Životna priča

KAKO JE INŽENJER ELEKTROTEHNIKE POSTAO PRIJATELJ SVIH GENERACIJA: Celog života voleo jednu Branku, i svu decu sveta!

Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korene iz Dalmacije

Vip priča
Autor:
KAKO JE INŽENJER ELEKTROTEHNIKE POSTAO PRIJATELJ SVIH GENERACIJA: Celog života voleo jednu Branku, i svu decu sveta!
Foto: Kurir TV

Milan Minja Subota bio je srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je u Sarajevu 08. novembra 1938. godine. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspešnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“.

Komponovao je mnoge pesme na stihove istaknutih Pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. Njegove pesme danas su jednako popularne kao i u periodu nastanka te su sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 1938. godine. Njegov otac zvao se Ante, a majka Desanka. Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korene iz Dalmacije. Njegov stariji brat Aleksandar je rođen 1935. godine. Nakon Drugog svetskog rata porodica Subota se preselila u Beograd. U Beogradu je Minja Subota pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Isto tako, bio je učenik niže i srednje muzičke škole „Stanković“. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, tada stekavši diplomu inženjera elektrotehnike.

Imao je i dve diplome iz fotografije: „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“. Komponovao je veliki broj pesama zabavnog karaktera. Isto tako, šansone su bile sastavni deo njegovog kompozitorskog delovanja. Redovno je izdavao ploče sa svojim pesmama koje su bile popularne u celoj Jugoslaviji. Često je učestvovao na muzičkim festivalima. Na festivalu „Beogradsko proleće“ učestvovao je devet puta. Neke od pesama izvođene na ovom festivalu su: „Devojčica je odnela ljubav“ (1963. godine); „Slon lepotan Dondolan“ (2016. godine); „Pozdrav iz Srbije“ (2017. godine). Na festivalu „Pesma leta“ predstavio je dve pesme: „Homo, homini“ (1967. godine) i „Jesmo li ljudi ili marsovci“ (1968. godine).

Na festivalu u Splitu 1972. godine je učestvovao sa grupom „One i oni“ kada su izvodili pesmu „Šta da činim kad sam furešt“. Inače, nekada je bio član kvarteta „One i oni“. Prve nagrade su mu uručene dva puta na festivalu JNA i to 1971. i 1972. godine kada je izvodio pesme „Ponoćna patrola“ i „More o mornari“ sa grupom „One i oni“. U Skoplju je 1972. godine pevao pesmu „Kaži mi, kaži“ sa grupom „One i oni“, a pesmu „Stani, stani, pogledaj me malo“ na Karneval festu, Cavtat 1978. godine.

Minja Subota
foto: Kurir / Zorana Jevtić

Radio je muzičke kompozicije na pesme mnogih istaknutih pesnika koje su ostale jednako popularne u školama i vrtićima dugi niz godina. „Još nam samo ale fale“ je ciklus njegovih kompozicija baziranih na stihovima pesnika Ljubivoja Ršumovića. Veliki uspeh u karijeri je postigao serijom „Muzički tobogan“ čiji je bio autor i voditelj. Ova TV serija je bila izuzetno gledana i popularna punih osamnaest godina, koliko je trajalo njeno prikazivanje. Serija je izrodila brojne evergrine. U njoj su uživali svi članovi porodice, kako deca, tako i odrasli.

Bio je autor i voditelj još nekih zapaženih serija, između ostalih: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“. Bio je predsednik Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima.

Često je bio sastavni deo žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom. Bio je počasni građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa decom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige. „Za moju ludu i večno mladu generaciju“ je naslov njegovog novijeg albuma koji se sastoji od trinaest pesama snimljenih za odrasle. Starim pesmama se obraća svojoj generaciji koju smatra baš takvom kako stoji u nazivu albuma. Neke od pesama sa albuma su: „Danas imam sastanak“; „Mila“; „Stani, stani, pogledaj me malo“; „Čuvar parka“; „Budi dobar prema njoj“, „Susret“.

Privatni život

Njegova supruga se zvala Branka Jeremić Subota. Supruga Branka je bila glavna urednica „Bazara“. Do njihovog upoznavanja došlo je zahvaljujući zajedničkim prijateljima. Branka je mesecima odbijala njegove pozive na večeru, a onda je njen iznenadni pristanak označio početak njihove velike ljubavi. Njihova veza je jedno vreme bila tajna jer su je krili od Brankinih roditelja, koji su bili mišljenja da on nije za njihovu ćerku.

Minja Subota
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Ljubav je pobedila pa se par venčao 8. novembra 1979. godine, na Minjin rođendan. Branka je govorila kako je tajna uspeha njihovog braka, koji je trajao više od trideset godina, u tome da žena treba da bude žena. Smatrala je za sebe da je dobra domaćica kojoj ništa nije bilo teško da uradi. Isto tako, povezivala ih je sklonost prema umetnosti. Iz ovog braka rođen je njihov sin Miloš.

Vodili su brigu o kvalitetnom obrazovanju njihovog sina i kontinuiranom ulaganju u njihovu porodicu. Na sina su uvek bili ponosni. Izrastao je u uspešnog čoveka. Branka je umrla 2018. godine.

Minja Subota smatrao je sebe srećnim čovekom. Dugi niz godina je živeo u porodici gde su se negovali skladni odnosi, a profesionalno se bavio onim što voli. Nikada sebe nije smatrao zvezdom, nego prijateljem svih generacija...

Minja Subota preminuo je u 82. godini nakon teške borbe sa opakom bolešću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs