BOB GUČIONE

BIO JE NAJVEĆA KONKURENCIJA HJU HEFNERU, ZARADIO BOGATSTVO ALI GA JE I IZGUBIO: Mračne tajne osnivača PENTHAUSA

Penthaus je nekada bio jedan od najboljih časopisa za odrasle na svetu, parirajući se veoma ozbiljno onom najpoznatijem - Plejboju.

Vip priča
Autor:
BIO JE NAJVEĆA KONKURENCIJA HJU HEFNERU, ZARADIO BOGATSTVO ALI GA JE I IZGUBIO: Mračne tajne osnivača PENTHAUSA
Foto: PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Njegov osnivač, fotograf Bob Gučione, zaradio je ogromno bogatstvo prikazujući oskudno odevene i gole žene na svojim stranicama, ali je njegovo carstvo palo skoro jednako brzo kao što je raslo, zahvaljujući brojnim faktorima.

Dokumentarni serijal iz 2023. godine, "Tajne penthausa", pruža uvid u Gučioneov život i otkriva do sada potpuno nepoznate detalje časopisa i osnivačevog života.

Penthouse magazin

Bob Gučione
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Osnovan kao konkurent Plejboju Hjua Hefnera, Penthaus se prvi put pojavio na kioscima 1965. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i '69. u Severnoj Americi.

Iako je pratio sličan stil kao i Plejboj, u pogledu modela predstavljenih na njegovim stranicama, uvodnik Penthausa pokrivao je mnogo skandalozniji sadržaj, kao što su zataškavanja na visokom nivou. Takođe je sadržao rane fotografije poznatih ličnosti poput Madone i Vanese Vilijams, sa i bez saglasnosti svetski poznatih zvezda da se uopšte pojave na njihovim stranicama.

Časopis, koji je izlazio jednom mesečno, bio je uspešan u prvih nekoliko decenija svog postojanja, a Bob Gučione je na Forbsovoj listi iz 1982. godine bio naveden kao čovek koji je bio težak neverovatnih 400 miliona dolara. Međutim, loše strateške i poslovne odluke navele su Penthaus da se bori krajem 1990-ih, i dok su pokušaji da mu se vrati nekadašnji sjaj, on nikada nije bio isti, i nije prošlo mnogo pre nego što su oglašivači počeli da prestaju da im daju podršku. Iako je Penthouse nekako nastavio sa radom, od tada je promenio ritam objavljivanja i bio primoran da izbacuje magazin jednom u dva meseca.

Bob Gučione

Bob Gučione
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Bob Gučione je započeo svoju karijeru kao fotograf, pre nego što je pokrenuo Penthouse. Časopis za odrasle postao je brzo hit, a Gučione je ubrzo živeo raskošnim životom, zahvaljujući sredstvima koje je zaradio gotovo preko noći. Njegova vila od 28.000 kvadratnih metara u Njujorku imala je 42 sobe na devet nivoa i bila je ukrašena sa slikama čija je ukupna vrednost bila oko 100 miliona dolara.

Pored toga što je svoje bogatstvo trošio na sebe, Gučione je svoj novac koristio za finansiranje poslovnih dogovora i projekata od interesa, kao što je kontroverzni film "Kaligula" iz 1979. godine. Prvi je doveo do propasti njegovog carstva. Ovo, upareno sa padom prodaje Penthausa zbog pojave interneta, navelo ga je da podnese ostavku na mesto predsednika odbora i izvršnog direktora Penthouse International, Inc.

Onda je Gučioneu dijagnostikovan rak grla u kasnijim godinama, iako je bio podvrgnut operaciji za lečenje raka, ubrzo mu je dijagnostikovan terminalni rak pluća. Preminuo je 20. oktobra 2010. godine u 79. godini.

Tajne penthausa (2023)

Bob Gučione
foto: /Newscom / Newscom / Profimedia

Mini serija "Tajne Penthausa" predstavlja uspon i pad Boba Gučionea. Pored toga što pruža pregled njegovog osnivanja Penthausa, dokumentarni serijal od četiri epizode ​​zadire u mračne delove Gučioneovog života, uključujući njegove odnose sa moćnim pojedincima, njegovom decom i modelima koje je predstavio u časopisu, a koje je nazivao „kućnim ljubimcima“.

Bob Gučione i njegovi "kućni ljubimci"

Bob Gučione
foto: g49 / Zuma Press / Profimedia

"Tajne Penthausa" sadrže nekoliko važnih intervjua sa modelima koje su se pojavljivale na stranicama časopisa. Jedna je bila Šeril Rikson, koja je otkrila da ju je Bob Gučione „poklonio” 82-godišnjaku kao rođendanski poklon, što ju je „užasnulo”.

„Na kraju večeri mi je rečeno da ću ostati sa 82-godišnjim čovekom jer sam ja njegov pokolon“, priseća se ona u dokumentarcu. „Bila sam užasnuta. Učtivo sam odbila i pozvala sam Boba sledećeg jutra i on me je pitao: „Kako je prošla večera?“ I rekla sam mu, a on se nasmejao. To uopšte nije bio šok. Ovo je bio dogovor i bio je uobičajen." Pod „uobičajenim“ podrazumeva se Gučione koji primorava svoje „kućne ljubimce“ da imaju intimne odnose sa njegovim poslovnim saradnicima i drugim pojedincima od kojih može imate neke koristi.

Aneka Di Lorenco je podnela tužbu od 10 miliona dolara upravo zbog toga – a kada je pobedila, Gučione je navodno bio „besan“ jer je „mrzeo da gubi“. Dok se jedni prisećaju negativnih iskustava, drugi kažu da se ništa strašno nije dogodilo i da je Penthaus bio katalizator za njihovo osvajanje slave, uključujući Džanin Lindemulder, koja se pojavila na omotu albuma Blink-182 i to je smatrala svojim prvim velikim uspehom do kojeg ne bi došla da nije upoznala Gučionea.

Drugovanje sa uticajnim pojedincima

Bob Gučione
foto: g49 / Zuma Press / Profimedia

Neki bi mogli reći da je Bob Gučione pokušao da ima ekstravagantni život i prijateljstva poput Hjua Hefnera, ali je živeo relativno mirnim životom, odlučujući da retko održava zabave u svojoj rezidenciji. To, međutim, ne znači da nije imao događaje u svojoj vili u Njujorku - u stvari, ugošćavao je neke od najelitnijih pojedinaca.

Slično kao Hefner, Gučione je dozvolio modelima iz Penthausa da borave u njegovoj rezidenciji, što znači da su često bili prisutni kada su njegovi saradnici dolazili. Kako otkriva mini serija, jedan gost je bio „kao dete u prodavnici slatkiša“ kada je ušao u vilu i video žene kako šetaju okolo. Iako se u kasnijim godinama života možda mučio finansijski, Gučioneovo bogatstvo na vrhuncu popularnosti mu je omogućilo da izgradi različite odnose. Pošto je više voleo da investira i razvija brendove, umesto da bude stabilan, imao je ogroman portfolio koji ga je povezivao sa nekim od najuticajnijih američkih biznismena.

Odnos Boba Gučionea sa svojom decom

Bob Gučione
foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia

Samo dvoje od petoro dece Boba Gučionea je intervjuisano za "Tajne Penthausa". Jedan od njih, Nikolas, otkriva da mu je život od početka bio težak, zbog očevog posla.

„Kaže da je bio porodičan čovek, ali zaista nije“, kaže Nikolas, koji je nastavio da radi zajedno sa ocem. „Bio je užasan kada je obraćao svojoj deci, nije se uključivao u njihov život. Moj tata me nikada nije shvatao ozbiljno, gledao me je kao luzera, znate". Gučioneva ćerka Nina takođe je imala poteškoća, rekavši: „Imala sam 8 godina i išla sam u katoličku školu, tako da su oko mene sve bile časne sestre. Rekla im je u školi: „Moj otac slika gole žene.“ Dobila sam šamar na licu mesta, a onda su pozvali moju majku i ona je rekla: 'Da, istina je'.

Dok je Nikolas mogao da radi zajedno sa svojim ocem, Gučione je na Ninu gledao drugačije, koji je osećao da pokušava da ga potkrade i izda kada mu je ponudila pomoć u vreme kada je Penthaus počeo da ima finansijske probleme.

Takođe je morala da se bori sa svojim osećanjima koja je imala prema časopisu, za koji je smatrala da je „ponižavajuć“.

Tek kada je Gučione bio na samrti, pokušao je da se pomiri sa Ninom. „Zagrlio me je, prvi put me je iskreno zagrlio“, priseća se ona. „Postao je osoba puna ljubavi, empatije i bio je čak simpatičan. Bilo je kao da imam oca kojeg nikad nisam imala u poslednjoj godini njegovog života.”

Nema animoziteta između Penthausa i Plejboja

Hju Hefner, plejbojeve zečice
foto: Profimedia

Govoreći za Foks Njuz u promotivnom intervjuu za mini seriju, Nikolas Gučione je odgovorio na pitanje koje je sve mučilo: Da li je bilo neprijateljstva između njegovog oca i Hjua Hefnera? Kako se ispostavilo, odgovor je bio "Ne".

„Nije bilo nikakvog animoziteta“, kaže on. „Želeli smo da pokažemo lepotu ženskog oblika kroz prelepu fotografiju. I oboje smo bili deo seksualne revolucije [u Americi].“

Nikolas se takođe priseća vremena kada se susreo licem u lice sa osnivačem Plejboja, rekavši: „Upoznao sam Hjua Hefnera sasvim slučajno kada sam živeo u Los Anđelesu 90-ih. Bio je veoma srdačan, nije imao pratnju. Bili smo u malom lokalu na Bulevaru Sunset, striptiz klubu... Bio je sam, kao i ja. Obojica smo bili u istom timu i znali smo to. I želeli smo da osvojimo novi teren."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs