patriša krenvinkel

BILA JE DEO NAJVEĆEG MASAKRA 20. VEKA, A SAD JE PUŠTAJU IZ ZATVORA: Priča o jezivoj sekti koja je ubila i trudnu glumicu

Patriša Krenvinkel, žena koja je najduže u istoriji bila u zatvoru u Kaliforniji, uskoro bi mogla da izađe na slobodu.

Vip priča
Autor:
BILA JE DEO NAJVEĆEG MASAKRA 20. VEKA, A SAD JE PUŠTAJU IZ ZATVORA: Priča o jezivoj sekti koja je ubila i trudnu glumicu
Foto: Profimedia

Komisija za uslovni otpust u Kaliforniji predložila je oslobađanje Patriše Krenvinkel. Pre toga je zahtev za puštanje nje na slobodu odbijen čak 14 puta. Sledbenica sekte Čarlsa Mensona učestvovala je u ubistvu trudne glumice Šeron Tejt i još četiri osobe 1969. godine.

Glumicu Šenon Tejt delile su nedelje od porođaja, a te kobne noći ubijeni su i frizer Džej Sebring, bogatašica Ebigejl Folger, njen dečko Vojčik Frikovski i drug Stiven Perent. Tejtova, koja se smatra jednom od najlepših glumica svih vremena, bila je udata za režisera Romana Polanskog, ali on na dan zločina nije bio kod kuće, već na snimanju u Evropi.

Šeron Tejt
foto: Profimedia

Patriša Krenvinkel je noć nakon ubistva glumice učestvovala u ubistvu prodavca u piljari Lena Lebjanke i njegove supruge Rozmari, čime je masovni ubica Čarls Menson pokušao da započne rasni rat, tvrdili su tužioci, a prenosi "Gardijan", koji i donosi vest o predlogu Komisije.

Preporuku za uslovni otpust razmotriće pravni odsek Državnog odbora za uslovno puštanje, a zatim i guverner Gavin Njusom pre kraja ove godine. Njusom je inače odbio preporuku za uslovni otpust druge Mensonove sledbenice koja je 2017. preminula u zatvoru.

Poslednji zahtev za puštanje Krenvinkelove na slobodu podnet je 2017. godine.

Odbor za uslovni otpust je te godine naveo da je Patriša počinila ubistva kao mlada i da je sada stariji zatvorenik. Međutim, ostali konkretni razlozi nisu navedeni.

Komesari su pre pet godina odbili preporuku za njenu uslovnu slobodu uprkos argumentima da je imala PTSP u vreme ubistava jer ju je Čarls Menson tukao, psihički zlostavljao i primoravao na sek* sa drugim muškarcima za novac.

Čarls Menson
foto: Profimedia

Zločini koji su šokirali svet

Krenvinkel i drugi sledbenici Mansonove sekte terorisali su ljude u Kaliforniji, piše "Gardijan", dok je Patriša bila ta koja je napisala „Helter Skelter“ na zidu koristeći krv jedne od njenih žrtava.

Patriša Krenvinkel bila je 19-godišnja sekretarica koja je živela sa starijom sestrom kada je upoznala tada 33-godišnjeg Čarla Mensona. Bilo je to na jednoj zabavi. Ubrzo nakon toga napustila je sve da bi bila sa Mensonom jer je smatrala da bi njih dvoje mogli da ostvare romantičnu vezu.

Tokom svedočenja 2016. godine Patriša je pričala o detaljima njenog odnosa sa Mensom ističući da ju je on fizički i psihički zlostavljao i naterao na prostituciju. Rekla je da je dva puta bežala i da je vraćena na imanje gde su živeli Menson i njegovi sledbenici.

Na poslednjem ročištu za uslovni otpust Krenvinkel je govorila o zločinima rekavši da je nekoliko puta ubola 26-godišnju Ebigejl Foldžer u kući Šeron Tejt.

"Ništa, šta da opisujem? Ubadala sam je iznova i iznova. Jednostavno sam bila tu i osećaj je bio ispravan", ispričala je na sudu, a potom dodala da su joj naredne noći Menson i njegova desna ruka Čarls Votson naredili da uradi nešto "magično". Ubola je tada žrtvu viljuškom u stomak pa njenom krvlju napisala "Helter Skelter" i "Smrt svinjama" na zidu.

Patriša i ostali počinioci zločina prvobitno su bili osuđeni na smrt, ali su izbegli takvu presudu nakon što je smrtna kazna proglašena neustavnom u Kaliforniji 1972. godine.

Čarls Menson umro je u zatvoru 2017, u 84. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs