"REKLI SU MI DA NAPRAVIM PLANOVE ZA UMIRANJE": Zbog neizlečive bolesti glumicu su otpisali, a danas je JAČA NEGO IKAD

Selma Bler godinama se bori sa multipla sklerozom, a sada je otkrila detalje svoje bolesti

Vip priča
11:14h Autor:
"REKLI SU MI DA NAPRAVIM PLANOVE ZA UMIRANJE": Zbog neizlečive bolesti glumicu su otpisali, a danas je JAČA NEGO IKAD
Foto: Profimedia

Američka glumica Selma Bler (49) boluje od multipla skleroze, a sa svojim obožavaocima je podelila detalje svoje borbe sa ovom bolešću u svojim nedavno objavljenim memoarima "Mean Baby". Ona se u poemnutoj knjizi dotakla i propalih veza, zavisnosti, silovanja, samoubistva i ostalih do sada nepoznatih detalja iz svoga života.

Glumici je ova bolest dijagnostikovana 2018. godine, a ona je odlučila da se podvrgne hemoterapijama i tretmanu matičnim ćelijama.

Sečma Bler boluje od multipla skleroze
Sečma Bler boluje od multipla sklerozefoto: Profimedia

- Samo želim da pomognem drugima koji se nalaze u situaciji kao ja, da se bolje osećaju - rekla je.

Selma Bler je rođena u blizini Detroita u Mičigenu 23. juna 1972. godine. Nakon što je 1995. na Univerzitetu u Mičigenu, diplomirala engleski jezik i psihologiju, preselila se u Njujork i počela da gradi glumačku karijeru. Proslavila se ulogama u drami „Okrute namere“ 1999. godine i komediji „Legalna plavuša“ iz 2001. godine.

Selma Bler otrkrila je detalje svoje bolesti
Selma Bler otrkrila je detalje svoje bolestifoto: Profimedia

Njena karijera je išla samo uzlaznom putanjom, pa je tako zaigrala u mnogim filmovima i serijamam, rame uz rame sa velikanima glumišta. 2010. bila je nominovana za Gremi nagradu, za ulogu naratora u filmu "Dnevnik Ane Frank".

Osim njene glumačke karijere, javnost je često bila svedok njenih problema sa alkoholom i scena koje je pravila. Ona nikada nije krila da je tokom života pravila pogrešne poteze. Prema njenim rečima, ceo život je prate "crne misli" i faze kad je obuzme ankioznost i depresija.

Selma Bler bila je žrtva silovanja
Selma Bler bila je žrtva silovanjafoto: Profimedia

Selma je u knjizi otvoreno progovorila o tome kako je bila žrtva silovanja kao i da je dva puta pokušala da izvrši samoubistvo. Prvi put pokušala je zbog neuzvraćene i nesrećne ljubavi još za vreme studiranja.

- Ušla sam u njegovu kući. Popila sam šaku tableta i otišla u njegovo kupatilo gde sam sela na pod i pila tekilu. Ali, u zadnjem trenutku me je uhvatila panika. Na kraju je njegova mama zvala Hitnu pomoć koja me odvela u bolnicu - opisala je Selma. Osvrnula se i na prve simptome multipla skleroze.

- Otprilike 2008. počela sam da gubim osećaj u nogama na način na koji nikada ranije nisam. Počele su da me izdaju, neobjašnjivo. Ponovo sam jahala, što mi se dopalo. Jednog dana, išla sam niz brdo sa svojim konjem kada sam, niotkuda, pala. Zemlja je samo iskliznula ispod mene. Tada nisam previše pila. U stvari, osećala sam da sam na dobrom mestu: bila sam srećna, bila sam aktivna, imala sam posla. Zaključila sam, pošto nisam pila, to mora da je povezano sa ishranom, rekla je glumica pa dodala:

- Koliko god tužno zvučalo, mislim da možda ne bih preživela te godine bez alkohola. Sada znam da sam imala simptome MS-a i da sam sama pokušavala da se lečim alkoholom - napisala je glumica.

Selma Bler rešila je da se bori za zdravlje
Selma Bler rešila je da se bori za zdravljefoto: Profimedia

Godinama je išla kod najrazličitijih lekara, koji su davali različite dijagnoze.

- Jedan doktor je otišao toliko daleko da mi je rekao da bih se osećala bolje kad bih imala dečka. Uz sve simptome, sve posete, nikada mi nisu uradili magnetnu rezonancu. Jedini doktor koji je spomenuo multiplu sklerozu (MS) kao mogućnost bio je moj oftalmolog, koji me je pregledao zbog bolova u oku kada sam imala 22 godine. Sada vidim da je većina tih doktora, koliko god bili dobronamerni, zaista verovala da je to uglavnom u mojoj glavi.

Selma je mučne detalje bolesti otkrila i u svom dokumentarcu "Introducing, Selma Blair".

- Rekli su mi da napravim planove za umiranje, ne jer bolujem od multiple skleroze, nego jer se borim protiv nje - rekla je glumica u filmu.

Hrabra američka glumica tada je obrijala glavu i podrvrgla se tretmanu i lečenju.

U potrazi za lekom preporučeno joj je i presađivanje ćelija, ali i agresivna hemoterapija kako bi se njene matične ćelije obnovile. Ali glumica je bila oprezna.

-Rekla sam kako nemam nameru to da radim jer ne želim da uništim svoje telo. Zašto bih u svoje telo ubacivala tu užasnu drogu, hemoterapiju? Pa nemam rak, rekla je hrabra glumica koja je ipak uzela manju dozu hemoterapije pre nego što su joj presađene matične ćelije.

S obzirom na to da je odmah osetila olakšanje, uverili su je da nastavi s tim, ali uz veliki rizik.

-Mogla sam da se predam i da sažaljevam sebe, ali to nije deo mog karaktera. Ja sam borac i neću dozvoliti da me jedna bolest tek tako pobedi- otkrila je Selma i poslala snažnu poruku svima koji se suočavaju sa teškim periodima u životu da nikad ne odustaju.

Glumica je naučila da zivi sa bolešću
Glumica je naučila da zivi sa bolešćufoto: Profimedia

- Kada mi je dijagnostikovan MS, moj život se konačno značajno promenio. Postala sam lice bolesti, zagovornica nečega što mi je važno. Iako je to uloga koju nikada nisam mislila da ću igrati, postala je ono što jesam.

Život sa MS nije tako loš kao što je mislila da će biti, ali sa druge strane bilo je mnogo gore od očekivanog.

- Moje posebno iskustvo sa ovom bolešću je da je zahvatila svaki centimetar mog tela, od vlasišta do koštane srži. Ako prebrzo ustanem, padam. Ako me zatekne bilo šta gde ne znam ishod, ne mogu da govorim. Znojim se kroz odeću, ali se smrzavam. Ako ne popijem lekove, ne mogu da osetim svoje telo. Ne znam da li sam mokra ili dobijam promrzline. Bez lekova, gubim i sposobnost da govorim - otrkila je Selma.

Glumica ne želi da zbog bolesti odustane od svog posla i možemo je videti u nekoliko novih serija, a od nedavno učestvuje u emisiji "Ples sa zvezdama".

Selma učestvuje u emsiji Ples sa zvezdama
Selma učestvuje u emsiji Ples sa zvezdamafoto: Profimedia

- Često koristim štap, ali ne u meri u kojoj je to bilo nekada, rekla je nedavno Bler i otkrila da njeno telo je osećalo ozazov tokom proba.

- Stegnem se dok me nečemu uče. Jer jednostavno nemam pojma, na primer, kakva će mi biti noga u trenucima stresa, dodala je glumica. Ipak, shvatila je da je koreograf kroz sve vodi i da je uvek tu kada joj treba oslonac, te pokazala izuzetan talenat za igru tokom ove emisije, a kako glumica danas izgleda pogledajte u galeriji u nastavku teksta.

1 / 10 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs