ZA RODITELJE ONA JE SAMO MAŠINA ZA PRAVLJENJE NOVCA: Strpali je u ludnicu, pa joj uzeli svo bogatstvo koje je stekla

Bila vam ona simpatična ili ne, istina je da je Britni Spirs jedna od najtalentovanijih umetnica na svetu, a to potvrđuje i ogroman novac koji je zaradila

Vip priča
Autor:
ZA RODITELJE ONA JE SAMO MAŠINA ZA PRAVLJENJE NOVCA: Strpali je u ludnicu, pa joj uzeli svo bogatstvo koje je stekla
Foto: B4859 / Avalon / Profimedia

Britni Spirs je savršen primer osobe koju je slava uništila. Ona je vrlo rano i vrlo brzo postigla sve što je mogla da postigne, a onda su svi hteli "deo nje".

Sve se na kraju svelo na novac, pa su svi od njene porodice, do zaposlenih i prijatelja hteli da izvuku maksimalnu dobit od nje.

Neto vrednost Britni Spirs je procenjena na 60 miliona dolara do 2023. godine. Poznata kao jedan od najuspešnijih muzičara u istoriji, ona drži impresivna titula 8. najprodavanije muzičarke, koja je do danas prodala skoro 150 miliona ploča. Njene globalne turneje su se pokazale izuzetno unosnim, sakupivši prihod od preko 500 miliona dolara, što je posebno istaknuto turnejom "Cirkus sa Britni Spirs u glavnoj ulozi", koja je zaradila neverovatnih 198,31 miliona dolara za 97 nastupa.

Džastin Timberlejk, Britni Spirs
foto: FameFlynet / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Britni je bila jedan od najplaćenijih zabavljača na vrhuncu svoje karijere početkom 2000-ih, zaradivši 40 miliona dolara od turneja i prodaje rekorda samo 2002. godine. Međutim, kada je 2008. godine stavljena pod nadzor kojim je upravljao njen otac Džejmi Spirs, sudski dokumenti su pokazali da je Britni bila blizu bankrota. Od tada, njena neto vrednost je porasla na 60-70 miliona dolara.

Oborila je bezbroj brojeva i rekorda u industriji, učvrstivši svoj status zabavljača na A-listi. Zahvaljujući ogromnoj bazi fanova i popularnosti koju je brzo stekla tokom prvih godina svoje karijere, Britni je bila najplaćenija muzičarka dugi niz godina između 2002. i 2012. Samo u 2012. godini, Britni je zaradila 58 miliona dolara uprkos tome što nije bila na turnejama ili izdavala novu muziku te godine, nadmašivši Tejlor Svift za milion dolara, naglašavajući nivo uspeha koje je Britni imala za to vreme.

Britni Spirs
foto: Shutterstock/SplashNews / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iste godine je dobila ogromnu isplatu od 15 miliona dolara za svoje vreme na Iks faktoru 2012, što ju je učinilo najplaćenijim sudijom na bilo kom pevačkom takmičenju u to vreme. Pored toga, zarađivala je najmanje 350.000 dolara i više od 500.000 dolara po noći za svoj nastup u rezidenciji u Las Vegasu 2013.

Dok je Britni ostala van muzičke scene tokom poslednjih nekoliko godina, izdavši svoj poslednji album, Glori, 26. avgusta 2016, uspela je da sklopi ugovor o knjizi od 15 miliona dolara. Ona je i dalje jedan od najuspešnijih muzičara svih vremena, sa ogromnom bazom fanova i neto vrednošću od 60 miliona dolara.

Britni Spirs
foto: Fame Pictures / Backgrid USA / Profimedia

Značajan deo bogatstva Britni Spirs može se pripisati njenom zapanjujućem uspehu u muzičkoj industriji. Sa preko 70 miliona prodatih albuma i oko 150 miliona ploča širom sveta, njena zarada od muzike i turneja bila je značajna. Forbes je izvestio da je samo njena zarada od turneje iznosila oko 131 milion dolara, naglašavajući njen uticaj i popularnost.

U 2017. zaradila je 34 miliona dolara, iako je važno napomenuti da su njeni konzervatori kontrolisali većinu njene zarade u to vreme. Šta to znači? To znači da je Britni zarađivala novac, ali nije mogla da ga troši.

Britni Spirs
foto: B4859 / Avalon / Profimedia

Dogovor o knjizi i memoari

Britni Spirs je značajno dopunila svoj umetnički repertoar objavljivanjem svojih memoara, Žena u meni. Ovo književno delo, koje se pojavilo na policama 24. oktobra 2023. godine, već je imalo izuzetan uticaj postavši najprodavaniji memoar slavnih na dan izlaska. Memoari su iskreni prikaz koji se bavi različitim aspektima Britninog života, uključujući njenu vezu sa Džastinom Timberlejkom i njena iskustva pod konzervatorstvom koje je trajalo više od 13 godina.

Memoari nisu samo lično istraživanje već i finansijski trijumf, jer se očekuje da će povećati Britninu neto vrednost za impresivnih 15 miliona dolara.

Jedno od zapaženih partnerstava sa brendom bilo je sa Pepsijem, za koji je navodno zaradila 8 miliona dolara 2011. Saradnja je prevazišla uobičajenu praksu, pošto je Britni glumila u reklamama visokog profila koje su se emitovale tokom velikih događaja, uključujući Super Bovl. Ova partnerstva nisu samo podržala njeno finansijsko bogatstvo, već su i učvrstila njen status ikone pop kulture.

Britni Spirs
foto: B4859 / Avalon / Profimedia Slično

Osim što je zarađivala veliku sumu novca, ne treba zanemariti činjenicu da je njen otac punih 13 godina kontrolisao tokove njenog novca i nove ugovore.

Starateljstvo se po nalogu suda dodeljuje nad osobama za koje se smatra da nisu u stanju da donose sopstvene odluke, kao što su oni sa demencijom ili drugim mentalnim bolestima. U Spirsinom slučaju, konzervatorstvo je uspostavljeno 2008. godine, nakon što je pretrpela javni slom koji je rezultirao dvema prisilnim psihijatrijskim hospitalizacijama i gubitkom starateljstva nad njena dva sina.

Konzervatorstvo je bilo podeljeno na dva dela: jedan za njenu imovinu i finansijske poslove, a drugi za njen lični život. Njen otac, Džejmi Spirs, imenovan je za jedinog čuvara oba dela, dajući mu potpunu kontrolu nad ćerkinom karijerom, finansijama, medicinskom negom i ličnim odlukama. Kasnije mu se pridružio i ko-konzervator, advokat Endrju Valet, koji je dao ostavku 2019. Iste godine, Džejmi se takođe povukao sa mesta ličnog konzervatora zbog zdravstvenih problema, a zamenila ga je profesionalna poverenica Džodi Montgomeri.

Britni Spirs
foto: Clint Brewer Photography / A.I.M / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Godinama je Britni ćutala o tome da je pod starateljstvom, dok je nastavila da izdaje albume, nastupa na turnejama i rezidencijama i pojavljuje se u raznim medijskim projektima. Međutim, 2019. je najavila pauzu u radu na neodređeno vreme i stavila je na čekanje planirani nastup u Las Vegasu, navodeći kao razlog stres zbog svog mentalnog zdravlja. Ubrzo nakon toga, prijavila se u ustanovu za mentalno zdravlje, što je izazvalo glasine da je zadržana protiv njene volje.

To je dovelo do uspona pokreta #FreeBritnei, kampanje koju su predvodili fanovi i koja je zahtevala kraj starateljstva nad Britni i optuživala njenog oca i druge da je iskorišćavaju. Pokret je stekao svetsku pažnju i podršku poznatih ličnosti, aktivista i zakonodavaca, koji su pozvali na reforme u sistemu konzervatorstva i veće poštovanje ljudskih prava Britni Spirs.

Neto vrednost Britni Spirs mogla je da bude mnogo veća, da nije bilo konzervatorske službe koja joj je ograničavala pristup i kontrolu nad njenim novcem. Prema sudskim dokumentima, Spirs je plaćala milione dolara u pravnim taksama, provizijama i troškovima svom ocu, kokonzervatorima, advokatima, menadžerima i savetnicima, koji su svi bili uključeni u upravljanje njenom imovinom. Morala je da plati i svoje advokate, koje je imenovao sud, a ne ona birala. Štaviše, morala je da plati obezbeđenje, medicinsku negu i troškove života svog ličnog konzervatora Montgomerija.

Britni Spirs
foto: Martin Grimes / Pacific coast news / Profimedia

Očekuje se da će se neto vrednost Britni Spirs povećati u budućnosti. Netfliks ima ugovor sa Britni Spirs, ali to nije povezano sa pretplatom na uslugu striminga. Umesto toga, to se odnosi na dokumentarac pod naslovom Britni protiv Spirsa. Dokumentarac istražuje 13-godišnje čuvanje Britni Spirs i opisan je kao „definitivni dugometražni dokumentarac“ o borbi pop zvezde za slobodu. Pruža dubinski pogled na bitku Britni Spirs za slobodu i ima za cilj da razotkrije izazove sa kojima se suočavala tokom svog "zatočeništva".

5 intrigantnih činjenica o Britni Spirs:

  1. Imala je samo 12 godina kada je radila kao koordinator časa aerobike u teretani njenog oca
  2. Odrasla je igrajući se igara za dečake. Obožavala je trkačka kola, košarku i fudbal.
  3. Pre potpisivanja samostalnog ugovora, bila je deo benda Innosense.
  4. U junu 2002. otvorila je sopstveni restoran u Njujorku, NILA. Ime je dobio po mešavini hrane u stilu Njujorka i Luizijane.
  5. Britni Spirs ima imperiju parfema vrednu milijardu dolara. Izdala je preko 20 mirisa od 2004. godine, a njeni parfemi su ostvarili prodaju od preko 1,5 milijardi dolara. Njen najuspešniji miris, "Fantasi", prodat je u preko 10 miliona boca širom sveta.

Neto vrednost Britni Spirs nije samo odraz njenog uspeha i talenta, već i njene otpornosti i hrabrosti. Uprkos izazovima i teškoćama sa kojima se suočavala pod konzervatorstvom, nikada nije odustala od svojih snova i borila se za svoju slobodu i sreću. Ona je inspiracija milionima fanova i simbol nade i pravde za mnoge ljude.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs