Burna karijera

Majkl Džekson bi danas napunio 56 godina: Slava koja ne prolazi

Karijera koja je trajala gotovo 5 decenija bila je jedna od najuspešnijih koju pop kultura pamti, a privatni život mu je bio obeležen skandalima i plastičnim operacijama koje su dizale veliku prašinu
Vip priča 29.08.2014. - 14:15h Autor: Tanjug
Foto: Reuters

Jedna od najznačajnijih figura u popularnoj kulturi, kralj popa Majkl Džekson rođen je na današnji dan pre 56 godina u Geriju, industrijskom gradu na severozapadu Indijane.

 

Svoj muzički talenat pokazao veoma rano, nastupajući kao petogodišnjak na božićnim koncertima, a 1964. godine se sa bratom Marlonom pridružio grupi "Braća Džekson", koju su činili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn.

 

Na početku, oni su svirali kongo i tamburinu. Mladi Majkl je zatim počeo da nastupa kao prateći vokal i da pleše, a kada je napunio osam godina, on i Džermejn postali su vodeći vokali.Tada je naziv grupe promenjen u "Džekson 5". Bend je po Srednjem zapadu nastupao od 1966. do 1968. godine, a često je nastupao i u klubovima za odrasle.

 

Majkl je solo karijeru započeo je 1971. godine, a početkom 80-tih godina postao je dominantan na pop sceni. Njegov album "Thriller" iz 1982. godine je najprodavaniji album svih vremena i bio je zaslužan za preobražaj muzičkih spotova zahvaljujući spotovima za svoje numere: Beat It, Billie Jean, Thriller...

 

Inspirisao je brojne pop, rok, ritam i bluz i hip-hop izvođače. Dva puta je uvršten u "Rokenrol kuću slavnih".

Tokom karijere je osvojio 15 Gremi nagrada i 26 američkih muzičkih nagrada, a prodao je preko 750 miliona albuma širom sveta.

 

Njegov privatni život bio je veoma buran, obeležen skandalima i plastičnim operacijama koje su izazvale oprečna mišljenja. Dva puta je bio oženjen i ima troje dece.

 

Iako je preminuo pre pet godina, Majkl Džekson je i dalje prisutan u javnosti zahvaljujući hologramima, posthumnom albumu, spektaklima u njegovu čast, parnicama oko nasleđa i bankovnom računu koji se neprestano uvećava.

 

Preminuo je u 50. godini života od prekomerne doze anestetika propofola. U danima koji su prethodili tragičnom ishodu, pripremao se za veliki povratak na muzičku scenu nakon duže pauze. Spremao se za seriju koncerata u Londonu. Lekar Konrad Mari, koji je pevaču dao fatalnu dozu propofola, osuđen je u novembru 2011. godine za ubistvo iz nehata na četiri godine zatvora i u međuvremenu je pušten na slobodu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...