bila je žena od ljubavi

ŽIVOT OLIVERE MARKOVIĆ OBELEŽILE SU 2 VELIKE LJUBAVI: Za dlaku je izbegla TRAGEDIJU, a bolnu tajnu čuvala je do SMRTI

Olivera Marković živela je ispunjeno i mnogo je volela, a velika tajna koju je krila, isplivala je tek posle njene smrti.

Vip priča
Autor:
ŽIVOT OLIVERE MARKOVIĆ OBELEŽILE SU 2 VELIKE LJUBAVI: Za dlaku je izbegla TRAGEDIJU, a bolnu tajnu čuvala je do SMRTI
Kako je živela Olivera Marković, Foto: Youtube Printscreen / Serbian Sitcoms

Legendarna glumica Olivera Marković osvojila nas je brojnim ulogama kojima je obeležila srpsku kinematografiju. Rođena je 1925. godine, u Beogradu, u vreme kada je talenat bio na velikoj ceni.

Sa samo 9 godina uspela je da se istakne i pokaže šta zna, a tada je u Niškoj banji osnovala "pozorišnu trupu" u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, upravnica i autorka tekstova.

Kako je i sama govorila, detinjstvo joj je obeleženo samo lepim uspomenama. Bila je nestašna, ali najviše od svega volela je i umela da peva. Završila je čuvenu Drugu žensku gimnaziju, upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, i apsolvirala. U međuvremenu, prešla je na glumu i FDU, gde je 1952. i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića.

Olivera Marković
Olivera Markovićfoto: Printscreen Youtube / RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Još pre nego što je diplomirala, postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, dok je tokom karijere zabeležila preko 150 pozorišnih uloga, a snimila je preko 50 filmova.

Imala je dve velike ljubavi o kojima se i danas priča

Osim velikog talenta, Oliveru je krasila i nestvarna lepota po kojoj je mogla da parira holivudskim divama, poput Sofije Loren. Muškarci su ludeli za njom, a srce je uspeo da joj ukrade kolega, Rade Marković.

Godine 1944. Beograd je bio zahvaćen ratom, ali to mlade generacije nije sprečilo da se zabavljaju i druže. Tada je na Kolarčevom univerzitetu bila okupljena talentovana omladina koja je imala za cilj da stvara predstave. Među njima su bili Olivera i Rade.

Olivera Marković
Olivera Markovićfoto: Profimedia / iz filma Pad u raj

Planirali su da spreme nekoliko predstava koje će odigrati nakon oslobođenja, ali kako je tada počelo američko bombardovanje Beograda, a Kolarac bio u centru dešavanja, dogovorili su se da probe nastave u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu i zakazali prvi termin narednog dana u 9 sati ujutru.

Tog kobnog dana su stigli na vreme svi osim već zaljubljenog para. Sudbina je odredila da se Rade i Olivera veče pre toga dogovore da se nađu na Južnom bulevaru rano ujutru, a potom zajedno upute na zakazano mesto. Rade je stigao prvi u trenutku kada su se nad Beogradom oglasile sirene i počelo žestoko bombardovanje. Dugo je čekao Oliveru koja se na sreću nije pojavila na tom susretu, a potom je tužan sam krenuo na probu. Stigavši do vile, zatekao je stravičan prizor. Mesto gde je trebalo da počne da se rađa pozorišna umetnost, bilo je sravljeno sa zemljom, a tog dana je poginulo svih 40 umetnika koji su došli na vreme.

Veliku ljubav, Olivera i Rade su krunisali brakom, a 1946. godine dobili su sina, koji je danas važi za uspešnog reditelja, a reč je o Goranu Markoviću. Međutim, nakon 17 godina braka, njihova ljubav je doživela krah.

Nakon kraha prvog braka, glumica je uplovila u vezu sa kolegom Dušanom Bulajićem. Njih dvoje uživali su u velikoj ljubavi, sve dok i njegova smrt nije rastavila. Glumac je preminuo 1995. godine, dok nas je Olivera napustila 2011. godine u 87. godini.

Tada je otkrivena i glumičina velika tajna, kada je svima pažnju privukla jedna umrlica koju je Olivera čuvala.

U pitanju je umrlica čuvene glumice Žanke Stokić, a kako je Goran Marković tada objasnio, njegova majka ju je skinula sa jednog drveta ubrzo nakon Žankine sahrane 1947. godine.

Tada je njen sin otkrio da je Olivera bila zadivljena Žankom, te da ju je njena sudbina duboko pogodila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs