RUŽICA SOKIĆ JE IMALA JAK RAZLOG ZAŠTO NIJE HTELA DA RODI DETE: OVO su bile njene poslednje reči NA SAMRTNOJ POSTELJI

Život naše neverovatne glumice Ružice Sokić je bio protkan tugama i velikim srećama

Vip priča
08:27h Autor:
RUŽICA SOKIĆ JE IMALA JAK RAZLOG ZAŠTO NIJE HTELA DA RODI DETE: OVO su bile njene poslednje reči NA SAMRTNOJ POSTELJI
Foto: Kurir Arhiva

Život Ružice Sokić je počeo i završio u decembru, a između 14. i 19. decembra stalo je 79 godina sreća, ali i velike tuge.

Ružica je bila rođena 14. decembra 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića. Kao dete se pridružila dečjoj grupi Radio Beograda, a nakon što je završila srednju školu upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi prof. Josipa Kulundžića.

Slavna glumica imala je teško odrastanje, ratne godine provela je sama sa majkom u hladnoj kući svakodnevno gladujući i govorila da se otac vratio iz rata „maltene bos i modar“. Ali i to nije bio kraj agonije jer su mu posle oslobođenja oduzeta sva građanska prava, zbog čega su kao „reakcionarska“ porodica sledećih dvadeset godina delili svoj trosoban stan sa raznim sustanarima.

Ružica Sokić
foto: Kurir / Marina Lopičić

"Otac je voleo život, kafane, bio je boem. Držao je kasu u „Pravdi“ i voleo je da časti radnike, a kada je umro, jedan od tih ljudi održao je govor i rekao za njega da je bio „sirotinjska majka.“ To je tačno, bio je veoma duševan čovek i baš je stradao. Kada je došlo oslobođenje bilo je stvarno strašno, tako da mi je taj period detinjstva bio tragičan. Tata ništa nije radio, nije mogao da se zaposli. U trosoban stan ubacili su nam porodicu nekog frizera jer je to bila ruska formula stanovanja," ispričala je Ružica u intervjuu za Story 2006. godine.

Od ranog detinjstva glumica se suočavala sa velikim nesrećama. Nakon okupacije za vreme Drugog svetskog rata, od strane Nemačke, Ružičin otac bio je osuđen na smrt, ali je ipak oslobođen i uspeo je da se vrati u Beograd, gde su mu oduzeta sva građanska prava.

Ipak, život joj je nadomestio sreću i to sa Miroslavom Lukiće za kojeg se udala i živela veoma srećno.

Ružica Sokić
foto: Kurir / Dragana Udovičić

Ružica nije krila da nikad nije htela da bude majka, zato njih dvoje i nisu imali dece.

"Bojala sam se da zastanem, a i plašila sam se porođaja," ispričala je Ružica Sokić jednom prilikom.

Ružica je nedugo pre smrti bila u teškom stanju.

"Samo da me ne zaboraviš," bile su navodno poslednje reči Ružice Sokić pre nego što je preminula. Uputila ih je upravo svom suprugu, kako prenose brojni domaći mediji.

O poslednjim danima života dive jugoslovenskog glumišta govorio je njen suprug.

Ružica Sokić
foto: Kurir Arhiva

"Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača," rekao je on svojevremeno i dodao:

"Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje."

Čuvar sećanja na lik i rad velike glumce, njen suprug, preminuo u 91. godini, ali je stigao da osnuje Fondaciju koja svakog 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić, dodeljuje nagradu koja ima za cilj da podrži mlade stvaraoce i razvoj kulture.

(Glossy/ Stil)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs