigurnija je u sebe nego ikad. Ima odličnu emisiju, sjajno izgleda i čeka je punoletstvo ćerke jedinice.

Vip priča
ČIM JE PREŠLA 50-U SNEŽANA DAKIĆ JE URADILA VAŽNU STVAR: Evo zašto izgleda kao devojka, savet koji svako treba da čuje
Foto: Privatna Arhiva

Snežana Dakić, autorka izuzetno gledanih emisija o modi i stilu, danas je autoritet i na poljima kao što su lični razvoj i odnosi među ljudima. Radi posao koji je ispunjava, a na privatnom planu kaže da je sve je dobro i sve ide svojim tokom.

Emisija koju vodite na TV Hajp zove se "Male stvari". Ipak, vi od njih pravite velike priče, s puno emocija. Kako to postižete?

- Istina je da život čine male stvari iako nam se one najčešće podrazumevaju. Često ih nismo svesni zato što smo fokusirani na velika dela, važna postignuća, ili nam izmiču zbog previše kajanja i preispitivanja prošlosti. Moja poenta je da je život tu, sada i ovde. I da treba da primetimo i uvažimo sve te "male stvari" koje nas čine zadovoljnim i ispunjenim. To se zove svesnost. Ali ponekad je potrebno da dostignemo svoje važne ciljeve i pobede kako bismo sreću mogli da prepoznamo u malim stvarima.

Pre dolaska na ovu mladu televiziju mnogo toga vam se ispodogađalo, vezano za zdravlje, pa i karijeru. Sada delujete veoma suvereno. Očito ste na pravom mestu?

- Zahvalna sam što i u ovoj fazi moje karijere mogu da obrađujem teme koje me zaista interesuju i koje istražujem godinama unazad: lični razvoj, psihologija, međuljudski odnosi. Javni diskurs je proteklih godina otišao u pravcu trivijalnih i senzacionalističkih tema, svađa i prozivki, ili u informativno-politički žanr, a ništa od toga nije moje polje kompetencije.

Snežana Dakić
foto: Teodora Milovanović

Ispostavilo se da je emisija pun pogodak.

- Vlasnik TV Hajp Saša Mirković ima nepogrešiv osećaj za publiku i produkciju. Shvatili smo da emisija kao sto su "Male stvari" upravo nedostaje: ozbiljan i sadržajan format, bez patetike ili povlađivanja lošem ukusu i niskim strastima. Emisija je savremena, obrađujemo važne fenomene svakodnevnog života i zato smo toliko viralni. Iako su teme za celu porodicu, ipak je tu moja verna ženska publika, za čija prava i slobode se uvek zalažem.

Po digitalnim platformama vrti se mnogo vaših klipova o odnosima među ženama, muškarcima, predrasudama... Da li vas ova teška vremena inspirišu?

- To su teme koje ja živim, istražujem i analiziram. Mnogi mi kažu da pogađam suštinu i da umem dobro i sažeto da objasnim neke stvari. Pored toga, imam i hrabrosti da stanem i javno ukažem na situacije koje nam se svima dešavaju, a nismo ih ni svesni. Neke stvari nisu normalnost: psihičko zlostavljanje, omalovažavanje, psihopatska ponašanja, bezobrazluk, bahatost, nepoštovanje, zanemarivanje. Kao što vidite, sve to ima i svoje ime! Mnoge pojave su dijagnoza, da li lična ili društvena! Kad uočite dijagnozu, onda možete i da se borite s njom i da je prevaziđete. A i klipovi iz emisije "kidaju" na digitalu, kako bi se u žargonu reklo.

PLAN B ZA BUDUĆNOST

Javnost zna ko ste i šta ste. Da li vredni ljudi na kraju ipak dobiju priznanje?

- Ponekad je potrebno strpeti se ili preorijentisati. Vreme se promenilo, svet se promenio, pa i mediji. Ja sam posle 50. završila master edukacije iz neurolingvističkog programiranja i profesionalnog koučinga. Položila sam i državni ispit i dobila licencu za posrednika u prometu nepokretnosti. Iako sam Filološki fakultet završila pre skoro tri decenije i isto toliko sam priznata TV autorka. Borim se s novim vremenima, usavršavam se, da bih pomogla i sebi i drugima. A i da bih imala karijeru za starije godine, ili plan B za "jednog dana". Radim kako mislim da treba, ne foliram se i ne pokušavam da se dopadnem. Moj pristup je iskren i otvoren, i mislim da moja publika to prepoznaje i ceni.

Uskoro, 19. marta, punite 55 godina, a još uvek ste vrlo mladoliki. Šta ste naučili ili shvatili o vremenu koje teče?

- Važno je sačuvati zdravlje, duh i psihu. Stalno treba preispitivati svoja uverenja, jer mnoge od naših ličnih istina više ne važe. Shvatila sam da ne treba osuđivati, jer to stvara gorčinu. Umesto toga treba posmatrati, primetiti i pustiti da neke stvari samo prođu pored nas. Neke pojave su neminovne. Nije nam potrebno mišljenje o svakom pitanju. Ni negativnost. To samo truje naše misli. Čovek mora sam da bira šta pušta u svoju glavu, pa time i u srce i u ponašanje. Sa svih strana stižu distrakcije i razna mišljenja. Sve to uznemirava i oduzima nam pažnju i vreme.

Snežana Dakić
foto: Teodora Milovanović

Zašto je važno držati se fizički?

- Važno je sačuvati i svoje telo od gojenja, nezdravog stila života koji uključuje preterivanja i poroke: alkohol, duvan, promiskuitet i narkotike. Bitno je održavati i mentalnu higijenu. S godinama bi trebalo da postanemo tolerantniji, a ne zadrtiji i neprilagođeni. Ali to sve iziskuje rad na sebi. A mnogim ljudima je lakše da se učaure u neprilagođenost i da krivca traže u drugima. Ništa se neće promeniti dok se mi ne promenimo. Nikad vise neće biti "kao nekad". Zato treba prihvatiti sadašnji trenutak i pronaći sebe u njemu.

Jeste li odlučili kako ćete da proslavite rođendan?

- Verovatno u užem krugu, kod kuće. Jer uskoro nas očekuje punoletstvo moje ćerke Laure i to će biti velika proslava.

Iskreno, šta vas od poklona najviše obraduje?

- Dobar parfem, dobra knjiga, lepa bižuterija...

Dakle, idućeg meseca Laura puni 18 godina. Sigurno ste srećni, ali ima li malo nostalgije za periodom kad je bila mala, strepnje pred onim što dolazi?

- Često se zaplačem od emocija što mi je ćerka skoro pa svoj čovek. Nekako predugo traje dok su mali, u otporu, u besnim glistama, pundravcima, u "nećenju"... Onda, taman kad porastu, odjednom žele svoju samoću, svoj mir i svoj put. Sve je to normalno i razlog za zadovoljstvo kad shvatite da vam je dete samostalno i samouvereno, ali vuče i emocije. Strah da ćete propustiti dragocene trenutke i da više nećete imati zajedničko vreme, strah da vaš uticaj slabi, a da je okolina uvek puna iskušenja i potencijalno loših izazova. Zato želim da što češće otputujemo zajedno, jer je to kvalitetno vreme za razmenu misli, emocija i za stvaranje uspomena.

Snežana Dakić
foto: Privatna Arhiva

Da li je punoletstvo trenutak da se osvrnete na to kakva ste majka?

- Dala sam joj sebe maksimalno, svoju ljubav i pažnju, prisustvo, ispratila njenu ličnost, talente i želje. Sad mi je nekako i laknulo, jer će Laura uskoro biti radno sposobna, a to je veliko olakšanje za svakog roditelja. Naravno da ona ne mora još da radi, ali ni ja nisam morala, pa sam radila od 17. godine. I Laura je vrlo angažovana u raznim projektima i odlična je učenica Treće beogradske gimnazije. Ponosna sam na nju. Ima stav. Probija se sama. Ja sam u školi bila samo četiri puta, i to na roditeljskim sastancima.

Šta je najčešće savetujete? Kakva devojka da bude?

- Ona ne voli savete. Ali ukazujem joj na dobre i loše primere. Apelujem da ne konzumira nikotin i alkohol, da se pravilno hrani i neguje, da se rekreira.

Opšte je mišljenje da izgledate fenomenalno. Uvek ste imali stila i ukusa. Šta to sada još imate, pa delujete tako opuštajuće lepo?

- Hvala na komplimentu. Sad imam mir. To je velika stvar. Znam šta je do mene, a šta do drugih. Prepoznajem manipulaciju i obrasce ponašanja i prevazilazim ih. Imam mnogo više vremena za sebe. Družim se s malim brojem ljudi, retko sam u noćnim izlascima, dosta se odmaram, obično ležem pre ponoći, bavim se reformer pilatesom, radim jogu za lice i negujem se.

Imate li dalje poslovne planove? Privatne?

- Uskoro ću na TV Hajp otpočeti još jedan format, podkast pod nazivom "Sada i ovde".

Stil.rs/Ljilja Jorgovanović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs