TOŠE PROESKI TRAGIČNO JE STRADAO PRE 15 GODINA: Ona je bila pevačeva najveća ljubav, a njegovu smrt teško je preživela

Toše Proeski preminuo je na današnji dan 2007. godine, a ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni

Vip priča
19:25h Autor:
TOŠE PROESKI TRAGIČNO JE STRADAO PRE 15 GODINA: Ona je bila pevačeva najveća ljubav, a njegovu smrt teško je preživela
Životna priča Tošeta Proeskog, Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Nikada prežaljeni pevač Toše Proeski, život je izgubio 16. oktobra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći. Publika koja ga je volela i dalje ga pamti po velikim hitovima i emotivnim, romantičnim baladama.

Pokojni pevač Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, a prve korake u muzičkoj karijeri načinio je u ranom detinjstvu kada je 1992. nastupio na dečjem festivalu Zlatno slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na cincarskom jeziku.

toše Proeski preminuo je pre 15 godina
toše Proeski preminuo je pre 15 godinafoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa. Iste godine učestvovao je na „Makfestu“ sa pesmom “Pušti me“.

Proeski je sarađivao sa jednim od najpoznatijih makedonskih kompozitora i tekstopisaca Grigorom Koprovim, koji je autor dva od njegovih najvećih hitova Usni na usni i Sonce vo tvoite rusi kosi. Već 1999. objavio je prvi album „Nekade vo noќta“ sa jedanaest pesama. U leto iste godine održao je prvi solistički koncert.

Veliki uspeh je postigao pobedom na "Sunčanim skalama" 2001. u Herceg Novom pesmom "Tajno moja". Osvojio je publiku u celom regionu, a 2004. nastupio je na Pesmi Evrovizije u Istanbulu ("Life"). Osvojio je 14. mesto, a pesma je postala veliki hit.

Toše Proeski ostavio je neizbrisiv trag na domaćoj sceni
Toše Proeski ostavio je neizbrisiv trag na domaćoj scenifoto: Kurir Arhiva

Iako za života nije voleo da priča o svom privatnom životu, dobro je poznato da je jedna devojka u njegovom srcu imala posebno mesto.

Prva devojka koju je Toše ludo voleo bila je nekadašnja manekenka Blagica Micova, sa kojom se zabavljao od trećeg razreda srednje škole. U vezi su bili osam godina, a više puta su raskidali i mirili se. Definitivno su raskinuli 2006. godine.

Kako su mediji kasnije pisali, nakon pevačeve pogibije, ona je bila uz njegovu majku, a tada je prekinula i da se bavi manekenstvom i završila fakultet. O vezi sa Tošetom nikada nije želela da govori u javnosti, a danas je udata i ima svoju porodicu.

Njegova druga velika ljubav bila je rukometašica Andrijana Budimir.

Sa njom je vezu započeo 2001. godine, kada je raskinuo sa Blagicom. Međutim kako su oboje išli za svojim karijerama, odlučii su da se raziđu ubrzo.

Pomirili su se godinama kasnije, 2007. godine, na pevačev rođendan. Tada je delovalo da je njihova veza izuzetno ozbiljna, počeli su da prave planove i živeli su zajedno.

Tošetova smrt izuzetno je potresla Andrijanu koja je na sahrani konstantno ponavljala to da ne zna kako će živeti bez njega i da žali zbog toga što mu nije rodila sina.

Pored problema sa njegovom porodicom, rukometašica je imala problema i sa menadžerkom Proeskog, Ljiljanom Petrović. To je otišlo toliko daleko da su njih dve završile na sudu!

U trenutku nesreće sa Tošetom je u kolima bila i Ljiljana, kao i Georgij Georgijevski koji je upravljao vozilom. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Pevač je sahranjne 17. oktobra 2007. godine u Kruševu, a 17. oktobar je u Makedoniji proglašen Danom žalosti.

Toše proeski sahranjen je u Kruševu
Toše proeski sahranjen je u Kruševufoto: ULRICH PERREY / AFP / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs