tužan kraj velikana

TRAGIČNA SUDBINA JEDNOG OD NAŠIH OMILJENIH GLUMACA: Zavoleli smo ga kao Perhana, a svoj život je okončao BRUTALNO

Tragična sudbina čuvenog Perhana nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Vip priča
18:42h Autor:
TRAGIČNA SUDBINA JEDNOG OD NAŠIH OMILJENIH GLUMACA: Zavoleli smo ga kao Perhana, a svoj život je okončao BRUTALNO
Tragična sudbina čuvenog Perhana, Foto: Printscreen Youtube

Legendari glumac Davor Dujmović svoj raskošan talenat pokazao je već sa nepunih osamnaest godina, tumačeći glavni lik u kultnom filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje" . Zbog načina na koji je dočarao čuvenog Perhana proglašen je za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. A onda je početkom devedesetih upao u kandže heroina...

Davoru, koji je poreklom iz Sarajeva, su svi predviđali svetsku karijeru, postao je miljenik publike širom Balkana, a poredili su ga, čak, i sa Dastinom Hofmanom.

Ulogu Perhana, po kojoj je postao poznat i van granica naše zemlje, dobio je sasvim slučajno. Davorova porodica bila je veoma siromašna, i dok je ovaj talentovani momak pohađao drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci "Markale".

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao – pričao je svojevremeno Davor.

Jednom prilikom je svratio da popije sok u obližnjem restoranu, gde je upravo bio došao i Emir Kusturica sa svojim asistentom. Čim su ga ugledali, asistent je prišao i pitao ga da li bi mogao da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”, na šta je on pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je mladić savršen za ulogu.

Perhan
foto: Printscreen/youtube/ Boris Kazakov

Glumu je zavoleo pri prvom susretu sa radom na filmu "Otac na službenom putu", zato je odlučio da upiše filmsku akademiju. Međutim, nije uspeo da je upšie iz prvog puta, a posle više nije ni probao. Ali, i bez zvanične diplome i formalnog obrazovanja postao je jedna od pet najboljih glumaca u Evropi.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”. Takođe, ostao je upamćen i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Sa samo 30 godina, 31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu, nakon duge borbe sa depresijom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs