METJU MEKFAJDEN

UBEDIO NAS JE DA JE JEDAN OD NAJLJIGAVIJIH LIKOVA U ISTORIJI: Ali kada je drugom muškarcu oteo ženu, videli smo ko je ON

On je glumac koji se proslavio u čuvenom ljubavnom filmu "Gordost i predrasude", a sada ga svi gledaju kao nekog ko se najviše istakao u hit seriji "Naslednici".

Vip priča
Autor:
UBEDIO NAS JE DA JE JEDAN OD NAJLJIGAVIJIH LIKOVA U ISTORIJI: Ali kada je drugom muškarcu oteo ženu, videli smo ko je ON
Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Serija "Naslednici" definitivno spada u one serije koje se već sada nazivaju kultnim poput Sopranosa i Momaka sa Medisona. Verni fanovi su kraj serije dočekali sa velikom tugom, ali su ipak uspeli da dočekaju rasplet jedne od onih serija koje vas prikuju za TV ekran od početka do kraja.

Iz cele serije kao najveći pobjednik izašao Metju Mekfajen jer je zahvaljujući ovoj seriji odigrao, mnogi kažu, ulogu svog života.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

Uloga Toma Vambsgansa u hit seriji vinula ga je u sam vrh i može se reći da tek ovom serijom napokon otarasio uloge koja ga je do tada zacementirala - uloge gospodina Darsija u filmu "Ponos i predrasude" u kojem je glumio pored predivne Kire Najtli.

Serija "Naslednici" je samo učvrstila njegov status globalne zvezde. Metju je rođenu Engleskoj, a u Velikoj Britaniji ga mnogi i dalje poistovećuju po jednoj od njegovih prvih važnijih uloga - Toma Kvina u televizijskoj seriji "Spooks", u kojoj je glumio od 2002. do 2004. godine.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

A upravo ta serija, osim što ga je stavila na mapu, odredila njegov privatni život budući da je tako upoznao suprugu, glumicu Kili Hovs. Ona je u to vreme bila u braku s didžejem Spenserom Mekalumom, s kojim ima sina Majlsa, kojeg je glumac kasnije i usvojio. Prijateljstvo se pretvorilo u ljubav pa je Kili zatražila razvod samo nekoliko meseci pošto je pristala da se uda za Metjua.

Venčali su se 2004. godine i dobili dvoje dece - Megi i Ralfa. O njihovom upoznavanju i počecima priču je ispričala upravo njegova prelepa supruga:

- Metju je jednostavno došao jednog kišnog dana i rekao mi - volim te. Pomislila sam - Oh, bože, evo ti ga na."

Njih dvoje zajedno su glumili i u seriji "Stonehouse", snimljenoj po istinitoj priči, u kojoj on tumači nesrećnog bivšeg zastupnika Džona Stounhausa koji je pokušao da lažira svoje utapanje.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

Glumac je inače jednom otkrio tajnu njihovog i više nego uspešnog braka - "pravilo tri nedelje". Naime to je najduži period u kojem mogu biti razdvojeni.

Metju Mekfajden je rođen je 17. oktobra 1974. u u Norfolku kao sin učiteljice glume i bivše glumice i naftnog inženjera. Tokom odrastanja zbog očevog posla živeo je širom planete, između ostalog u Jakarti u Indoneziji.

Nakon završene škole primljen je na Kraljevsku glumačku akademiju kada je imao samo 17 godina, a kao studenta inspirisao ga je kultni film "Fanny and Alexander" švedskog reditelja Ingmara Bergmana. Glumački put obeležio mu je trenutak u kojem se pridružio reditelju Deklanu Donelanu i njegovoj putujućoj trupi "Cheek by Jowel" gde je, između ostalih, glumio u tragediji "Vojvotkinja od Malfija".

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

Zbog svega toga bio je siguran da će svoju karijeru jedino i isključivo graditi "na daskama koje život znače" pa je čak imao nekoliko uloga i u "Royal Shakespeare Company", ali nakon televizijskog uspeha znao je šta sledi. To ne znači da je njegova ljubav prema pozorištu nestala. Tokom godina se često vraćao na pozorištu i radio projekte u koje veruje.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

Ali televizija, a potom i Holoivud ipak su prevagnuli, a Metju nije pogrešio što je doneo takvu ulogu. Mnogi ga se i danas jasno sećaju kao gospodina Darsija, uloge koju je prihvatio 2005., "debelo’ svestan da je ona proslavila Kolina Firta. Glumeći uz Kiru Najtli, njemu je i Holivud napokon otvorio vrata, a kada danas razmišlja o tome, kaže:

- Voleo bih da sam više uživao u tome. Ali osećao sam pritisak. Možda sam to sam sebi nametnuo, jer ipak, nemojte me pogrešno shvatiti, ipak je ovo bio veliki film.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

Upravo zbog tih uloga mnogi su bili uvereni da je on glumac rođen za dramu, ali ništa manje uspešan nije se pokazao u BBC-jevoj seriji "Rasparačeva ulica", u kojoj je glumio inspektora Edmunda Rida. Njegovi kolege za njega imaju samo reči hvale, pa ga je tako Sara Snuk, s kojom je glumio u "Naslednicima", opisala:

- On je jedan od onih glumaca koji imaju takvu ljubav, empatiju, saosećanje i znatiželju za svet da stvarno od njega možete očekivati da će se transformisati u šta god poželi.

Metju Mekfajden
foto: Profimedia

A upravo se u "Naslednicima" transformisao u neverovatan lik, koji ne možeš da ne voliš iako je obična gnjida.

Očaravajuće odbojan i vredan sažaljenja, u jednakoj meri proždrljivo ambiciozan, ponizan i nemilosrdan. Njegov talenat prepoznala je i struka, pa je tako od 2018. do danas, koliko je trajala serija, osvojio brojne nagrade za svoj glumački talenat koji je pokazao u ulozi ljigavog i ambicioznog Toma Vambsgansa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs