sjajan!

OMILJENI FRANCUSKI GLUMAC: Fransoa Kluze o teretu slave, teškom detinjstvu i filmskom hitu NEDODIRLJIVI! (FOTO)

Popularnog francuskog glumca Fransia Kluzea svi se sećamo iz dirljivog filma 'Nedodirljivi', što ga je i učinilo slavnim u celom svetu. Upoređuju ga s holivudskim glumcem Dastinom Hofmanom, a za In Magazin glumac je otkrio što su mu sve govorili i poklanjali zahvaljujući poznatoj ulozi, zašto je na glasu kao glumac s kojim je teško raditi ali i kojim se poslom bavio u mlađim danima.

Vip priča
08:41h Autor:
OMILJENI FRANCUSKI GLUMAC: Fransoa Kluze o teretu slave, teškom detinjstvu i filmskom hitu NEDODIRLJIVI! (FOTO)
Fransoa Kluze, Foto: Profimedia

Dirljiva istinita priča o kvadriplegičaru i njegovom pomagaču pre 11 godina oduševila je svet, film 'Nedodirljivi' je postao francuski femomen jer mu je uspelo ono što niti jednom evropskom filmu pre i nakon toga nije -da bude najgledaniji sa zaradom od neverovatnih 427 miliona dolara. Fransoa Kluze jedno je od najpoznaičajnijh lica francuskog filma, a zahvaljujući 'Nedodirljivima' postao je poznat u celom svetu. Prepoznaju li ga ljudi i dalje širom sveta po ulozi Filipea? ''Da, da, svakako. To se stalno događa. Čuo sam dete na ulici kako govori ocu: Mislio sam da on ne može da hoda. Film je bio tako uspešan, za glumca je to sjajno. Nakon toga, možete zamisliti, bio sam u Moskvi u restoranu, doneli su mi kavijar da mi čestitaju. U Pekingu su me zaustavljali na ulici, u Nemačkoj je film bio uspešan.

Fransoa Kluze
foto: Profimedia

Smatram da sam imao sreće s tim filmom'', rekao je glumac. Kluzeovu glumu porede s onom holivudskog glumca Dastina Hofmana, iako je znatno mlađi. Povulen i skroman, Fransoa je vešt u humoru kao i u drami, a poput Hofmana, ima mogućnost da izrazima lica menja raspoloženja i pretvara se u različite likove u trenu oka.

''Zanimanje glumca obogatilo me je humano i kulturno. S osam godina prodavao sam novine, ali dobio sam kožnu bolest od mastila. Priča nije zanimljiva, ali dobio sam ekcem zbog msatila iz novina kad sam imao osam godina. Poznajem ovaj način života bolje od ostalih. To je bila moja snaga. Ovaj me posao ponizio i učinio skromnim. Ovo me zanimanje obogatilo jer nisam dopustio da me to zaustavi'', rekao je.

Gluma je mladom Fransoau omogućila beg od stvarnosti i pružila priliku da stvori sopstveni karakter, a ljubav mu je, kaže, omogućila da postigne sreću. ''Kada sam glumio u predstavi Molijera, morao sam da pročitam delo. Ali kad sam ga pročitao, otkrio sam da je remek-delo. Otkrio sam filozofiju, način života. To me obogatilo kulturno. Ja sam kakav sam i uvek bio. Neću se menjati. Ne moram da se uveravam da sam dobar glumac. Ja to znam. Znao sam to od kada sam bio mali. Imao sam sreće jer sam imao predispozicije. Imam dve ruke, dve noge, glas koji funkcioniše. Znam da sam imao sreće. Zato mi je toliko stalo da to podelim . Jer znam kakve posledice to može da ima'', priča.

Fransoa Kluze
foto: Profimedia

Za razliku od njegovog kolege iz Nedodirljivih, Omara Sia, nije iskoristio priliku za odlazak u Holivud, Kluze radi isključivo u Francuskoj. Glavna je zvezda kod kuće, vlasnik je francuskog Oskara, prestižne nagrade za najboljeg glumca. ''Neki misle da je teško raditi sa mnom jer sam poznat. Reditelji često upozoravaju na mene, ali ne, ja sam poput svih. Nisam imao ništa ranije. Volim svoje zanimanje jer mislim da je važno uneti život.

Glumac na sceni ili na pozornici mora uneti život. Većina ih nije takva, zato ja nastavljam dalje. Glumac nije neko ko igra ulogu. Amateri to rade. Mi profesionalci ne igramo ulogu jer je to lažno. Moramo živeti ulogu. A da biste živeli, morate biti potpuno slobodni'', zaključio je.

Fransou ćemo uskoro gledati u francuskom filmu ''Kitchen Brigade''.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs