nora džons

ŽIVOTNA PRIČA OMILJENE DŽEZ PEVAČICE DANAS: Saznala ko joj je otac sa 10 godina, prodala 50 miliona albuma! (FOTO,VIDEO)

Žena neverovatnog talenta i harizme!

Vip priča
Autor:
ŽIVOTNA PRIČA OMILJENE DŽEZ PEVAČICE DANAS: Saznala ko joj je otac sa 10 godina, prodala 50 miliona albuma! (FOTO,VIDEO)
Nora Džons, Foto: Profimedia

Ravi Šankar je po mnogo čemu poznat. Ono po čemu najveći broj ljudi zna ovog vitalnog devedesetdvogodišnjaka jeste drevni indijski instrument sitar, na kome je Ravi gospodar već mnogo decenija. Šezdesetih godina, Ravi se družio sa „Bitlsima“ i upravo je njegova muzika direktna inspiracija za nekoliko pesama iz poznog perioda liverpulske četvorke (i to uglavnom onih koje je napisao Džordž Harison).

PROSLAVILA SE U PETOJ DECENIJI I TO TAKO ŠTO NIJE POŠTOVALA PRAVILA: Životna priča i uspeh Vere Veng! (FOTO)

Nora Džouns
foto: Profimedia

Međutim, ono po čemu je Ravi verovatno najpoznatiji mlađim generacijama, jeste činjenica da je on otac dve vrlo cenjene muzičarke, od kojih je jedna prodala preko 40 miliona albuma. Iz veze sa Sukanjom Radžan Ravi je 1981. godine dobio ćerku Anušku Šankar, koja je nastavila očevim stopama te danas važi za jednu od najdarovitijih sitar sviračica. Dve godine pre rođenja Anuške, Ravi je bio u vezi sa svojom američkom koncertnom promoterkom Sju Džons, a njihova ljubav je 1979. godine krunisana rođenjem ćerke Gitali Nora Džons Šankar.

Ubrzo nakon Norinog rođenja veza između Ravija i Sju se okončala, nakon čega se on vratio Sukanji, koju je oženio krajem osamdesetih i sa kojom je živei do smrti decembra 2012.godine. Ponajviše zbog toga što je Sju bilo sramota da prizna ćerki kako je krajem sedamdesetih imala kratkotrajnu aferu sa jednim od svojih klijenata, Nora Džons je saznala ko joj je otac tek kada je napunila 10 godina. Iako Nora nikada nije ostvarila bliskost sa ocem kao Anuška, njih dve su danas u prisnim odnosima i u njihovim intervjuima često možete čuti kako jedna sestra hvali muziku ove druge.

ŽIVOTNA PRIČA FRANCUSKINJE NEŽNOG GLASA: Zavodila najbolje frajere, bila je oličenje mode 60-tih! (FOTO)

Nora Džouns
foto: Profimedia

Gospel i Bili Holidej

Nora je odrasla u Teksasu sa svojom majkom, koja je osamdesetih napustila posao koncertnog menadžera, počevši da svira klavir po barovima, a u nekoliko navrata radila je i kao kelnerica. Ljubav prema muzici otkrila je na početku srednje škole, kada je pevala u školskom horu. Otprilike u to vreme, počela je da prebira po majčinoj kolekciji diskova.

Među njima su joj se najviše dopali albumi pijaniste Bila Evansa, no kako sama kaže, njena prva muzička ljubav bila je Bili Holidej. Ova informacija svakako neće iznenaditi one koji znaju kako zvuče prva Norina izdanja.

Nora je pohađala časove klavira još kao klinka, a paralelno sa tim časovima odlazila je u crkvu gde je pevala u horu. Kako sama kaže, nije preterano religiozna osoba, ali je oduvek fasciniralo gospel pevanje, pa se može desiti da je čak i danas sretnete među svim onim punačkim crnkinjama, u nekom crkvenom horu,.

Na teksaškom univerzitetu je diplomirala klavir, a nedugo nakon toga upoznala je Džesija Harisa, multinstrumentalistu sa kojim će ubrzo početi da svira u bendu. Krajem prošlog veka, dvadesetogodišnja Nora se seli iz Dalasa u Njojork, rešena da se oproba u svetu popularne muzike. Nedugo nakon što je došla u “veliku jabuku”, ona preko Harisa stupa u kontakt sa folk pevačicom Viktorijom Vilijams. Viktorija je bila oduševljena Norinim glasom i ponudila joj je mesto pratećeg glasa na njenom albumu. Ispostaviće se da je to ključni momenat u Norinoj karijeri.

Supruga producenta Viktorije Vilijams radila je u diskografskoj kući “Blue Note” (u pitanju je legendardna džez etiketa, koja je danas ogranak velike “EMI” korporacije). Kako je i ona bila očarana Norinim glasom, prosledila je njen demo snimak nadređenima u pomenutoj kući. Na snimku su se nalazile tri pesme – dva džez standarda i jedna originalna numera koju je napisao Haris. Demo snimak je prošao test i Nora je ubrzo dobila zeleno svetlo (čitaj producenta, studio i finansije) za snimanje debi albuma. Ploča “Come Away with Me” objavljena je u februaru 2002. godine i posle nje život Nore Džons više nikada neće biti isti.

Milionski tiraži

Nora Džouns
foto: Profimedia

Malo ko je verovao da će mešavina džeza, popa, folka i soula koju možemo čuti na Norinom prvencu napraviti takav bum na svetskoj muzičkoj sceni. Dovoljno je reći da je album osvojio 8 Gremi nagrada, i da se do danas prodao u 26 miliona primeraka, što ga čini najprodavanijim izdanjem u istoriji diskografske kuće “Blue Note”. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je upravo ovaj Norin uspeh utabao put mnogim pevačicama koje su danas popularne, a Adel i Dafi su same neke od njih.

Da li je razlog te masovne pomame ležao u tome što je tržište bilo prezasićeno pevačima koji su se ložili na novo i moderno, a publika gladna tradicionalnog i akustičnog zvuka, ili su pesme sa “Come Away with Me” zaista toliko savršene - manje je važno. Činjenica je da su nakon ovog albuma Nori sva vrata bila otvorena i da je svet sa velikom pažnjom pratio svaki njen sledeći korak.

Pored Džesija Harisa koji je svirao gitaru, u Norinom bendu su bili bubnjar Brajan Blejd, gitarista Adam Livi,kao i basista Li Aleksander. Ovaj poslednji je bio i Norin dečko od 2000. godine pa sve do 2007. Iako niko od njih nije imao zvučno ime, svi su bili prekaljeni muzičari sa mnogo klupskih svirki iza sebe, te ne čudi što je kombinacija takvog benda sa neizmernim vokalno-instrumentalnim darom kog Nora poseduje, bila dobitna kombinacija.

Filmski debi

Nora Džouns
foto: Profimedia

Dve godine nakon “Come Away with Me”, Nora i njen bend snimaju drugi album “Feels Like Home”. Za razliku od prvenca, ovo izdanje je nešto više pod kantri-folk uticajem, no to ga nije sprečilo da osvoji novu Gremi nagradu i da se proda u preko 10 miliona primeraka. Pesma “Sunrise” koju prati umiljati video spot, postala je najveći hit sa ove ploče.

Treći album “Not Too Late” (objavljen 2007), specifičan je po tome što je prvo Norino izdanje na kome je ona potpisana kao autor, odnosno koautor, svih pesama. Atmosfera albuma je nešto mračnija nego na prethodnim izdanjima, što je bio prvi znak da “mala Nora” više i nije tako mala.

Te iste godine ona se po prvi put oprobala kao glumica. U filmu Vonga Kar Vaija “My Blueberry Nights” igrala je pored Džuda Loua, Natali Portman, Rejčel Vajs i koleginice po zanimanju Ket Pauer. Norina urođena prirodnost koju čujemo na njenim albuma došla ja do izražaja i u Kar Vaijevom filmu. Ona je toliko opuštena dok glumi Elizabet koja otkriva sebe putujući kroz Ameriku, da biste se mogli zakleti da je pred vama glumica kojoj je to 15. film u karijeri.

Muzički zaokret

Nakon što je 2007. raskinula dugogodišnju vezu sa basistom Lijem Aleksanderom, Nora je počela rad na ploči koja je posvećena tom neveselom poglavlju njenog života. U studiju joj se pridružio producent i muzičar Brajan Barton, poznatiji pod imenom “Danger Mouse”, inače član grupe “Gnarls Barkley”.

ŽENSTVENA ITALIJANKA KOJA NIJE KRILA SVOJE LJUBAVNIKE: Životna priča Žane Moro! (FOTO)

Nora Džouns
foto: Profimedia

S obzirom da je Nora imala na umu “kreativnu osvetu” Liju, koji ju je ostavio zbog jedne dvadesetdvogodišnjakinje, logično je da je želela da snimi savršen album. Međutim, kako je većimala gomilu pesama nastalih neposredno pre raskida, i kako je Barton tih dana bio prezauzet, rešila je da 2009. objavi album “The Fall” na kome se tek u par pesama dotakla teme raskida, a da taj veliki “srceparajući” album ostavi za kasnije.

Ploča “The Fall” je zasigurno najveći muzički zaokret u Norinoj karijeri, pošto su džez i soul pesme zamenile one koje inspiraciju crpe iz nezavisnog popa. To sugeriše i spisak saradnika, među kojima su roker Rajan Adams (nekad bio u folk rok grupi “Whiskeytown”), kao i Vil Šef iz gitarskog pop benda “Okkervil River”. Ne mareći mnogo za armiju razočaranih fanova koji su očekivali nove džez, bluz i soul numere, kao i na činjenicu da je “The Fall” njen najmanje prodavan album (prodao se u “tričavih” milion primeraka), Nora je rešila da nastavi u sličnom ritmu.

Mala, slomljena srca

Onaj album posvećen raskidu njene veze sa Aleksanderom najzad je objavljen 1. maja 2012,godine. Ploča se simbolično zove “Little Broken Hearts”, a iako možda nije najbolje Norino izdanje, po mnogo čemu je najzrelije.

Gotovo sve pesme se bave stanjem kroz koje čovek prolazi kada mu se raspadne veza u koju je uložio veliki deo svog života. Pored Nore, u glavnoj ulozi je “Danger Mouse” koji ne samo da je producirao album, nego je odsvirao i sijaset instrumenata.

Iako je većina pesama obojena, logično, melanholičnim tonovima, način na koji su one otpevane, odsvirane, upakovane u savremene a istovremeno staromodne aranžmane, čine je jednom od najzanimljivijih izdanja ovog proleća. Inače, zanimljivo je pomenuti da je Norina fotografija na omotu slikana po uzoru na poster za film “Mudhoney” režisera Rasa Mejera.

Naime, “Danger Mouse” je veliki ljubitelj Mejera i taj poster je stajao u njegovom studiju u kome je album sniman i kako sama Nora kaže, ona je “blenula” svaki dan u tu sliku, pa joj se činilo logičnim da je na neki način poveže sa aktuelnim albumom.

Kada je objavila prvu ploču, Nora Džons je imala samo 23 godine. U trenutku kada je objavlial "LIttle Broken Hearts" imala je 10 više i to se itekako čuje u svakom tonu njenog novog izdanja. Ako su je na početku karijere neki doživljavali samo kao zabavljačicu koja lepo izgleda i lepo peva dok joj drugi pišu pesme, danas to svakako ne može biti slučaj.

Albumom “Little Broken Hearts” Nora je svima stavila do znanja da ono čime se bavi ima mnogo više veze sa umetnošću nego sa zabavom, te da je ne zanimaju kompromisi bilo koje vrste. A kako godine budu prolazile i kako ona bude sazrevala kao ličnost, nešto mi govori da će to raditi sve češće.

Nora Džons se svojim odličnim aktuelnim albumom "Day Breaks" objavljenim oktobra 2016.godine ponovo vratila klaviru i džez korenima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs